Alpe-Adria

Dobitnik nagrade Jakob 2024

Ambasador inovativnih turističnih prireditev

Nagrado Jakob za leto 2024 in naziv Ambasador inovativnih turističnih prireditev je prejel projekt Praznik idrijskih žlikrofov, Zavoda ID20 – Zavoda za inovacije v dediščini.

Praznik idrijskih žlikrofov je prvovrstno kulinarično doživetje, ki tradicionalno idrijsko jed predstavlja v sodobni luči. Predzadnja avgustovska sobota je vsako leto rezervirana za predstavitev certificiranih izdelovalcev idrijskih žlikrofov, za okušanje inovativnih omak lokalnih kuharskih mojstrov, za tekmovanje lovskih družin v pripravi divjačinske bákalce ter za sproščeno druženje v družbi vrhunskih vinarjev, mikropivovarjev in ambasadorjev žlikrofov.

Komisija je svojo odločitev utemeljila takole: Praznik idrijskih žlikrofov je tudi v slovenskem prostoru izrazito inovativni festival, ki ga pretežno mladi organizatorji iz leta v leto dopolnjujejo z sodobnimi vsebinami in tako idrijsko dediščino približujejo novim generacijam. Dediščinske vsebine interpretirajo na izrazito sodoben način in tako zagotavljajo kontinuiteto lokalne istovetnosti.

Drugo nagrado in priznanje prejme Javni zavod za turizem Ptuj za projekt Kurentovanje – Največji etnografski festival v Sloveniji.

Komisija je svojo odločitev utemeljila takole: Kurentovanje je sicer eden najstarejših pustnih festivalov v Sloveniji, ki se je vrsto let razvijal kot povorka pustnih likov v urbanem okolju. V zadnjem času pa ga inovativno nadgrajujejo z nizom spremljevalnih vsebin, ki dajejo temu festivalu izrazito urbani značaj in ga ločijo od pustnega dogajanja na Dravskem in Ptujskem polju, za katerega zaščito je poskrbljeno pri UNESCO.

Tema 13. izbora za nagrado Jakob 2024: “Inovativne turistične prireditve na osnovi kulturne in naravne dediščine”

Mednarodna nagrada Jakob za inovativne vsebine, projekte in produkte v turizmu, letos v ospredje postavlja bogato področje turističnih prireditev. Kriteriji pri izboru za nagrado Jakob so inovativnosti turističnih prireditev, njihova zasnova in vsebina, ki vnaša v turizem ne le novosti, ampak tudi pomemben izobraževalni značaj. Z nagrado Jakob želimo opozoriti in predstaviti nekatera izjemna prizadevanja na tem področju, kjer sta naravna in kulturna dediščina odlični izhodišči za ustvarjalnost po meri današnjega časa. Takšne prireditve omogočajo spoznavanje lokalnih in regionalnih okolij, njihovih prebivalcev, turiste pa obogatijo z novimi znanji ter sooblikujejo prizadevanja za ohranitev različnosti.

Projekti morajo imeti vsa potrebna formalna soglasja. Izvedba mora biti strokovna, udeležencem mora biti zagotovljena varnost. Predstavljati morajo doživetja za udeležence in vsebovati inovativne pristope. Strokovna komisija bo upoštevala vse tiste delujoče projekte in na osnovi izpolnjevanja zgoraj navedenih elementov izbrala pet najboljših. Med petimi bo izbrala najboljšega, ki bo prejel nagrado Jakob za določeno leto in naziv Ambasador inovativnih turističnih prireditev.

Komisijo so sestavljali prof. dr. Janez Bogataj (predsednik komisije), Bojana Rogelj, Karmen Razlag in Ylenia Loredan.

Dobitnik nagrade Jakob 2023

Nagrado Jakob za leto 2023 in naziv Ambasador tematskih poti je prejel projekt Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero, Javnega zavoda Notranjski regijski park. Prijavili so projekt, ki je v letu 2022 pridobil pomembno nadgradnjo. 1. oktobra je na izhodišču Tematske poti Drvošec, vrata odprl Center za obiskovalce Cerkniško jezero. Obogaten je z interaktivno razstavo, kjer lahko obiskovalci pred ali po sprehodu na tematski poti, odkrijejo skrivnostni svet mističnega Cerkniškega jezera in prisluhnejo zgodbam o njegovih preobrazbah.

Komisija je svojo odločitev utemeljila takole: “Obstoječo tematsko pot so v lanskem letu uspešno nadgradili in s tem naredili nov korak k vključevanju Cerkniškega jezera v take možnosti ter vsebine turistične ponudbe, ki si jih v Sloveniji samo želimo. Za Cerkniško jezero in njegove ljudi si zato ni potrebno izmišljati novih zgodb ampak obstoječe vpenjati v drugačna razmerja, v katerih aktivno sodeluje tudi lokalno prebivalstvo. Zelo pozitivno je bilo tudi lansko odprtje Centra za obiskovalce, ki že sedaj prispeva k nadgradnji vsebin, predvsem pa obiskovalca uvedejo v dogajanja, ki jih bo doživljal na poti. Jezero je ena sama velika pripoved in odkritje njegovih sprememb, ki so posledica posebnosti naravnega okolja in hkrati svojevrstna dokumentacija stoletij človekovega bivanja z njim. K temu je treba dodati še mističnost prostora in prislovično poseben humor, ki je lahko samo “cerkniški”.”

Tema 12. izbora za nagrado Jakob: “Tematska pot kot turistični proizvod”.

Ocenjevalno komisijo so sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, predsednik in člani Jana Apih, Mateja Sušnik, Marko Lenarčič in Jože Prah.

Komisija je med 28 prijavami v ožji izbor za nagrado Jakob 2023 uvrstila pet projektov, upoštevala pa je predvsem inovativnost predlogov:

 • Škrateljc – Zavod za kulturo, izobraževanje in šport – Pravljično-doživljajska transverzala po Sloveniji
  Opis projekta: Pravljično – doživljajska transverzala po Sloveniji inovativno prezentira naravno in kulturno dediščino lokalnega okolja na način, da družine skozi zgodbe spoznavajo resnično pravljične kraje po Sloveniji.
 • Evropsko združenja za teritorialno sodelovanje Geopark Karavanke – Pohodniška pot Karavanke Trail
  Opis projekta: Pohodniška pot Kravanke Trail je čezmejna daljinska pot dolga 265 km in razdeljena na 13 dnevnih etap, na katerih je mogoče odkrivati izjemno bogato geološko, ostalo naravno in kulturno dediščino območja.
 • Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina – Tematska pot Na svoji zemlji
  Opis projekta: Tematska pot Na svoji zemlji, ki je leta 2012 povezala sedem filmskih snemalnih lokacij na Grahovem ob Bači in Koritnici v Baški Grapi, je danes inovativno nadgrajena z bogato kulturno dediščino tega območja.
 • Občina Solčava  Pot po Logarski dolini
  Opis projekta: Pot po Logarski dolini je naravoslovno etnografska pot, namenjena posameznikom in skupinam vseh starosti. Njen namen je osveščanje obiskovalcev o varovanju narave, ohranjanju kulturne dediščine in spodbujanje trajnostnega turizma.
 • Javni zavod Notranjski regijski park – Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero
  Opis projekta: V letu 2022 je Tematska pot Drvošec pridobila pomembno nadgradnjo, saj je 1. oktobra na izhodišču same poti vrata odprl Center za obiskovalce Cerkniško jezero, ki je obogaten z interaktivno razstavo, kjer lahko obiskovalce pred ali po sprehodu na tematski poti Drvošec odkrijejo skrivnostni svet mističnega Cerkniškega jezera in prisluhnejo zgodbam o njegovih preobrazbah.

Dobitnik nagrade Jakob 2022

Ambasador Jakob 2022

Nagrado Jakob za najbolj Inovativno kolesarsko doživetje je prejel projekt Kolesarstvo za gibalno ovirane osebe ARS VIVA, Zavoda za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin. Prijavili so projekt, ki ponuja izposojo prilagojenih koles in s tem omogoča izboljšanje kakovosti življenja ranljivim skupinam ter aktivno vključevanje v družbo.

Komisija je svojo odločitev utemeljila takole:
»Projekt gibalno oviranim osebam omogoča aktivno preživljanje prostega časa in spoznavanje naravnih ter kulturnih okolij na lokalni in regionalni ravni tudi gibalno oviranim posameznikom in skupinam.«

Tema 11. izbora za nagrado Jakob:˝Inovativna kolesarska doživetja˝.

Mednarodno komisijo so sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, predsednik (Slovenija), Marko Lenarčič (Slovenija), Lojze Wieser (Avstrija) in Jožko Sirk (Italija).

Komisija je med 14. projekti izbrala pet finalistov:

 • Juliana Bike – Krožna daljinska turnokolesarska pot – Skupnost Julijske Alpe (Turizem Bohinj) in Planinska zveza Slovenije
  (Opis projekta: Juliana Bike je daljinska krožna turnokolesarska pot, speljana okoli in preko Julijskih Alp. Turni kolesarji se tako spoprimejo s preko 300km označenih poti in na sedmih etapah premagajo 8.500 višinskih metrov. Juliana Bike je nastala v sodelovanju Skupnosti Julijskih Alp in Planinsko zvezo Slovenije.)
 • ArheKoloVrhnika in KoloVagaBevke: družinske kolesarske dogodivščine na Vrhniki -Škrateljc, zavod za kulturo, izobraževanje in šport
  (Opis projekta: Inovativni produkt družinskega kolesarskega turizma, s katerim smo spodbudili strukturirano, drugačno in doživetij polno odkrivanje zgodovine, arheologije Vrhnike na eni strani, ter naravnih lepot Ljubljanskega barja na drugi. Pri tem se produkt povezuje z vso drugo ponudbo Vrhnike (gastronomija, vodeni ogledi itd.)
 • Kdo sestavlja tvoj zajtrk? S kolesom do izvora! – Charming Slovenija, Herbal Glamping resort Ljubno
  (Opis projekta: Herbal glamping resort Ljubno ter znamka Charming Slovenia slovita po povezovanju z lokalnimi ponudniki in pridelovalci. Z nami skočite na električno kolo ter se skupaj odpravimo do le-teh, ki z ljubeznijo pripravljajo odlične sestavine za pripravo domačega zajtrka, ki Vam polepša jutra v Herbal glamping resortu Ljubno.)
 • Kolesarski ekohotel Koroš in gorsko kolesarki park na kmetijah – Ekohotel Koroš (Kreatur d.o.o.)
  (Opis projekta: V tradicionalnem podeželskem okolju, smo s ponekod »prepovedanim in nepriljubljenim« gorskim kolesarjenjem na inovativen način, na 7 kmetijah, razvili sodobno, okolju prijazno in trajnostno naravno svetovno kolesarsko destinacijo.)
 • Kolesarstvo za gibalno ovirane osebe – ARS VIVA, Zavod za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin
  (Opis projekta: Ponudba izposoje prilagojenih koles je kot taka edinstvena v Sloveniji in prispeva k razvoju dostopnega turizma v lokalni skupnosti. Kolesarstvo za gibalno ovirane osebe je namenjeno ranljivim skupinam in njihovim družinam. Prilagojeno kolesarjenje omogoča aktivno preživljanje prostega časa, predvsem gibalno oviranim gostom.)

Dobitnik nagrade Jakob 2020

Mednarodna komisija je soglasno dodelila nagrado Jakob 2020 in naziv ambasador inovativnosti v turizmu za področje inovativne turistične vsebine in programi v gradovih in dvorcih 2020 programu Gradovi Posavja. Iz utemeljitve komisije: »Gradovi Posavja so s svojimi različnimi vsebinami povezani v skupen projekt. Prav ta povezanost je izjemna in inovativna za siceršnje slovenske razmere, kjer se pogosto zapiramo za grajske zidove. Gradovi Posavja tako iščejo svoje nove identitete in razvijajo stik z lokalnim in regionalnim kulturnim okoljem.«

Grad Rajhenburg
Posavski muzej Brežice
Galerija Božidar Jakac
Grad Mokrice
Grad Podsreda
Grad Sevnica
V ožji izbor za nagrado Jakob 2020 je komisija uvrstila pet programov:
1.    Strokovni ogled gradu Raka
2.    Grad Podsreda – včeraj, danes, jutri
3.    Kjer zgodovina oživi  – Blejski grad
4.    Dvorec Trebnik med preteklostjo in sedanjostjo
5.    Gradovi Posavja
Strokovni ogled gradu Raka
Grad Podsreda – včeraj, danes, jutri
Kjer zgodovina oživi – Blejski grad
Dvorec Trebnik med preteklostjo in sedanjostjo
Gradovi Posavja / AMBASADOR

Dobitnik nagrade Jakob 2019

Nagrado Jakob 2019 na temo Nove trajnostne oblike lovskega in ribiškega turizma ter opazovanja divjih živali v njihovih naravnih okoljih je prejel projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda (Fonda Fish Garden – Your next unforgettable day) podjetja Fonda.si d.o.o.

Komisija je soglasno svojo določitev utemeljila: Od vseh sedmih prispelih projektov na razpis za nagrado Jakob 2019 ima projekt »Fonda Fish Garden – Your next unforgattable day« največjo mero inovativnosti na področju morskega ribiškega turizma. Predstavlja namreč obliko oz. model, ki bo v prihodnosti zagotavljal kakovostno prehrano. Ob brancinih, ki jih s pomočjo najkakovostnejše naravne hrane gojijo v Piranskem zalivu, se naseljujejo tudi drugi morski organizmi, prav zaradi take hrane in naravnega okolja. Med njimi so tudi morski organizmi, ki so bili že skoraj pred izumrtjem. Gojitev rib je počasna, torej tudi s tem podobna naravni rasti divjih brancinov. Vendar je povedano le ena od dejavnosti Fonda Fish Garden. Drugo namreč predstavlja neposredni stik s turizmom in turističnimi programi, ki jih izvajajo na gojišču. To ne pomeni le degustacije brancinov, ampak predvsem različne vzgojne in ozaveščujoče oblike, ki jih izvajajo za turiste na gojišču. Prav to pa gojišče brancinov dviga iz zgolj naravne proizvodne v izrazito izobraževalno dejavnost. To pomeni, da omogočajo turistom nova spoznanja o brancinih in drugih morskih organizmih ter vzgajajo njihove odnose do vsega tistega, kar pogosto brez oprijemljivih oznak poimenujemo trajnostno in sonaravno.

Januarja 2019 pa se je projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda uvrstil tudi med prvo deseterico doživetij z znakom Slovenia Unique Experiences, ki ga potrjuje Slovenska turistična organizacija (STO)5-zvezdična doživetja pod znamko Slovenia Unique Experiences pozicionirajo kot zbirka edinstvenih avtentičnih doživetij premium kakovosti, ki podpirajo zgodbo znamke I feel Slovenia in zelene butične Slovenije za 5-zvezdična doživetja.

Iskrene čestitke snovalcem projekta iz ribogojnice Fonda za obe priznanji.

Dobitnik nagrade Jakob 2018

Podjetje Gols Connect za inovativne turistične programe in ponudbo na vinskih cestah.

Jakoba 2018 na temo Inovativni turistični programi in ponudba na vinskih cestah je prejelo podjetje Gols Connect. Podjetje razvija zelo natančno in premišljeno ponudbo na vinorodnem območju Golsa ob Nežiderskem jezeru (Neusiedler See), katerega večji del je na Gradiščanskem v Avstriji, njegov manjši, skrajni južni del pa na Madžarskem. »Ponudba vinske ceste je obogatena s prireditvenimi in doživljajskimi programi. Vinsko kulturo doživljajo obiskovalci različno: med kolesarjenjem, povezano s športnimi aktivnostmi, nordijsko hojo in drugimi oblikami. Na voljo imajo kar okoli 20 takih vinskih tur. Med obiski vinskih kleti spoznavajo tudi kulinarične posebnosti z raznimi  degustacijami, na organiziranih kuharskih delavnicah in predavanjih, tudi v povezavi s pridobivanjem morebitnih rokodelskih ali likovnih znanj, vključujejo celo kozmetiko idr. vsebine. Celoten sistem je zelo jasno in trdno postavljen. Ne le z datumi, ampak tudi s cenami, kar dokazuje, da taka usmeritev lahko prinaša vsem na vinorodnem območju tudi ustrezne turistične zaslužke,« je zapisano v utemeljitvi komisije v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, predsednik, Jožko Sirk in Lojze Wieser, člana. Letošnja tema natečaja pa se glasi Nove trajnostne oblike lova in ribolova. 

Dobitnik nagrade Jakob 2017

Projekt Karavanke Unesco globalni geopark

Delovna skupnost Geopark Karavanke je prejela nagrado Jakob 2017 za projekt na temo »Inovativni turistični programi za aktivni dopust v naravnem okolju«.

»Geopark Karavanke je čezmejni projekt in območje Avstrije in Slovenije, ki obiskovalcem na več inovativnih načinov ponuja številne turistične vsebine in programe. Programi za poglobljeno doživljanje naravnih okolij omogočajo paleto aktivnih počitnic v tem okolju. Geopark ima dva temeljni središči in sicer s Svetom geologije v Železni Kapli v Avstriji in Infocentrom Geoparka v Mežici v Sloveniji, kar je povezano s turističnim rudnikom. Inovativnost tega projekta je predvsem v tem, da obiskovalcem približa naravo na drugačen, bolj oseben, privlačen in razumljiv način. K tej usmeritvi veliko prispeva tudi čezmejno povezovanje ob dejstvu, da stičišča različnih kultur bogatijo sodobnega človeka,« je zapisano v utemeljitvi komisije v sestavi, predsednik prof. dr. Janez Bogataj (Slovenija), Jožko Sirk (Italija) in Lojze Wieser (Avstrija).

Dobitnik nagrade Jakob 2016

Gozdni selfness

Mednarodna komisija v sestavi, predsednik prof. dr. Janez Bogataj (Slovenija), Jožko Sirk (Italija) in Lojze Wieser (Avstrija) je ugotavila, da je Gozdni selfness »resnično nov in svež turistični proizvod. V projekt prihajata in sta vanj vtkani izredna volja ter energija njegovih mladih nosilcev, ki se spajata z energijo naravnega okolja čudovite cerkljanske narave. Komisijo veseli še posebej dejstvo, da je to proizvod, ki ga (kot model) njegovi avtorji in avtorice lahko uspešno prenesejo tudi v druge turistične destinacije. Proizvod tudi dokazuje, kako je treba razvijati enostavne lokalne ali regionalne turistične vsebine, ki izvirajo iz lokalne nuje in pogojev, ki jih ponuja narava z njenimi pozitivnimi učinki na človeka,« so še zapisali.

Ekipa Gozdnega selfnesa je takole opisala svoj turistični produkt in njegovo odmevnost:  »Gozdni selfness ponuja edinstveno izkušnjo velnesa , ki v ospredje postavlja posameznikovo skrb za dobro počutje. Strokovno voden program se odvija v  objemu cerkljanskih gozdov in vključuje uporabo avtentičnih naravnih ter lokalnih virov. Udeležence razvaja na prav poseben način, saj jim omogoča kombinacijo fizične aktivnosti, sprostitve, kulinaričnega doživetja, vaj za osebnostno rast itd., v čudovitem naravnem okolju, ki obdaja Cerkno.

Turistični produkt je prejemnik dveh nacionalnih  nagrad za inovativnost – Snovalec 2014 za najbolj inovativno idejo v slovenskem turizmu in Finalist Sejalec 2015 za enega izmed najbolj inovativnih turističnih produktov.  Pred kratkim pa je Gozdni selfness prejel tudi prvo mednarodno nagrado za najboljši  turistični produkt s področja narave (»Best Active Tourism Product« v  kategoriji »International Nature«) v sklopu mednarodne turistične borze FITUR v Madridu.

Kakor vse doslej prejete  nagrade, nam tudi nagrada Jakob pomeni ogromno. Nagrajuje namreč ves trud in energijo, ki jo naša ekipa vlaga v projekt, predvsem pa nam  pomeni potrditev, da smo na pravi poti in nam daje motivacijo za nadaljnje delo.«

Dobitnik nagrade Jakob 2015

Ekonomska in turistična šola Daruvar, Hrvaška
Sladki spominki

Nagrado Gospodarskega razstavišča Jakob za odličnost in kakovost v turizmu je na slovesnem odprtju sejma podelil minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek. Na temo letošnjega natečaja – Sodobne interpretacije kulturne dediščine lokalnih in regionalnih jedi – se je prijavilo 18 kandidatov, 14 iz Slovenije in 4 iz Hrvaške. Strokovna komisija pod vodstvom profesorja doktorja Janeza Bogataja ter s članoma Jožkom Sirkom in Janezom Bratovžem je nagrado Jakob 2015 dodelila ekonomski in turistični šoli iz Daruvarja na Hrvaškem za  Sladke spominke – inovativno ponudbo medenjakov in čokolad s simboli mesta. V obrazložitvi je zapisano: »Komisija pozdravlja sodelovanje šole s tehnično šolo, kjer so pripravili orodja za izdelavo piškotov in čokolad. Zlasti pozitivno pri tem projektu je vključitev mladih v načrtovanje konkretnih izdelkov in njihova prisotnost na turističnem trgu. Izmed vseh prispelih ponudb želimo še posebej pohvaliti Culo dobrot iz Blagajeve dežele, Večerjo na zajli in Učno igralnico pekarna Mišmaš.« Iskrene čestitke Sladkim spominkom!

Dobitnik nagrade Jakob 2014

Odprta kuhna
 

Projekt »Odprta kuhna« predstavlja izredno inovativen in originalen način ponudbe v okviru ulične prehrane. Presegel je vsa pričakovanja, tako glede obiska kot tudi pestrosti ter kakovosti. Naslednja pomembna sestavina »Odprte kuhne« je njena odprtost tudi z vsebino, ki je kulinarično multikulturna, saj se ob jedeh 24 gastronomskih regij Slovenije predstavljajo in ponujajo jedi tudi drugih kulturnih okolij, je zapisano v obrazložitvi komisije.

Lior Kochavy, direktor projekta “Odprta kuhna”: Zelo smo počaščeni in hvaležni komisiji, ki nas je izbrala. Ob tem se zahvaljujemo javnemu podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice, našim kuharskim mojstrom in seveda obiskovalcem, saj smo skupaj z njimi ustvarili zdaj že tradicionalni petkov kulinarični dogodek. Eden izmed glavnih ciljev Odprte kuhne je bil ponuditi najboljšo in pestro ponudbo hrane na enem mestu, hkrati pa pripraviti dogodek, ki bo namenjen vsem, tako domačim kot tujim obiskovalcem. Veseli nas, da je mednarodna nagrada pripadla Sloveniji, nam pa prinesla potrdilo, da sta naša energija in vloženo delo opažena. Hkrati nam nagrada pomeni tudi veliko motivacijo in zagon za nadaljnje delo.

Dobitnik nagrade Jakob 2013

Hiša presenečenj v Gmündu

“V prenovljenem srednjeveškem hospicu iz 12. stoletja je društvo Pankratium uredilo ˝Hišo presenečenj˝, ki je izrazito inovativen primer vsebin za vizualno dojemanje tonov in zvoka z različnimi 40 vsebinami. Za njihovo realizacijo so vključili 40 umetnikov iz cele Evrope, ki so prispevali resnično inovativne rešitve za dojemanje zvočnega sveta. Hiša presenečenj tako nagovarja različne starostne skupine in omogoča paleto doživetij.”

Komisija je podelila posebno priznanje tudi Turističnemu rudniku v Mežici, ki ga lahko v podzemlju Pece spoznavamo s kolesarjenjem ali vožnjo s kajaki.

Mednarodna komisija v sestavi članov: prof. dr. Janez Bogataj, predsednik,  ostala člana pa Joško Sirk, Italija, in Lojze Wieser, Avstrija

Dobitnik nagrade Jakob 2012

Nature Park Zirbitzkogel-Grebenzen
Naravni park v gibanju

“Pri projektu iz Avstrijske Štajerske Nature Park in Motion prav tako lahko govorimo o izraziti inovativnosti, ki je povezana z osrednjo težnjo svetovnega turističnega razvoja, tj. sonaravni in trajnostni razvoj. Projekt  je izredno kakovosten tudi z njegovo infrastrukturo in temelji na branju narave skozi kulturo branja. Komisija meni, da je to lahko dober vzorčni primer ne le za Avstrijo, ampak za celotno evropsko turistično prizadevanje.”

 

Sava Turizem d.d. Camping Bled
Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled

“Projekt Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled predstavlja inovativno ponudbo v siceršnji ponudbi kampov. Njegova inovativnost je v tem, da izvirajo hišice iz lokalne turistične dediščine (kultura, gozdarstvo) in da turistične vsebine (prehrana, higiena itd.) gradijo na lokalni kulturi. Posebna vrednost tega projekta je, da je bila turistična ponudba ustvarjena na razmeroma enostaven način, brez pretiranih milijonskih vlaganj. Rezultati pa so zavidljivo dobri.”
“Pri projektu iz Avstrijske Štajerske Nature Park in Motion prav tako lahko govorimo o izraziti inovativnosti, ki je povezana z osrednjo težnjo svetovnega turističnega razvoja, tj. sonaravni in trajnostni razvoj. Projekt  je izredno kakovosten tudi z njegovo infrastrukturo in temelji na branju narave skozi kulturo branja. Komisija meni, da je to lahko dober vzorčni primer ne le za Avstrijo, ampak za celotno evropsko turistično prizadevanje.”

Dobitnik nagrade Jakob 2011

Hotel Triglav Bled

Kuharska šola Chefa Uroša Štefelina

“Prejemniki prvega Jakoba so z inovativnim projektom zadeli  bistvo sodobnih regionalnih in lokalnih kulinaričnih nagovorov v turizmu, so zapisali v utemeljitvi člani komisije. Ti so usmerjeni k mladim med 9. in 12. letom starosti, torej k bodočim potencialnim turistom. Tema razpisa za nagrado Jakob v naslednjem letu je Inovativni turistični programi na področju alternativnih oblik oddiha in sprostitev.”
 
Mednarodna komisija v sestavi članov: Joško Sirk, gostilničar in dobitnik Michelinove zvezdice iz sosednje Italije, Denis Ivošević, predstavnik Hrvaške, in Lojze Wieser, založnik in kulinarik iz Avstrije, in predsednik, dr. Janez Bogataj