Alpe-Adria

Sejem za ljubitelje turizma, kampinga in karavaninga

Od srede do sobote bo na 33. sejmu turizma, kampinga in karavaninga Alpe-Adria svoja doživetja predstavljalo več kot 250 ponudnikov turističnih storitev iz Slovenije, Tunizije, Nepala, Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Italije. Prav tako pa bo svojo turistično ponudbo predstavila država partnerica sejma, Črna gora.

Odvilo se bo prek 50 dogodkov z različnimi vsebinami od kolesarstva, plezanja, kulinarike, različnih outdoor aktivnosti do predstavitev novosti na področju turizma, njegove digitalizacije in trajnosti. Kamping in karavaning postajata vse bolj priljubljena oblika oddiha v naravi, zato bo na sejmu predstavljena široka ponudba šotorov in kamping ter karavaning doživetij. Na sejmu bo že 12. podeljena nagrada Jakob za kakovost in odličnost v regiji Alpe Jadran. Tokrat je Jakoba na temo na Tematska pot kot turistični proizvod prejel projekt Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero, Javnega zavoda Notranjski regijski park. Prijavili so projekt, ki je v letu 2022 pridobil pomembno nadgradnjo. Na izhodišču Tematske poti Drvošec je vrata odprl Center za obiskovalce Cerkniško jezero. Obogaten je z interaktivno razstavo, kjer lahko obiskovalci pred ali po sprehodu na tematski poti, odkrijejo skrivnostni svet mističnega Cerkniškega jezera in prisluhnejo zgodbam o njegovih preobrazbah. 33. sejem Alpe-Adria bo na slovesnem odprtju uradno odprl Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport. Po uradnem delu sledi tudi pogovor z ministrom, ki ga bo vodil predsednik Društva turističnih novinarjev Drago Bulc.

>> Prilagamo vabilo na slovesno odprtje TUKAJ. <<
Dobrodošli, da se nam pridružite v sredo, 15. februarja ob 13.00 uri v dvorani Urška.

IZ SPREMLJEVALNEGA PROGRAMA
Dogajanje v razstavnih dvoranah spremlja bogat spremljevalni program s predavanji, predstavitvami, okroglimi mizami in novinarskimi konferencami z aktualnimi vsebinami na področju turizma.

Sreda, 15. februar
V sredo bo zaživelo nacionalno spletno mesto za promocijo poklicev v turizmu in gostinstvu. Spletno mesto bosta na razstavnem prostoru I feel Slovenia v Marmorni dvorani ob 14. uri, lansirala minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han in direktorica Slovenske turistične organizacije, mag. Maja Pak. Portal »Izberi kariero v turizmu« bo na enem mestu podal ključne informacije glede poklicev na področju gostinstva in turizma, možnosti nadaljevanja šolanj in izobraževanja ter spodbud na področju reševanja izzivov s kadri v panogi.

Posvet in Degustacija:
Alpe Adria – čezmejno povezovanje okusov, turizma in priložnosti
Urška 4, 15.00-16.30

Prilagamo vabilo na dogodek TUKAJ.

Alpe Jadran ni le regija, je skupni izraz za srečno, okusno in ekološko življenje. Kaj nam torej manjka? V vsaki državi vidimo le lastno drevo – turizem, okuse, posel itd., vendar čutimo enako. Ne moremo videti Alpe Jadran gozda čezmejnih priložnosti, če gledamo le lokalno. Čas je za povezovanje. Kako lahko bio regija Alpe Jadran poveže zeleno misleče s skupnimi vrednotami, ustvari več čezmejnega sodelovanja, spodbudi regijsko rast, odgovornost do narave in privabi mednarodne goste, nomade in kadre brez meja? Že 5. leto se v Celovcu organizira Alpe Adria festival okusov, v Gorici so okusi brez meja že vrsto let. Številni vrhunski kuharji in ponudniki ekološke hrane so že našli skupno pot ravno v Celovcu s pomočjo zamejcev. Sedaj je priložnost, da se povežemo bolje in tudi okusimo bio hrano ter vino Alpe Adrie takoj po okrogli mizi. Poseben gost bo Lojze Wieser (avtor knjige »Svatba okusov – poroka Alp in Jadrana« z nagrado za najboljšo kuharsko knjigo na svetu v letu 2022).

Na okrogli mizi bodo govorili:
— direktor Turizma Celovec Helmuth Micheler,
— direktorica Slovenske gospodarske zveze v Celovcu Vesna Hodnik Nikolić,
— direktor predstavništva hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Bruno Bonifačić,
— podjetnica Eugenia Fenzi,
— vodja restavracije Weingut Karnburg & Restaurant Georg Lexer,
— založnik iz Celovca, prejemnik številnih nagrad za izdajo knjig in gurman Lojze Wieser ter
— organizator in lastnik The Slovenia Niko Slavnič.

Organizator: THE SLOVENIA v soorganizaciji s SLOW FOOD KOROŠKA, SLOVENSKO GOSPODARSKO ZVEZO, TURIZMOM CELOVEC IN KULINARIČNIMI PONUDNIKI

Posvet: “Spoštujmo hrano kot nekoč”
Urška 4, 16.30-18.00
Odpadna in zavržena hrana po nepotrebnem obremenjuje omejene naravne vire in okolje, zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane pa prinašajo pozitivni gospodarski učinek za vse člene v verigi. Sprejeta strategija za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano z naslovom »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet« ima širši pomen. Z njo želimo, da se vsak od nas zave pomena hrane in posledic, če jo po nepotrebnem zavržemo. Na posvetu bodo predstavljeni strateški cilji ter ukrepi in aktivnosti za pripravo akcijskega načrta za preprečevanje nastajanja izgub hrane in odpadne hrane, ki ga koordinira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter primeri dobrih praks na področju lokalne hrane in
uporabe le-te na kulinaričnih prireditvah.

Organizator: TURISTIČNA ZVEZA SLOVENIJE v sodelovanju z MINISTRSTVOM ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO

>> Celoten spremljevalni program najdete TUKAJ. <<
SEJMI OKUSOV GASTEXPO
Tradicionalno vzporedno potekajo tudi 16. mednarodni strokovni Sejmi okusov GASTexpo,
v organizaciji Primorskega sejma. Pripravljajo pravi sprehod po gastronomiji – od ponudbe pijač, kave, slaščičarstva, pekarstva, sladoleda, vina in opreme za gostinstvo ter hotelirstvo do predavanj, delavnic in interaktivnih izobraževanj – od šole peke pic, slaščičarskih in pekarskih delavnic, do priprave kave. Dogajanje bodo popestrila tudi mednarodna tekmovanje – udeleženci se bodo pomerili v pripravi pice za laskav naziv »Naj picopek Slovenije«.

Z eno vstopnico je mogoče obiskati obe sejemski prireditvi.

ODPIRALNI ČAS in VSTOPNINA

Sejem je odprt od srede, 15. februarja, do petka, 17. februarja, od 10.00 do 19.00 ure in v soboto 18. februarja do 10.00 do 18.00. Vsak obiskovalec ob nakupu vstopnice prejme Oddih, prilogo časopisa Dnevnik, ki je hkrati tudi sejemski katalog.

Redna vstopnica znaša 8, s popustom 6 evrov, na voljo pa je tudi družinska vstopnica (2 odrasli osebi in do 3 otroci) za 16 evrov.

Cenejše vstopnice, po ceni 6 evrov si obiskovalci lahko zagotovijo na spletni strani.

Obiskovalci se lahko z vstopnico brezplačno zapeljejo z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa.

Vabimo vas, da se za ogled sejma akreditirate prek spletne strani ali osebno v Novinarskem središču v paviljonu Jurček. Novinarsko središče je odprto v času sejma od 9.45 do 18.30 ure.

Za vašo medijsko pozornost se vam najlepše zahvaljujemo. Za podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo.