Alpe-Adria

Od srede do sobote na Gospodarskem razstavišču 32. sejem Alpe-Adria

Prihodnji teden, od srede do sobote 32. sejem za zeleni in aktivni turizem Alpe-Adria

Spoštovani predstavniki medijev!

Prihodnji teden se bo od 23. do 26. marca na Gospodarskem razstavišču odvila osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji, 32. sejem Alpe-Adria, v ospredju katere je zeleni in aktivni turizem. Aktivni oddih v naravi bodo predstavili mnogi akterji pri nas, kot so Slovenska turistična organizacija, Turistična zveza Slovenije s prek 150 člani, Turizem Ljubljana, Ribiška zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, GIZ Pohodništvo in kolesarjenje, Zavod za gozdove Slovenije, Združenje turističnih vodnikov Slovenije in drugi.

Na 32. sejmu Alpe-Adria se bo predstavilo prek 130 turističnih ponudnikov iz Slovenije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Italije in Nepala. Hrvaška se bo v sodelovanju s Hrvaško turistično organizacijo, predstavila na največji stojnici doslej. Prek 30 ponudnikov predstavlja novosti in najbolj pomembne prireditve na destinacijah od Umaga do Dubrovnika ter hrvaške celine.

NAGRADA JAKOB
Komisija je v ožji izbor nagrade Jakob na temo Inovativna kolesarska doživetja izbrala pet finalistov: Juliana Bike – Krožna daljinska turnokolesarska pot – Skupnost Julijske Alpe in Planinska zveza Slovenije; ArheKoloVrhnika in KoloVagaBevke: družinske kolesarske dogodivščine na Vrhniki – Škrateljc, zavod za kulturo, izobraževanje in šport; Kdo sestavlja tvoj zajtrk? S kolesom do izvora! – Charming Slovenija, Herbal Glamping resort Ljubno, Kolesarski ekohotel Koroš in gorsko kolesarki park na kmetijah – Ekohotel Koroš, Kreatur d.o.o. in Kolesarstvo za gibalno ovirane osebe – ARS VIVA, Zavoda za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin, ki je prejel naziv ambasador projekta 2022. Slednji ponuja izposojo koles prilagojenih gibalno oviranim osebam in s tem omogoča izboljšanje kakovosti življenja ranljivim skupinam ter njihovo aktivno vključevanje v družbo. Priznanja bodo podeljena na slovesnem odprtju 23. marca dopoldan.

SPREMLJEVALNI PROGRAM 32. ALPE-ADRIA
Dogajanje v razstavnih dvoranah spremlja bogat spremljevalni program s predavanji, predstavitvami, okroglimi mizami in novinarskimi konferencami.

Celoten spremljevalni program si lahko ogledati na spletni strani

Posebej odmeven je prvi dan sejma. Poleg slovesnega odprtja s podelitvijo nagrade Jakob je aktualna okrogla miza Pokoronska oživitev slovenskega turizma v luči najnovejših dogodkov v Ukrajini, na kateri bo predsednik Turističnih novinarjev Slovenije Drago Bulc s sogovorniki spregovoril o oživljanju turizma ob upadanju pandemije in možnih posledicah rusko-ukrajinske vojne za svetovni in predvsem evropski turizem.

IZ PROGRAMA

Sreda, 23. marec
Preddverje Marmorne dvorane, 13:00-13:30
Predavanje: Digitalna preobrazba turizma
Digitalna preobrazba temelji na opremi in kadrih, informacijskih sistemih, spremembi organizacijske strukture ter kulture ali miselnosti. Gre za preskok v razmišljanju, ki lahko poveča dodano vrednost, zmanjša negativne vplive turizma na okolje in personalizira doživetje gosta. Turizem so ljudje, ampak ljudje uporabljajo tehnologijo in digitalna preobrazba bo postala del prihodnjega turističnega razvoja. Namen predavanja bo pomagati razumeti, kaj digitalna preobrazba sploh pomeni in kako jo lahko uresničimo.
Predavateljica: dr. Ljubica Knežević Cvelbar
Organizator: SRIPT

Dvorana Urška 3 14:00-15:30
Okrogla miza: Slovenija – avtodomarskemu turizmu prijazna dežela
Med vsem segmenti turizma se v je v obdobju pandemije, predvsem zaradi potovanj v mehurčku, najhitreje razvijal avtodomarski oz. karavaning turizem. O tem, kako naj Slovenija postane vrhunska avtodomarska destinacija s širjenjem postajališč za avtodome prav v vseh 212 občin, se bodo pogovarjali na okrogli miz.
Sogovorniki:
Ilona Stermecki, v.d. direktorice Slovenske turistične organizacije
Dušan Skerbiš, vodja projekta Mreža postajališč za avtodome v Sloveniji
Roman Bauer, lastnik in direktor Mein PLatz iz Münchna, enega največjih karavaning vodnikov in portalov v Evropi
Ladko Petretič, župan občine Kostanjevica, ki ima eno najbolje urejenih in zasedenih PZA v Sloveniji
Tomo Ilijaš, lastnik in direktor ARCTUR d.o.o. predstavitev Smart Camper Stop tehnoloških rešitev
Primož Kotnik, direktor podjetja Robeta, izdelovalec inovativnih avtodomov
Anton Čič, lastnik PZA na Turistični kmetiji P’r Čič v Dolskem pri Ljubljani

Vodi: Drago Bulc
Organizator: Društvo turističnih novinarjev Slovenije in Mreža postajališč za avtodome Slovenije

Četrtek, 24. marec
Preddverje Marmorne dvorane, 10:30-12:00
Predstavitev 10. najboljših tematskih poti v obdobju 2011-2021
V okviru natečaja Moja dežele lepa in gostoljubna pri Turistični zvezi Slovenija, so med letoma 2011 in 2021 – skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije in Slovenia Outdoor – ocenjevali tematske poti v Sloveniji. Komisija si je ogledala več kot 400 poti in vsako leto izbrala najboljše. Predstavili bodo deset zmagovalnih poti.
Koordinator: Jože Prah
Organizator: Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove in Združenje Slovenia Outdoor

Petek, 25. marec
Dvorana Urška 3,4 11:00–12:30
Premiera dokumentarnega filma o zeleni zgodbi Slovenije: Slovenia Green in pogovor z glavnim protagonistom Aljažem Tepino
Novi dokumentarni film o zeleni zgodbi Slovenije, Slovenia Green, skozi izjave in pripovedovanja domačinov oriše Slovenijo kot majhno, pristno, v svetu pravzaprav še neodkrito destinacijo, kjer prebivajo srčni in gostoljubni ljudje. Film v ospredje postavlja predvsem koristi in prednosti za obiskovalce, ki jih Slovenija nudi skozi njeno trajnostno naravnanost, ki jo Slovenska turistična organizacija spodbuja prek znamke Slovenia Green. Del filma je tudi nova kolesarska gastronomska pot Slovenia Green Gourmet Route, ki povezuje devet zelenih destinacij s certifikatom Slovenia Green.
Organizator: Slovenska turistična organizacija

Sobota, 26. marec
Preddverje Marmorne dvorane, 11:30–12:30
Predavanje: Juliana Bike in navezovalno turno kolesarsko omrežje
Krožna daljinska turno kolesarska pot Juliana Bike sledi filozofiji starejše pohodniške sestre Juliana Trail in je v osnovi del Slovenske turnokolesarske poti (STKP). Sedem etap, ki so jih povezali v samostojen krog po robu Julijskih Alp, teče v nasprotni smeri urinega kazalca. Označena turnokolesarska pot Juliana Bike vas bo peljala po lokalnih cestah, kolesarskih stezah, gozdnih poteh ali kolovozih. V občutljivih naravnih habitatih bo od vas terjala tudi precejšnje spoštovanje do narave, rastlin, živali. Nadgradnja Juliane Bike je vzpostavljeno omrežje več kot 650 km tras, ki so primerne za turno kolesarstvo in povezujejo vse destinacije v Skupnosti Julijskih Alp med seboj ter na traso Juliana Bike.
Organizator: Skupnost Julijske Alpe (Turizem Bohinj) in Planinska zveza Slovenije

15. MEDNARODNI SEJMI OKUSOV GASTexpo & SLADOLED«
Z eno vstopnico je mogoče obiskati kar dva sejma, saj hkrati že tradicionalno potekajo 15. mednarodni strokovni Sejmi okusov GASTexpo & Sladoled, v organizaciji Primorskega sejma. Razstavljavci bodo predstavili široko ponudbo gastronomije, od pijač, kave, slaščičarstva, pekarstva, sladoleda, vina pa do opreme za gostinstvo in hotelirstvo. Prvič bo predstavljena digitalizacija in avtomatizacija gostinskega sektorja v obliki natakarskega robota. Vsak, ki se profesionalno ali ljubiteljsko navdušuje nad kulinariko, se lahko udeleži brezplačnih predavanj, delavnic in interaktivnih izobraževanj – od šole peke pic, slaščičarskih in pekarskih delavnic, izdelave različnih živil z uporabo profesionalne opreme, do priprave kave, piva in delavnic Latte Art & Barista. Dogajanje bodo popestrila tudi mednarodna TEKMOVANJA – udeleženci se bodo pomerili v pripravi pice za laskav naziv »Naj picopek Slovenije« in izboru »GASTexpo pivo leta«.

ODPIRALNI ČAS in VSTOPNINA
Sejem je odprt od srede, 23. marca, do petka, 25. marca, od 10.00 do 19.00 ure in v soboto 26. marca do 10.00 do 18.00. Vsak obiskovalec z nakupom vstopnice ob vhodu na sejmišče prejme sejemski katalog revijo Oddih s seznamom razstavljavcev in opisom obsejemskega dogajanja. Prelistaje ga tukaj
Redna vstopnica znaša 7 €, s popustom 5 €, na voljo pa je tudi družinska vstopnica (2 odrasli osebi in do 3 otroci) za 15 €.
Cenejše vstopnice, po ceni 5 € si obiskovalci lahko zagotovijo na spletni strani, v času veselih uric »Happy Hour« in člani različnih združenj in društev.

Prilagamo vabilo na slovesno odprtje: TUKAJ. Dobrodošli, da se nam pridružite v sredo ob 10.30. uri v dvorani Urška.

Za vašo medijsko pozornost se vam najlepše zahvaljujemo. Za podrobnejše informacije smo vam z veseljem na voljo.

Mateja Briški, 32. Alpe-Adria, Gospodarsko razstavišče: mateja.briski@gr-sejem.si
Matjaž Turk, 15. Sejmi okusov GASTexpo, Primorski sejem: matjaz@gast.si