Alpe-Adria

NAGRADA JAKOB 2024 – Mednarodna nagrada za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu

Ambasador inovativnih turističnih prireditev

Nagrado Jakob za leto 2024 in naziv Ambasador inovativnih turističnih prireditev je prejel projekt Praznik idrijskih žlikrofov, Zavoda ID20 – Zavoda za inovacije v dediščini.

Praznik idrijskih žlikrofov je prvovrstno kulinarično doživetje, ki tradicionalno idrijsko jed predstavlja v sodobni luči. Predzadnja avgustovska sobota je vsako leto rezervirana za predstavitev certificiranih izdelovalcev idrijskih žlikrofov, za okušanje inovativnih omak lokalnih kuharskih mojstrov, za tekmovanje lovskih družin v pripravi divjačinske bákalce ter za sproščeno druženje v družbi vrhunskih vinarjev, mikropivovarjev in ambasadorjev žlikrofov.

Komisija je svojo odločitev utemeljila takole: Praznik idrijskih žlikrofov je tudi v slovenskem prostoru izrazito inovativni festival, ki ga pretežno mladi organizatorji iz leta v leto dopolnjujejo z sodobnimi vsebinami in tako idrijsko dediščino približujejo novim generacijam. Dediščinske vsebine interpretirajo na izrazito sodoben način in tako zagotavljajo kontinuiteto lokalne istovetnosti.

 

Drugo nagrado in priznanje prejme Javni zavod za turizem Ptuj za projekt Kurentovanje – Največji etnografski festival v Sloveniji.

Komisija je svojo odločitev utemeljila takole: Kurentovanje je sicer eden najstarejših pustnih festivalov v Sloveniji, ki se je vrsto let razvijal kot povorka pustnih likov v urbanem okolju. V zadnjem času pa ga inovativno nadgrajujejo z nizom spremljevalnih vsebin, ki dajejo temu festivalu izrazito urbani značaj in ga ločijo od pustnega dogajanja na Dravskem in Ptujskem polju, za katerega zaščito je poskrbljeno pri UNESCO.

Tema 13. izbora za nagrado Jakob 2024: “Inovativne turistične prireditve na osnovi kulturne in naravne dediščine”

Mednarodna nagrada Jakob za inovativne vsebine, projekte in produkte v turizmu, letos v ospredje postavlja bogato področje turističnih prireditev. Kriteriji pri izboru za nagrado Jakob so inovativnosti turističnih prireditev, njihova zasnova in vsebina, ki vnaša v turizem ne le novosti, ampak tudi pomemben izobraževalni značaj. Z nagrado Jakob želimo opozoriti in predstaviti nekatera izjemna prizadevanja na tem področju, kjer sta naravna in kulturna dediščina odlični izhodišči za ustvarjalnost po meri današnjega časa. Takšne prireditve omogočajo spoznavanje lokalnih in regionalnih okolij, njihovih prebivalcev, turiste pa obogatijo z novimi znanji ter sooblikujejo prizadevanja za ohranitev različnosti.

Projekti morajo imeti vsa potrebna formalna soglasja. Izvedba mora biti strokovna, udeležencem mora biti zagotovljena varnost. Predstavljati morajo doživetja za udeležence in vsebovati inovativne pristope. Strokovna komisija bo upoštevala vse tiste delujoče projekte in na osnovi izpolnjevanja zgoraj navedenih elementov izbrala pet najboljših. Med petimi bo izbrala najboljšega, ki bo prejel nagrado Jakob za določeno leto in naziv Ambasador inovativnih turističnih prireditev.

Komisijo so sestavljali prof. dr. Janez Bogataj (predsednik komisije), Bojana Rogelj, Karmen Razlag in Ylenia Loredan.

 

PRIJAVLJENI PROJEKTI ZA LETO 2024

JAVNA USTANOVA RAZVOJNA AGENCIJA ČAZMA – MESTO ČAZMA (HR)

PROJEKT: BIOPARK ČAZMA
Prvo naravno kopališče na hrvaškem. Kopališče je inovativne vsebine ker za čiščenje se ne uporablja klor in kemikalije. V sezoni 2022 in 2023 obiskovalcev je bilo več kot 25.000.

ZPTM BREŽICE

PROJEKT: DAN KRUHA, VINA IN SALAM V BREŽICAH
“Dan kruha, vina in salam” je inovativna turistična prireditev, ki združuje lokalno kulturno in naravno dediščino Brežic. Poudarek je na ohranjanju tradicionalnih obrti, kot so vinogradništvo, peka kruha in pridelava salam, ter na njihovi predstavitvi obiskovalcem.

JAVNI ZAVOD ZA TURIZEM PTUJ

PROJEKT: KURENTOVANJE – NAJVEČJI ETNOGRAFSKI FESTIVAL V SLOVENIJI
Kurentovanje je vsebinsko razgiban festival, izjemno prepoznaven v slovenskem in tujem medijskem prostoru. Številne povorke, prikazi tradicionalnih pustnih mask, animacij za otroke, kurentov skok in gostinska ponudba, zagotavljajo nepozabno doživetje.

JAVNI ZAVOD ZA TURIZEM, KULTURO IN ŠPORT OBČINE ORMOŽ

PROJEKT: MARTINOVANJE V ORMOŽU
Organizator z vsemi deležniki turizma ponuja obiskovalcem iskreno inovativno zgodbo, ki povezuje tradicijo s sodobnim pristopom, kjer vsi deležniki izvajajo aktivnosti, ki so vezane na trajnostno, družbeno in ekonomsko odgovorno izvedbo.

DRUŠTVO POETOVIO LXIX – DRUŠTVO ZA RIMSKO ZGODOVINO IN KULTURO PTUJ

PROJEKT: RIMSKE IGRE NA PTUJU
Večdnevna predstavitev življenja v starem Rimu, s poudarkom na obrti, običajih in predstavitvi vseh slojev takratne antične dobe. Največji tradicionalni prikaz antičnega obdobja v tem delu Evrope.

JAVNI ZAVOD ZA TURIZEM, KULTURO, ŠPORT, MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE IN SOCIALNO VARSTVENE STORITVE DORNAVA

PROJEKT: LUKARSKI PRAZNIK V DORNAVI
Lukarski praznik je najpomembnejša prireditev društva TED Lukari iz Dornave. Pri vsakem lukarskem prazniku se prikaže kaka zanimivost iz etnografske zakladnice. Prireditev je sestavljena iz etnografske kulinarične razstave, kjer je poudarek na jedeh in predmetih povezanih z lukom in etnografskega prikaza del, povezanih s pridelavo in tržo luka.

ZAVOD ID20, ZAVOD ZA INOVACIJE V DEDIŠČINI

PROJEKT: PRAZNIK IDRIJSKIH ŽLIKROFOV
Praznik idrijskih žlikrofov je tradicionalna prireditev (4000 obiskovalcev), 30+ postrežbami žlikrofov v stilu “odprta kuhinja”, s trajnostno noto (biorazgradljiv pribor…) in kulturnim programom (prikaz izdelave idrijskih žlikrofov…).

JAVNI ZAVOD MIREN KRAS

PROJEKT: ZVOKI MIRU
Zvoki miru je dogodek, ki je nastal kot plod čezmejnega sodelovanja ter povezovanja različnih kulturnih in turističnih akterjev iz Slovenije in Italije.

OBČINA ČRNA NA KOROŠKEM

PROJEKT: GRADOVI KRALJA MATJAŽA TRADICIONALNA ZIMSKA PRIREDITEV
Prireditev Gradovi kralja Matjaža, ki poteka že vse od leta 1993 v Črni na Koroškem, obuja pripovedno in pisemsko izročilo o kralju Matjažu. Tridnevno dogajanje spremlja pester zabavni program. Osrednji dogodek prireditve pa je gradnja snežnih gradov in skulptur.
Nagrada Jakob
Sejma Alpe-Adria

Dobitniki nagrad iz preteklih let