Alpe-Adria

Konec januarja 30. Alpe-Adria – mednarodni sejem za zeleni, aktivni turizem ter kamping in karavaning

30. Alpe-Adria – mednarodni sejem za zeleni, aktivni turizem ter kamping in karavaning
Gospodarsko razstavišče, Ljubljana, 30. januar–2. februar 2019

Spoštovani predstavniki medijev!

Konec januarja pod sloganom Skočite v naravo na Gospodarskem razstavišču odpira svoja vrata v že 30. izvedbi osrednji turistični sejem v Sloveniji Alpe-Adria. To je prireditev za popotnike, športnike, alpiniste, pohodnike, aktivne rekreativce, tekače, kolesarje, ljubitelje adrenalinskih športov v naravi ipd., letos pa kot novost tudi za ljubitelje kampinga in karavaninga. Mobilnost pričara občutek svobode gibanja ter izletnike, počitnikarje idr. turiste še bolj spodbudi k pobegu iz urbanih središč v mirno in tiho osrčje narave. V kotičke, ki jih v obilju in v vsej svoji neokrnjenosti ponuja zelena, zdrava in aktivna Slovenija.

Hkrati Primorski sejem organizira Sejem Okusov GASTexpo. Prireditev, ki privabi predvsem poslovne goste, velja za vodilni strokovni sejem v regiji s področja HO-RE-CA (Gastronomija, Pijača, Kava, Slaščičarstvo, Pekarstvo, Gostinsko-hotelska oprema & Sladoled & Vino).

Kot vsako leto bo Gospodarsko razstavišče na slovesnem odprtju 30. Alpe-Adria v sredo, 30. januarja, podelilo nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Jakoba 2019 na temo Nove trajnostne oblike lovskega in ribiškega turizma ter opazovanja divjih živali v njihovih naravnih okoljih prejme projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda podjetja Fonda.si d.o.o. iz Portoroža.

V zadnjih letih je še posebej v Evropi avtodomarski turizem postal eden najbolj hitro razvijajočih se segmentov celovitega turističnega razvoja. Proizvodnja avtodomov se je v minulem obdobju povečevala v povprečje za več kot 20 odstotkov letno. Tej izredno hitri rasti proizvodnje in prodaje vozil z lastnim pogonom za preživljanje prostega časa so se prilagodile tudi spremljajoče dejavnosti.

Novost sejma – Kamping in karavaning
Avtodomi in počitniške prikolice se po nekajletni odsotnosti zopet vračajo v Ljubljano, na Gospodarsko razstavišče, kjer bodo obiskovalcem odprli svoja vrata na 30. Alpe Adria v Stekleni dvorani (C). Na ogled bodo predelani kombiji, avtodomi s spalnim nadstreškom, polintegrirci in integrirci najnovejših modelov. Predstavili pa se bodo tudi pobuda Mreže postajališč za avtodome po Sloveniji, Caravaning Club Slovenije in specializirani medij za kamping in karavaning, revija Avto-Dom.

Zaradi specifičnih potreb avtodomarjev, ki so veliko bolj mobilni kot klasični karavaning turisti s počitniškimi prikolicami, so v državah, v katerih je avtodomarski turizem najbolj razvit, začeli postavljati najprej posebna parkirišča, potem pa tudi vse več postajališč za avtodome. Na pobudo Mreže postajališč za avtodome po Sloveniji smo se tudi pri nas pred petimi leti začeli prilagajati sodobnim trendom evropskega avtodomarskega turizma. Tako so se v Mrežo postajališč za avtodome, katere pobudnik je župan Občine Mirna Dušan Skerbiš, začele vključevati tudi druge slovenske občine. Zdaj imamo v Sloveniji v 88 občinah 165 postajališč in počivališč ter parkirišč za avtodome.

Vabljeni na posvet o razvoju avtodomarskega turizma ”Slovenija – avtodomarjem prijazna dežela”
Sreda, 30. 1. 2019, ob 14. uri, Steklena dvorana

Posvet o nadaljnjih usmeritvah celovitega razvoja avtodomarskega turizma v Sloveniji s poudarkom na širitvi mreže postajališč za avtodome. Na posvet bodo organizatorji povabili vse župane slovenskih občin, saj prav lokalne skupnosti lahko najbolj prispevajo k pospešenemu razvoju tega za Slovenijo zelo pomembnega in perspektivnega segmenta celovite turistične ponudbe.

Nagrada Jakob 2019 za Nepozabni dan v ribogojnici Fonda
Gospodarsko razstavišče na osrednjem turističnem sejmu v Sloveniji Alpe-Adria podeljuje nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Priznanje nosi ime po enem od »pra-turistov«, romarju Jakobu. Mednarodna komisija v sestavi Jožko Sirk, gostilničar in dobitnik Michelinove zvezdice iz sosednje Italije, Lojze Wieser, založnik in kulinarik iz Avstrije, in predsednik dr. Janez Bogataj, slovenski etnolog, vsako leto izbere, skladno z zapisanimi merili, najboljšega, ki prispeva pomemben del v mozaik inovativnih turističnih prizadevanj regije Alpe–Jadran. Kot pravi dr. Bogataj, je nagrada »spodbuda in motiv vsem, ki si tako ali drugače prizadevajo v turizmu, turistom pa kažipot za številne kakovosti na različnih področjih turističnih vsebin in turističnega načina življenja nasploh«.

Komisija je med kandidati na temo Nove trajnostne oblike lovskega in ribiškega turizma ter opazovanja divjih živali v njihovih naravnih okoljih nagrado Jakob 2019 dodelila projektu Nepozabni dan v ribogojnici Fonda (Fonda Fish Garden – Your next unforgettable day): Od vseh sedmih prispelih projektov na razpis za nagrado Jakob 2019 ima projekt »Fonda Fish Garden – Your next unforgattable day« največjo mero inovativnosti na področju morskega ribiškega turizma. Predstavlja namreč obliko oz. model, ki bo v prihodnosti zagotavljal kakovostno prehrano. Ob brancinih, ki jih s pomočjo najkakovostnejše naravne hrane gojijo v Piranskem zalivu, se naseljujejo tudi drugi morski organizmi, prav zaradi take hrane in naravnega okolja. Med njimi so tudi morski organizmi, ki so bili že skoraj pred izumrtjem. Gojitev rib je počasna, torej tudi s tem podobna naravni rasti divjih brancinov. Vendar je povedano le ena od dejavnosti Fonda Fish Garden. Drugo namreč predstavlja neposredni stik s turizmom in turističnimi programi, ki jih izvajajo na gojišču. To ne pomeni le degustacije brancinov, ampak predvsem različne vzgojne in ozaveščujoče oblike, ki jih izvajajo za turiste na gojišču. Prav to pa gojišče brancinov dviga iz zgolj naravne proizvodnje v izrazito izobraževalno dejavnost. To pomeni, da omogočajo turistom nova spoznanja o brancinih in drugih morskih organizmih ter vzgajajo njihove odnose do vsega tistega, kar pogosto brez oprijemljivih oznak poimenujemo trajnostno in sonaravno.

Prav v teh dneh pa se je projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda uvrstil tudi med prvo deveterico doživetij z znakom Slovenia Unique Experiences, ki ga potrjuje Slovenska turistična organizacija (STO). 5-zvezdična doživetja pod znamko Slovenia Unique Experiences pozicionirajo kot zbirka edinstvenih avtentičnih doživetij premium kakovosti, ki podpirajo zgodbo znamke I feel Slovenia in zelene butične Slovenije za 5-zvezdična doživetja.

Iskrene čestitke snovalcem projekta iz ribogojnice Fonda za obe priznanji.

Fotogalerija Fonda

Gospodarsko razstavišče bo nagrado Jakob uradno podelilo na slovesnem odprtju jubilejnega 30. sejma Alpe-Adria v sredo, 30. januarja.

Trendi v gostinstvu in hotelirstvu na Sejmu okusov GASTexpo
Sejem Okusov GASTexpo velja za vodilni strokovni sejem v regiji s področja HO-RE-CA (Gastronomija, Pijača, Kava, Slaščičarstvo, Pekarstvo, Gostinsko-hotelska oprema & Sladoled & Vino). Sejem obišče 12.000 obiskovalcev, pretežno poslovnežev iz Slovenije in tujine (Hrvaška, Srbija, Italija, Avstrija idr.). Na njem se med drugim z najnovejšimi trendi in tehnološkimi inovacijami predstavlja približno 300 domačih in tujih razstavljavcev iz več kot 20 držav. Poseben poudarek so izobraževalne delavnice in tekmovanja, na katerih so obiskovalci deležni praktičnega pridobivanja znanj in nasvetov v peki pice, pripravi sladoleda in barskih pijač, izboru piva idr., ki jih Primorski sejem organizira v sodelovanju z razstavljavci in priznanimi strokovnjaki.

Letošnja novost so delavnice v pripravi mlečne kreme “očeta” Latte Art Luigija Lupija, skupaj z drugimi svetovno priznanimi in uveljavljenimi mojstri iz Italije.

Fotogalerija

Odpiralni čas sejmov
Oba sejma sta odprta od srede, 30. januarja, do sobote, 2. februarja, od 10. do 19. ure. Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice sejemski katalog Oddih – Dnevnikovo prilogo, ki ponuja bogate vsebine s področja zelenega aktivnega turizma ter kampinga in karavaninga.

Vabimo vas, da po svojih kanalih sejma najavite, se nanju akreditirate in o njima poročate. Za vse podrobnosti smo vam z veseljem na voljo.