Alpe-Adria

VABILO na dogodek Alpe Adria – čezmejno povezovanje okusov, turizma in priložnosti

Kako poročiti okuse v celotni regiji? Kako to uspeva Celovcu že 5. leto? Katere so priložnosti, ki jih lahko izkoristimo s poudarkom na ekološkem načinu življenja in pridelavi hrane? Kaj nam manjka v Sloveniji? Kakšni so svetovni slow food trendi? Poleg degustacije bo to le nekaj vprašanj, na katera bodo odgovorili na posvetu o čezmejnem povezovanju okusov, turizma in priložnosti v regiji Alpe Adria v sredo, 15. februarja, ob 15. uri na Gospodarskem razstavišču v sobi Urška 3, 4 na Dunajski cesti 18 v Ljubljani. Na okrogli mizi bodo govorili:

Posebni gost Lojze Wieser (avtor „Svatba okusov – poroka Alp in Jadrana“ z nagrado za najboljšo kuharsko knjigo na svetu v letu 2022)

─    direktor Turizma Celovec Helmuth Micheler
─    direktorica Slovenske gospodarske zveze v Celovcu Vesna Hodnik,
─    kulinarična podjetnica iz Trsta Eugenia Fenzi,
─    vodja restavracije Weingut Karnburg & Restaurant Georg Lexer in
─     organizator Niko Slavnič, The Slovenia

Dogodek je prav tako namenjen degustaciji Slow Food bio hrane in vina iz regije Alpe Adria:

  1. siri Golden Ring
  2. ovčji siri Karst
  3. slanine in salame Duroc svinjine
  4. Rosa del Isonzo
  5. vina Domačija Butul
  6. vina Puklavec Family Wines
  7. italijanska vina Chardonnay in Pinot Noir
  8. sladice Lolita in Kaval Group
  9. med Marasca

Alpe Adria ni le regija, je skupni izraz za srečno, okusno in ekološko življenje. Kaj nam torej manjka? »V vsaki državi vidimo le lastno drevo, ne vidimo pa Alpe Adria gozda čezmejnih priložnosti, če gledamo le lokalno. Čas je za povezovanje,« je dejal pobudnik in organizator projekta Niko Slavnič. Lani so potekali že 5. Dnevi alpsko-jadranske kuhinje, kjer je Celovec postal »kuhajoče« srce na območju Alpe Adrie med avstrijsko Koroško, Benečijo in Furlanijo, Slovenijo ter avstrijsko Štajersko. Številni vrhunski kuharji in ponudniki ekološke hrane so že našli skupno pot ravno v Celovcu s pomočjo zamejcev. Bio regija Alpe Adria v geografskem smislu združuje različnost brez primere, na krožniku pa postanejo harmonično sožitje naravnih dobrin, arom in kuharske tradicije pod rokami kuharskih mojstrov.