Alpe-Adria

Sreda, 30. 1. 2019

Dvorana Urška, 13.0014.00
S PET-ZVEZDIČNIMI DOŽIVETJI DO NOVIH USPEHOV SLOVENSKEGA TURIZMA
Slovenski turizem v zadnjih letih predvsem po številu tujih gostov in njihovih prenočitev niza uspeh za uspehom. Žal pa se zaradi še vedno prenizkih cen turističnih storitev ne moremo pohvaliti z izplenom od turizma, pa čeprav se turistični devizni priliv vsako leto povečuje. O tem in še o drugih ciljih v slovenskem turizmu leta 2019 se bo takoj po otvoritvi letošnjega jubilejnega 30. sejma Alpe-Adria z državno sekretarko za turizem Evo Štravs Podlogar pogovarjal predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije Drago Bulc. Po koncu pogovora bo prva dama slovenskega turizma na voljo za vse predstavnike medijev.
Organizator: Gospodarsko razstavišče in Društvo turističnih novinarjev Slovenije

 

Steklena dvorana, 14.0015.00
OKROGLA MIZA O RAZVOJU AVTODOMARSKEGA TURIZMA
“SLOVENIJA – AVTODOMARJEM PRIJAZNA DEŽELA”
V zadnjih letih je še posebej v Evropi avtodomarski turizem postal eden najbolj hitro razvijajočih se segmentov celovitega turističnega razvoja. Proizvodnja avtodomov se je povečevala v povprečju za več kot 20 odstotkov letno. Tej izredno hitri rasti proizvodnje in prodaje vozil z lastnim pogonom za preživljanje prostega časa so se prilagodile tudi spremljajoče dejavnosti.

Zaradi specifičnih potreb avtodomarjev, ki so veliko bolj mobilni kot klasični karavaning turisti s počitniškimi prikolicami, so v državah, v katerih je avtodomarski turizem najbolj razvit, začeli postavljati najprej posebna parkirišča, potem pa tudi vse več postajališč za avtodome. Na pobudo Mreže postajališč za avtodome po Sloveniji smo se tudi pri nas pred petimi leti začeli prilagajati sodobnim trendom evropskega avtodomarskega turizma. Tako so se v Mrežo postajališč za avtodome, katere pobudnik je župan Občine Mirna Dušan Skerbiš, začele vključevati tudi druge slovenske občine. Zdaj imamo v Sloveniji v 88 občinah 165 postajališč in počivališč ter parkirišč za avtodome. Na posvet so organizatorji povabili vse župane slovenskih občin, saj prav lokalne skupnosti lahko najbolj prispevajo k pospešenemu razvoju tega za Slovenijo zelo pomembnega in perspektivnega segmenta celovite turistične ponudbe.
Na okrogli mizi bodo sodelovali:

  • DUŠAN SKERBIŠ – vodja Mreže postajališč za avtodome Slovenije in župan Občine Mirna
  • PETER MISJA – predsednik Turistične zveze Slovenije in župan Občine Podčetrtek
  • DR. VLADIMIR PREBILIČ – župan Občine Kočevje
  • TJAŠA GRÜNFELD – direktorica in lastnica podjetja Carvan iz Ljubljane
  • ROK VIZOVIŠEK – lastnik in odgovorni urednik revije AVTODOM
  • DUŠAN GOSTINČAR – lastnik in direktor podjetja Promotrade,podjetja
  • PRIMOŽ KOTNIK – predstavnik podjetja za proizvodnjo avtodomov Robeta iz Slovenj Gradca in turističnega središča Kope na Slovenjegraškem Pohorju
  • MARJAN KREMPL, predsednik Camping in caravaning kluba Slovenije

Okroglo mizo bo vodil predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije DRAGO BULC.
Organizator: Mreža postajališč za avtodome Slovenije in Gospodarsko razstavišče Ljubljana

 

Dvorana Povodni mož, 14.00–15.00
DOLENJSKA, DRUGAČNA DOŽIVETJA – novinarska konferenca
Dolenjska znova navdušuje z novimi turističnimi produkti: Po poteh Slaka in Pavčka, Misterion – skrivnosti voda, Velodrom.
Organizator: Kompas Novo mesto, Razvojni center Novo mesto

 

Dvorana Povodni mož 1, 15.00–16.00
SLOVENIJA KOT GASTRONOMSKA DESTINACIJA
Tema okrogle mize je Slovenija, gastronomska destinacija. Kako velik je potencial kulinaričnega turizma Slovenije, kaj delamo na področju razvoja in promocije, kakšni so načrti in kaj lahko izboljšamo za gastronomsko destinacijo, kakšen bo letošnji nacionalni izbor The Slovenia Restaurant Awards, so vprašanja, na katera bodo odgovarjali strokovni sogovorniki in izjemni gostje: mag. Maja Pak (direktorica STO), Eva Štravs Podlogar (državna sekretarka MGRT), mag. Petra Stušek (direktorica Turizem Ljubljana), dr. Janez Bogataj (profesor etnologije, avtor številnih knjig), Luka Košir (Gostišče Grič, ambasador Evropske gastronomske regije 2021), mag. Niko Slavnič (predavatelj, direktor in pobudnik izbora The Slovenia Restaurant Awards). Okroglo mizo bo povezovala Marjana Grčman, voditeljica in urednica Na lepše na RTV Slovenija.
Organizator: The Slovenia

 

Dvorana Urška, 16.0017.00
ALPINISTIČNO-PLEZALNI VEČER ter predavanje Aleša Česna in Luke Stražarja
Dogodek pripravlja Planinska zveze Slovenije za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2018. Namen izbora je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani opravili več uspešnih vzponov in odprav, športnih plezalk in plezalcev, za katerimi je znova imenitna sezona, ter lednih plezalcev in turnih smučarjev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke na svetovni ravni. Podelili bomo tudi priznanje za življenjsko delo v alpinizmu, ki ga letos prejmeta Danica Blažina in Staza Černič. Prireditev bo nato (17.30) obogatena z alpinističnimi in plezalnimi kratkimi filmi, pred njo, ob 16. uri, pa bo predavanje Aleša Česna in Luke Stražarja o lanskem vzponu na Latok I.
Organizator: Planinska zveza Slovenije

 

Dvorana Povodni mož 1, 17.0019.00
MLADI TURISTIČNI VODNIK
Turistični vodnik, poklic prihodnosti in zaposlitvene možnosti (posvet)
Turizem v Sloveniji je, tudi po zaslugi zadnjih usmeritev, vse pomembnejša in vidnejša panoga Slovenskega gospodarstva. In znotraj te panoge izredno pomembno vlogo igrajo turistični vodniki. Turistični vodniki so ambasadorji svoje destinacije in so pogosto prvi in edini stik, ki ga ima neki turist ali popotnik z določenim krajem. Izobražen turistični vodnik s svojim obnašanjem in delom prispeva k celostnemu razvoju destinacije.
Na posvetu bomo spoznali, kakšne so možnosti in oblike dela turističnih vodnikov. Spregovorili bomo tako o razvoju poklica turistični vodnik kot tudi o tem, kako so se sami turisti sčasoma spremenili. Predstavili bomo, kje vse si turistični vodniki lahko poišče delo,kaj vse lahko turistični vodnik počne, na kaj vse mora biti vodnik pozoren in na kakšen način mora opravljati svoje delo. Govorili pa bomo tudi o trendih v turizmu, kako jim slediti in jih vpeljati v delo turističnega vodnika, da ta postane glas odgovornega turizma.
Organizator: Turistična zveza Slovenije

 

Dvorana Povodni mož 1, 18.00
16. Mednarodni festival Več znanja za več turizma
Razglasitev rezultatov s podelitvijo priznanj
Tekom dneva se v dvorani Povodni mož predstavlja štirideset srednješolskih ekip iz Slovenije in tujine na temo Turistični spominek mojega kraja.
Turistični spominki so že od nekdaj spremljevalci turizma, njihov nabor pa pomembno dopolnilo turistične ponudbe. Predstavljajo deželo ter vzbujajo spomine in občutke. Njihova zamisel se je porodila iz motivov bogate slovenske naravne, kulturne, tehniške, kulinarične in druge dediščine. Pri današnjem načinu življenja narašča pomen aktivnega preživljanja prostega časa in počitnic, ki precej sovpada z obiskovanjem in odkrivanjem novih dežel, ljudi in navezovanje stikov ter spoznavanjem njihovega življenja in običajev. Da nam ta spoznanja ostanejo blizu oz. v spominu, odnesemo s seboj spominke, saj le tako ostanejo spomini bolj živi. Spoznajte zamisli za nove lokalne spominke, ki so jih pripravili mladi.
Organizator: Turistična zveza Slovenije

 

Dvorana Povodni mož, 10.0019.00
Srednješolska turistična tržnica: Turistični spominek mojega kraja
Na tržnici se z lokalno turistično ponudbo predstavlja 53 šol iz Slovenije in tujine.

Četrtek, 31. 1. 2019

10.00–13.00, dvorana Urška 3
POSVET O POMENU PLANINSKE INFRASTRUKTURE ZA TURIZEM
Posvet je namenjen predstavitvi in izmenjavi izkušenj z upravljanjem in financiranjem planinske infrastrukture iz alpskih držav. Gorski turizem je ena od prioritet razvoja turizma alpskih držav, med katere sodi tudi Slovenija. Predstavljeni bodo modeli iz Slovenije, Avstrije, Južne Tirolske in Nemčije. Dogodek bo priložnost, da se soočijo želene usmeritve za upravljanje in vpetost planinske infrastrukture pri nadaljnjem razvoju slovenskega turizma.
Organizator: Planinska zveza Slovenije in Komisija za planinske koče in pota CAA

 

11.00–13.00, dvorana Urška 1
INTERAKTIVNA DELAVNICA 5-ZVEZDIČNIH DOŽIVETIJ
Kriteriji za 5-zvezdična doživetja so znani in objavljeni. Na delavnici želimo skupaj z udeleženci po posameznih vsebinskih sklopih (10) in kriterijih (40 jih je) na osnovi primerov in izmenjave izkušenj odgovoriti na vprašanja, kaj je tisto, kar lahko naredi neko doživetje 5-zvezdično.
Organizator: Slovenska turistična organizacija, Miša Novak

 

17.00–18.00, dvorana Povodni mož 3
JAHORINA, IDILIČNA PLANINSKA DESTINACIJA IN OLIMPIJSKI SMUČARSKI RAJ
Organizator: Slovenian traveller z gosti

 

17.00-18.00, dvorana Povodni mož 4
DRAVA BIKE – DOŽIVETJE ZA VSAKIM ZAVOJEM!

Potopisno predavanje s kolesarjenja po trasi Dravske kolesarske poti v Sloveniji in na Hrvaškem. Predstavili bomo doživetja, ki jih ponuja kolesarjenje ob reki Dravi ponuja in katerih nikakor ne smete zamuditi! Na kolesarjenje po Dravski kolesarski poti se lahko odpravite sami, v družbi ali organizirano. Organizirano kolesarjenje se vsako leto odvija v času Drava Festivala v mesecu juliju, letos med 2. in 7. julijem. Več informacij: www.dravabike.si.
Organizator: Zavod za turizem Maribor – Pohorje, predavatelja: Uroš Rozman, RRA Koroška in Karmen Razlag

Petek, 1. 2. 2019

Dvorana Urška 1, 11.00–12.00
PREDSTAVITEV NOVIH POZIVOV ZA VKLJUČITEV V ZELENO SHEMO – SLOVENIA GREEN
Nov poziv za destinacije, ponudnike in parke za pridobitev znaka Slovenia Green. Na dogodku bodo s strani Slovenske turistične organizacije in akreditiranega partnerja predstavljene vse pomembne informacije ob objavi novega poziva za pridobitev znaka Slovenia Green. Z znakom Slovenia Green se ponaša že 65 nosilcev znaka: 37 destinacij, 23 ponudnikov nastanitev, 2 turistični agenciji in 3 parki – pridružite se jim! Za vse novo vključene deležnike je na voljo tudi Priročnik za pridobitev znaka Slovenia Green, kjer so podrobno opisani vsi koraki za pridobitev znaka.
Organizator: Slovenska turistična organizacija, Nataša Hočevar

 

Dvorana Urška 1, 12.30–14.30
Delavnica: IMPACT TOURISM – SLOVENIJA RAZVIJA TURISTIČNE PRODUKTE Z DRUŽBENIM UČINKOM
V zadnjem obdobju med trendi na področju turizma kot vrednota posebej izstopa avtentičnost, povečuje se trend preživljanja počitnic s socialnim doživetjem, kjer lahko ljudje svoje izkušnje delijo z drugimi. Poslanstvo Impact Tourisma oz. turizma z učinkom je vključevanje turistov v razvoj in doživljanje inovativnih turističnih doživetij z družbeno koristnim odtisom na lokalne družbene izzive – za ponudnike turističnih produktov je tudi orodje, s katerim lahko obogatijo svojo ponudbo. Na delavnici bomo kratko predstavili koncept Impact Tourisma ter indikatorje, na katere naj bodo ponudniki pozorni pri oblikovanju turističnih produktov za večanje njihovega družbenega učinka, z udeleženci pa bomo razvijali tudi konkretne produkte.
Organizator: Turistična agencija Impact in Brez dobička – inovativne družbene storitve d.o.o.v sodelovanju s STO

 

Dvorana Povodni mož 2, 11.00–12.00
PO MEDVEDOVIH STOPINJAH
Nepozabna pustolovščina v osrčju skrivnostnih kočevskih gozdov, ki vodi mimo pragozdov in opuščenih vasi kočevskih Nemcev ne bo pustila ravnodušnega nobenega udeleženca. Kočevski rog pokriva največji slovenski gozd, ki ga najlažje doživite na pohodu po 64 kilometrov dolgi Roški pešpoti. Za prebijanje skozi divjino ste nagrajeni s čudovito pokrajino, ruševinami nekdanjih kočevarskih vasi, sledmi divjadi, mirom in tišino, ki ju dandanes že težko najdete.
Turistično športno društvo Po medvedovih stopinjah, Zavod za gozdove Slovenije – OE Kočevje in Zavod Kočevsko organizirajo letos že 6. tradicionalni vzdržljivostni pohod ”PO MEDVEDOVIH STOPINJAH”, ki bo potekal v soboto, 20. aprila 2019, po znameniti gozdarski Roški pešpoti. Pohoda v skupni dolžini 64 km se bo udeležilo preko 1.500 pohodnikov iz Slovenije in tujine.
Gre za enega najbolj ekstremnih rekreativnih pohodov v Sloveniji, v neokrnjeni naravi Kočevskega Roga, saj tisti, ki se odločijo za celotno dolžino, v enem dnevu prehodijo dobrih 64 kilometrov in premagajo več kot 2.200 metrov višinske razlike. Tisti nekoliko manj vzdržljivi pa se lahko odločijo za polovično dolžino.
Organizator: kocevsko.com, Turistično športno društvo PO MEDVEDOVIH STOPINJAH, Zavod za gozdove Slovenije

 

Dvorana Povodni mož, 16.00–17.00
OTOK SONCA – VIR
Skoraj 300 sončnih dni in 2.450 ur sijanja sonca letno je tisto, kar nas na Vir pritegne tudi zunaj glavne sezone. V poletnih mesecih je povprečno le 5-6 dni deževnih, v glavni sezoni pa še pol manj. Otok Vir je večinoma kamnit, razen manjšega dela na severovzhodu, kjer se plaža blago spušča proti morju in je pokrita s finim peskom. Presenečeni boste, koliko zanimivega je na dobrih 22 kvadratnih kilometrih, kolikor meri.
Organizator: Vir turizam

Sobota, 2. 2. 2019

Dvorana Povodni mož 1, 11.00–13.00
RUMENA NA OBROKE – pohod po Rumeni poti Via Alpina, pohodniški film
Pred tremi leti je Igor Gruber prehodil Alpe, po rdeči poti Via Alpina od Monte Carla do Trsta. 2.640 kilometrov dolga pot ga je vodila prek celotnega Alpskega loka in skozi 8 držav.
Lani se je ponovno podal v Alpe. Tokrat po Rumeni poti Via Alpina od Trsta do Oberstdorfa. 800 kilometrov dolga pot mu je postavila mnogo preizkušenj in izzivov.
Ne zamudite dokumentarnega pohodniškega filma »Rumena na obroke«, ki vam prinaša doživetje Alp skozi oči pohodnika. Stopite za dobro uro in pol v Igorjeve čevlje.
Predavatelj: Igor Grubar

 

Dvorana Povodni mož 1, 16.00–17.00
ISTRA ADVENTURES
Spoznajte in doživite Istro na drugačen način – aktivne počitnice v naravi, avanture, nova izkustvena in kulinarična doživetja.
Organizator: Istra Adventures