SI
Show menu

27. mednarodni sejem s poslovno borzo Natour Alpe-Adria tudi uradno odprt

27. 1. 2016
27. mednarodni sejem Natour Alpe-Adria, ki poteka na Gospodarskem razstavišču vse do sobote, 30. januarja, je tudi uradno odprt.

Letošnji Jakob, nagrada za odličnost in kakovost v turizmu, ki so ga podelili danes popoldne na slovesnem odprtju, pa je tudi znan. Tokrat ga je na temo »Inovativni turistični proizvod v naravi« prejel turistični proizvod Gozdni selfness lokalne turistične organizacije Laufer, Cerkno.

»Usmeritev mednarodnega turističnega sejma v zeleni, aktivni turizem s poslovno borzo Natour je prava odločitev Gospodarskega razstavišča, saj  postavlja v ospredje trajnostni turizem, z njim pa zeleno, aktivno in zdravo Slovenijo,« je na uradnem odprtju sejma Natour Alpe-Adria danes popoldne dejala Eva Štravs Podlogar, v.d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

Letos že petič so na odprtju podelili tudi nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Komisija pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja je med 23 kandidati za uresničene turistične projekte na temo »Inovativni turistični proizvod v naravi« dodelila Jakoba 2016 lokalni turistični organizaciji Laufer za turistični proizvod Gozdni selfness. 

Ekipa Gozdnega selfnesa je takole opisala svoj turistični produkt in njegovo odmevnost:  »Gozdni selfness ponuja edinstveno izkušnjo velnesa , ki v ospredje postavlja posameznikovo skrb za dobro počutje. Strokovno voden program se odvija v  objemu cerkljanskih gozdov in vključuje uporabo avtentičnih naravnih ter lokalnih virov. Udeležence razvaja na prav poseben način, saj jim omogoča kombinacijo fizične aktivnosti, sprostitve, kulinaričnega doživetja, vaj za osebnostno rast itd., v čudovitem naravnem okolju, ki obdaja Cerkno.

Turistični produkt je prejemnik dveh nacionalnih  nagrad za inovativnost – Snovalec 2014 za najbolj inovativno idejo v slovenskem turizmu in Finalist Sejalec 2015 za enega izmed najbolj inovativnih turističnih produktov.  Pred kratkim pa je Gozdni selfness prejel tudi prvo mednarodno nagrado za najboljši  turistični produkt s področja narave (»Best Active Tourism Product« v  kategoriji »International Nature«) v sklopu mednarodne turistične borze FITUR v Madridu.

Kakor vse doslej prejete  nagrade, nam tudi nagrada Jakob pomeni ogromno. Nagrajuje namreč ves trud in energijo, ki jo naša ekipa vlaga v projekt, predvsem pa nam  pomeni potrditev, da smo na pravi poti in nam daje motivacijo za nadaljnje delo.«


Mednarodna komisija v sestavi, predsednik prof. dr. Janez Bogataj (Slovenija), Jožko Sirk (Italija) in Lojze Wieser (Avstrija) ugotavlja, da je Gozdni selfness »resnično nov in svež turistični proizvod. V projekt prihajata in sta vanj vtkani izredna volja ter energija njegovih mladih nosilcev, ki se spajata z energijo naravnega okolja čudovite cerkljanske narave. Komisijo veseli še posebej dejstvo, da je to proizvod, ki ga (kot model) njegovi avtorji in avtorice lahko uspešno prenesejo tudi v druge turistične destinacije. Proizvod tudi dokazuje, kako je treba razvijati enostavne lokalne ali regionalne turistične vsebine, ki izvirajo iz lokalne nuje in pogojev, ki jih ponuja narava z njenimi pozitivnimi učinki na človeka,« so še zapisali. 

Poleg Eve Podlogar Štravs sta zbrane nagovorila še Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana, ter mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča. Mag. Bricl je predstavil pester spremljevalni program sejma, na katerem sodeluje prek 300 turističnih akterjev iz 12 držav, poleg bližnjih sosednjih še iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Nemčije in daljnih Nepala, Indije, Tunizije in Jordanije. Med slovenskimi razstavljavci je mogoče najti vse pomembne protagoniste – od Slovenske turistične organizacije, turističnih agencij, Turistične zveze Slovenije, Planinske zveze Slovenije, Turizma Ljubljana do zdravilišč, turističnih vodnikov, raznih lokalnih društev in drugih.

Oglejte si še spremljevalni program sejma TUKAJ

Mednarodni sejem za aktivni oddih v naravi Natour Alpe-Adria ter Sejmi okusov, ki potekajo v organizaciji Primorskega sejma,  so na Gospodarskem razstavišču od srede do sobote, od 27. do 30. januarja. Z eno vstopnico je mogoče obiskati obe sejemski prireditvi.

Gozdni selfness (9.52 MB)