Alpe-Adria

Jutri se odpre 30. Alpe-Adria – mednarodni sejem za zeleni, aktivni turizem ter kamping in karavaning

Spoštovani predstavniki medijev!

Od jutri do sobote potekata na Gospodarskem razstavišču osrednja sejemska turistična prireditev v Sloveniji 30. Alpe-Adria in Sejmi okusov GASTexpo.

Slovesno odprtje 30. Alpe-Adria – mednarodnega sejma za zeleni, aktivni turizem ter kamping in karavaning bo jutri, 30. januarja, ob 12. uri v dvorani Urška.

Prireditev bo uradno odprla državna sekretarka za turizem Eva Štravs Podlogar.

Podelili pa bodo tudi sejemsko nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Jakoba 2019 prejme projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda. Januarja letos se je projekt uvrstil tudi med prvo deveterico doživetij z znakom Slovenia Unique Experiences, ki ga potrjuje Slovenska turistična organizacija (STO). 5-zvezdična doživetja pod znamko Slovenia Unique Experiences pozicionirajo kot zbirka edinstvenih avtentičnih doživetij premium kakovosti, ki podpirajo zgodbo znamke I feel Slovenia in zelene butične Slovenije za 5-zvezdična doživetja.

Vabljeni, da se nam pridružite.
VABILO

Takoj po slovesnem odprtju sejma, ob 13. uri, se bo z državno sekretarko za turizem o uspehih in izzivih slovenskega turizma pogovarjal predsednik Društva turističnih novinarjev Drago Bulc.

IZ SPREMLJEVALNEGA PROGRAMA, Sreda, 30. januar

Dvorana Urška, 13.00–14.00
S 5-zvezdičnimi doživetji do novih uspehov slovenskega turizma
Slovenski turizem v zadnjih letih predvsem po številu tujih gostov in njihovih prenočitev niza uspeh za uspehom. Žal pa se zaradi še vedno prenizkih cen turističnih storitev ne moremo pohvaliti z izplenom od turizma, pa čeprav se turistični devizni priliv vsako leto povečuje. O tem in še o drugih ciljih v slovenskem turizmu leta 2019 se bo takoj po otvoritvi letošnjega jubilejnega 30. sejma Alpe-Adria z državno sekretarko za turizem Evo Štravs Podlogar pogovarjal predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije Drago Bulc. Po koncu pogovora bo prva dama slovenskega turizma na voljo za vse predstavnike medijev. Organizator: Gospodarsko razstavišče in Društvo turističnih novinarjev Slovenije

Steklena dvorana, 14.00–15.00
Okrogla miza o razvoju avtodomarskega turizma “Slovenija – avtodomarjem prijazna dežela”
Na pobudo Mreže postajališč za avtodome po Sloveniji smo se pred petimi leti začeli prilagajati sodobnim trendom evropskega avtodomarskega turizma. Zdaj imamo v Sloveniji v 88 občinah 165 postajališč in počivališč ter parkirišč za avtodome. Na posvet so organizatorji povabili vse župane slovenskih občin, saj prav lokalne skupnosti lahko najbolj prispevajo k pospešenemu razvoju tega za Slovenijo zelo pomembnega in perspektivnega segmenta celovite turistične ponudbe. Okroglo mizo bo vodil predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije Drago Bulc.

Dvorana Povodni mož 1, 15.00–16.00
Slovenija kot gastronomska destinacija
Tema okrogle mize je Slovenija, gastronomska destinacija. Kako velik je potencial kulinaričnega turizma Slovenije, kaj delamo na področju razvoja in promocije, kakšni so načrti in kaj lahko izboljšamo za gastronomsko destinacijo, kakšen bo letošnji nacionalni izbor The Slovenia Restaurant Awards, so vprašanja, na katera bodo odgovarjali strokovni sogovorniki in izjemni gostje: mag. Maja Pak (direktorica STO), Eva Štravs Podlogar (državna sekretarka MGRT), mag. Petra Stušek (direktorica Turizem Ljubljana), dr. Janez Bogataj (profesor etnologije, avtor številnih knjig), Luka Košir (Gostišče Grič, ambasador Evropske gastronomske regije 2021), mag. Niko Slavnič (predavatelj, direktor in pobudnik izbora The Slovenia Restaurant Awards). Okroglo mizo bo povezovala Marjana Grčman, voditeljica in urednica Na lepše na RTV Slovenija. Organizator: The Slovenia

Dvorana Urška, 16.00–17.00
Alpinistično-plezalni večer ter predavanje Aleša Česna in Luke Stražarja
Dogodek pripravlja Planinska zveze Slovenije za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2018. Namen izbora je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani opravili več uspešnih vzponov in odprav, športnih plezalk in plezalcev, za katerimi je znova imenitna sezona, ter lednih plezalcev in turnih smučarjev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke na svetovni ravni. Podelili bomo tudi priznanje za življenjsko delo v alpinizmu, ki ga letos prejmeta Danica Blažina in Staza Černič. Prireditev bo nato (17.30) obogatena z alpinističnimi in plezalnimi kratkimi filmi, pred njo, ob 16. uri, pa bo predavanje Aleša Česna in Luke Stražarja o lanskem vzponu na Latok I. Organizator: Planinska zveza Slovenije

Dogajanje na razstavnih prostorih tudi sicer vse sejemske dni spremlja bogato dogajanje, od strokovnih posvetov do predstavitev destinacij idr.

Vas zanima spremljevalni program vse dni? TUKAJ

Vabimo vas, da 30. Alpe-Adria najavite po svojih kanalih, se nanj akreditirate, ga obiščete in o njem poročate.

Za vašo medijsko pozornost se vam najlepše zahvaljujemo. Za podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo.