Alpe-Adria

Konec januarja 31. Alpe-Adria – mednarodni sejem za zeleni, aktivni turizem ter kamping in karavaning

Spoštovani predstavniki medijev,

od 29. januarja do 1. februarja prihodnje leto bosta na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani hkrati potekala dve sejemski prireditvi:

31. ALPE-ADRIA – mednarodni sejem za zeleni, aktivni turizem ter kamping in karavaning
Organizator: Gospodarsko razstavišče
www.alpeadria.si

14. GASTexpo & Sladoled – mednarodni strokovni sejmi okusov
Organizator: Primorski sejem
www.gast.si

V nadaljevanju vas obveščamo o vsebinskih poudarkih in novostih obeh sejmov in vas prijazno prosimo, da prireditvi napoveste po svojih kanalih. V naprej se vam zahvaljujemo za vašo medijsko pozornost in vas že zdaj vabimo, da se na sejma akreditirate in ju obiščete.

Na sejem po ideje za aktivni, zeleni oddih!
Celotna ponudba sejma za zeleni, aktivni turizem bo privlačno začinjena z različnimi temami v bogatem spremljevalnem programu. Slovenska turistična organizacija se predstavlja s projektom zgodovinskim mest, Turistična zveza Slovenije z društvi iz cele Slovenija in krepi prepoznavanje naravne, zgodovinske, kulturne, okoljske, gastronomske in obrtne dediščine. Na sejmu sodelujejo še Planinska zveza Slovenije, Turizem Ljubljana, GIZ Pohodništvo predstavlja nov portal Outdoor Slovenia, krožno daljinsko pot Juliana Trail, daljinsko kolesarsko mreži idr. Razne dogodke načrtujejo tudi udeleženci iz nekdanjih republik jugoslovanske federacije.

Še več opreme in storitev za kamping in karavaning
Temu razstavnemu programu bodo poleg Steklene dvorane namenili še sodobno opremljeno montažno dvorano. Skupaj bo na voljo 2500 kvadratnih metrov razstavnih površin.Obiskovalci si bodo lahko tudi tokrat ogledali avtodome in počitniške prikolice ter predelane kombije uveljavljenih znamk in opremo zanje. Na sejmu bo sodelovala tudi Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji (MPZA), Caravaning Club Slovenije (CCS) in osrednji specializirani medij na področju kampinga in karavaninga, revija Avto-Dom.
Avtodomi bodo tako kot na zadnjem sejmu lahko parkirali na zunanjih površinah. Tokratna novost pa je, da bosta na sejmu za obiskovalce organizirana tudi nakup in prodaja rabljenih avtodomov. Pri prodaji jim bodo z nasveti pomagali tudi izkušeni partnerji revije Avto-dom. Prostor za prodajo bo na zunanji ploščadi sejma, kjer bo možen tudi priklop na elektriko. Pogoji za prodajo rabljenih avtodomov so objavljeni na spletnih straneh sejma.

10 let sejemske nagrade Jakob
Gospodarsko razstavišče na 31. sejmu Alpe-Adria že 10. leto podeljuje nagrado za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu. Komisija v sestavi Lojze Wieser (Avstrija), prof. dr. Janez Bogataj, predsednik (Slovenija), Jožko Sirk (Italija) je soglasno dodelila nagrado Jakob 2020 programu Gradovi Posavja. V obrazložitvi komisije je zapisano: »S svojimi različnimi vsebinami so povezani v skupen projekt. Prav ta povezanost je izjemna in inovativna za siceršnje slovenske razmere, kjer se pogosto zapiramo za grajske zidove. Gradovi Posavja tako iščejo svoje nove identitete in razvijajo stik z lokalnim in regionalnim kulturnim okoljem.« Ob jubileju nagrade, ki je ime dobila po prvem turistu, popotniku – romarju Jakobu, so uvedli še nekaj novosti. Komisija odslej uvrsti v ožji izbor do pet programov. Letos so to: Strokovni ogled gradu Raka, Grad Podsreda – včeraj, danes, jutri, Kjer zgodovina oživi – Blejski grad, Dvorec Trebnik med preteklostjo in sedanjostjo in Gradovi Posavja, ki so za področje inovativne turistične vsebine in programov v gradovih in dvorcih 2020 prejeli tudi naziv ambasador. Slovesna razglasitev in podelitev nagrade Jakob 2020 bo na uradnem odprtju sejma 29. januarja ob 13. uri na Gospodarskem razstavišču.

V strokovnem programu napovedujemo

NOVOST 31. Alpe-Adria
30. 1., 8.-18. ure
Hospeo Master 2020 – izobraževalno-poslovni dogodek, ki osvetljuje perečo problematiko kadrov v gostinsko-turistični dejavnosti, se osredotoča na posodobitev zastarelih principov in načinov delovanja ter ponuja rešitve, ki so usmerjene na zaposlene v dejavnosti gostoljubja.
»Zelena blagovna znamka turizma se začne pri ljudeh, ki ustvarjajo doživetja. Ljudem mora biti opravljanje poklicev v gostinski in turistični dejavnosti zanimivo. Počutiti se morajo cenjene, občutiti morajo vrednost svojega dela, ki naj jim bo v ponos. Verjamemo, da na tem področju obstajajo boljše rešitve od dosedanjih in da je znanje vseh deležnikov ključ do spremembe tega odnosa.«
Maja Križmančič, MBA, Flexyteaam d.o.o., organizatorka Hospeo Master 2020

Konferenca je namenjena:
– Vodstvu podjetij
– Strokovnjakom za razvoj talentov ter za usposabljanje in razvoj kadrov
– Uslužbencem v operativi v hotelirski, gostinski in turistični dejavnosti
– Izobraževalcem
– Mladim, perspektivnim kadrom iz omenjene dejavnosti

Več o dogodku in prijave: www.hospeo.com

29. 1. ob 14. uri
Slovenija, gastronomska prestolnica – okrogla miza
The SLOVENIA, inštitut in založba, ki že 6. leto uspešno promovira Slovenijo tako tujim kot domačim gostom na domačih tleh in ki že četrto leto pripravlja edini nacionalni, neodvisni in strokovni izbor The Slovenia Restaurant Awards, bo v sklopu okrogle mize predstavila potencial Slovenije kot gastronomske destinacije. Pogovarjali se bomo o tujih vodičih, ki so preplavili slovenski trg, ter se soočili izzivi, prednostmi, dotaknili se bomo naziva Slovenija, evropska gastronomska regija. Z okroglo mizo bomo uradno otvorili izbor The Slovenia Restaurant Awards 2020.
Organizator: The Slovenia

30. 1., 11.00
EXPO DUBAJ – Slovenija, trajnostna dežela
Slovenija bo od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021 sodelovala na mednarodni razstavi »EXPO 2020 Dubaj«, ki bo potekala v Dubaju v Združenih arabskih emiratih. Glavne teme tokratnega EXPA bodo mobilnost, trajnost in priložnost. Slovenija bo sodelovala v sklopu trajnosti, ki poudarja spoštljiv in z našim planetom uravnotežen način življenja. Osnovni vidik predstavitve bo prikazati »zelenost« Slovenije in njene naravne lepote ter prizadevanja, da se te danosti ohranijo. Pomemben del predstavitve bo tesno sožitje zelenega okolja, bogatega z gozdovi in vodami ter trajnostno naravnanega gospodarskega razvoja, ki ne obremenjuje okolja. S primeri dobrih praks se bo prikazalo prepletanje tradicionalnega z inovativnim. The Slovenia je v ta namen izdala posebno izdajo knjige The Slovenia BOOK.
Več: www.inyourpocket.com/slovenia

Podrobnejši program vseh sodelujočih bomo objavili na spletnih straneh sejma po novem letu.

14. mednarodni strokovni Sejmi okusov
Sejmi okusov GASTexpo & Sladoled so sicer edini strokovni sejmi v Sloveniji na področju Ho-Re-Ca zato so nepogrešljiv člen v povezavi med zaposlenimi in strokovnjaki v stroki, hkrati pa tudi zainteresirano strokovno javnostjo. Sejem zagotavlja kvaliteto v storitvi, raznoliko in pestro ponudbo, najpomembneje pa je, da daje zaslužen prostor strokovnosti ter inovacijam in predstavitvi najnovejših trendov na gastronomskem in hotelirskem področju. Hkrati nastavljajo ogledalo gostinsko – hotelirski stroki, tako v Sloveniji kot zunaj meja in zarisujejo smernice za prihodnost.
Na že 14. mednarodnih strokovnih Sejmih okusov GASTexpo & Sladoled se bodo predstavili najnovejši trendi v gastronomiji in tehnološke inovacije ter zarisali nove smernice v gostinstvu in hotelirstvu. Na enem mestu bodo združili 8 Ho-Re-Ca področij – Gastronomija, Pijača, Kava, Slaščičarstvo, Pekarstvo, Sladoled, Vino in Gostinsko – Hotelska oprema.

NOVOST 14. Sejmov okusov
Letos pripravljajo tudi posebno presenečenje, kot pravijo na Primorskem sejmu, »čisto svoj uradni koktalj in pizzo. Kakšen bo, še ne vemo. Pravzaprav niti ne bomo vedeli do uradnega začetka sejma, 29. januarja. Naši barmani in picopeki recept skrbno skrivajo, zato že težko pričakujemo prvi dan sejma, ko bo skrivnost razkrita.«

Predstavitve, razstave, degustacije, delavnice, predavanja, tekmovanja …
Če za razstavljavce, ki skupaj pokrivajo vsa področja gastronomske panoge, pravimo, da so srce Sejmov okusov in jim vlivajo življenje, lahko za predavanja, delavnice in interaktivna izobraževanja rečemo, da so duša sejmov. Udeležencem prefinjeno odprejo široke možnosti, da se učijo in izpopolnjujejo od najboljših v stroki. Delavnice pokrivajo široko kulinarično področje – od šole peke pice, slaščičarskih in pekarskih delavnic, izdelave različnih živil z uporabo profesionalne opreme do priprave koktejlov, kave, piva in delavnic Latte Art & Barista. Večina delavnic bo popolnoma brezplačnih, udeleži pa se jih lahko čisto vsak, ki se navdušuje nad kulinariko – profesionalno ali ljubiteljsko.

Štiridnevno dogajanje bodo še dodatno popestrila tekmovanja – tudi tokrat se bodo najboljši kulinarični ustvarjalci pomerili v pripravi pizze, mešanju barskih pijač, izdelavi sladoled in umetnosti risanja na kavne mlečne kreme. Na sejmu je posebno mesto rezervirano tudi za najboljše poznavalce piva in njihove butične pivovarne, ki se potegujejo za naziv GASTexpo pivo leta.

Sejma sta odprta od srede do sobote, od 10. do 19. ure.

Vabljeni, da za več informacij kontaktirate:
Matic Drnovšek, 31. Alpe-Adria, Gospodarsko razstavišče: matic.drnovsek@gr-sejem.si
Konferenca Hospeo, Maja Križmančič: maja.krizmancic@flexyteam.com
Matjaž Turk, Sejmi okusov, Primorski sejem: matjaz@gast.si