SI
Show menu

Te dni na GR sejem za aktivni, trajnostno usmerjeni turizem

1. 2. 2017

Spoštovani predstavniki medijev,

Od danes pa vse do sobote poteka na Gospodarskem razstavišču osrednja sejemska prireditev s področja turizma pri nas – 28. Natour Alpe-Adria. Sejem z borzo je v imenu častnega pokrovitelja prireditve, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, uradno odprl minister Zdravko Počivalšek. Kot je v navadi, so letos že sedmič podelili mednarodno nagrado za turistično kakovost in odličnost v regiji Alpe Jadran, ki so jo poimenovali po prvem turistu – romarju Jakobu.  Posebna komisija pod vodstvom dr. Janeza Bogataja je med  44 kandidati na razpisu za letošnjo temo Inovativni turistični programi za aktivni dopust v naravnem okolju izbrala projekt Karavanke Unesco globalni geopark Delovne skupnosti Geopark Karavanke. 

»Usmeritev sejma je usklajena z usmeritvami slovenskega turizma, zato ga na Ministrstvu z veseljem podpiramo«, je poudaril Počivalšek. »Blagovna znamka sejma, ki je edini takšnega formata v Sloveniji, se zelo dobro ujema z nazivom Slovenije kot prve Zelene destinacije sveta in Ljubljane kot Zelene prestolnice Evrope leta 2016." 

V nadaljevanju je minister nanizal nekaj zadnjih podatkov, ki kažejo na izjemne rezultate lanske turistične sezone: leta 2016 nas je skupaj obiskalo skoraj 4,2 milijona turistov, kar je 9,4 % več kot leta 2015. Od tega so se prihodi tujih turistov povečali za kar 11,4 % (domačih pa za 5,1 %). Skupaj so ustvarili skoraj 11 milijonov prenočitev, kar je 7,6 % več prenočitev kot leto pred tem. Ključni trgi, od koder v Slovenijo prihaja največ turistov ostajajo Italija, Avstrija in Nemčija, ki jim sledijo Hrvaška, Nizozemska in Velika Britanija. Prilivi iz naslova izvoza potovanj so znašali skoraj 2,5 milijard evrov, kar je 4 % več kot leto pred tem. Svoj govor je Počivalšek sklenil z načrti Ministrstva za l. 2017. V pripravi je nova Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021, sprejet bo nov Zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki bo uvedel precej novosti. Pripravili bodo nov Zakon o gostinstvu, s katerim bodo uredili področje kratkoročnega oddajanja nepremičnin turistom in podjetjem zagotovili bolj prijazno poslovno okolje za gospodarstvo. V pripravi je tudi nov Zakon o Kobilarni Lipica, s katerim bodo dokončno uredili razmere v Lipici.

Ponudbo letošnjega 28. Natour Alpe-Adria, ki z lanskim v ospredje postavlja trajnostno usmerjeni, aktivni oddih v naravi, je predstavil mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.  Na  njem se predstavlja prek 330 turističnih ponudnikov iz 15 držav – Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Italije, Albanije, Avstrije, Madžarske, Češke, Slovaške, Nepala, Indije, Jordanije in Tunizije. Klasični sejem spremlja prvi dan poslovna borza Natour, ki jo organizirata Združenje za pohodništvo in kolesarjenje GIZ ter Toleranca Marketing ob podpori Slovenske turistične organizacije. Na njej se dvanajst slovenskih ponudnikov iz Slovenije predstavlja dvajsetim tujim agencijam iz Poljske, Nemčije, Italije, Hrvaške, Nizozemske, Romunije in Malte. 

»S ponosom lahko tudi letos izrečem dobrodošlico vsem institucijam slovenskega turizma, od Slovenske turistične organizacije, Turizma Ljubljana, Združenja slovenskih turističnih kmetij do Turistične zveze Slovenije s številnimi združenji, društvi iz lokalnih okolij, ki s kulturno etnološkim izročilom živopisno obarvajo dogajanje v Stekleni dvorani. 

Aktivni oddih v naravi predstavljajo letos številni akterji pri nas, kot so Ribiška zveza in Kajakaška zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ, Slovenski gorsko kolesarski konzorcij odprimopoti.si, Fitnes zveza Slovenije, Športna unija in Olimpijski komite Slovenije ter kot letošnja novost v posebnem sklopu Sejem športa Aktivni in fit,« je dejal mag. Bricl in predstavil nekaj glavnih poudarkov iz spremljevalnega programa.

Navzoče je nagovorila še mag. Tjaša Ficko, podžupanja Mestne občine Ljubljana, ki se je kot Zelena prestolnica Evrope 2016 zavezala trajnostnemu razvoju mesta in turizma. Ljubljana na teh temeljih krepi raznolikost ponudbe in doživetij skozi vse leto, usmerja obiskovalce iz mestnega središča ter aktivno razvija kulturne vsebine.

Nagrado Jakob, ki jo Gospodarsko razstavišče podeljuje za turistično kakovost in odličnost v regiji Alpe Jadran, je za projekt Karavanke Unesco globalni geopark prejela Delovna skupnost Geopark Karavanke

»Geopark Karavanke je čezmejni projekt in območje Avstrije in Slovenije, ki obiskovalcem na več inovativnih načinov ponuja številne turistične vsebine in programe. Programi za poglobljeno doživljanje naravnih okolij omogočajo paleto aktivnih počitnic v tem okolju. Geopark ima dva temeljni središči in sicer s Svetom geologije v Železni Kapli v Avstriji in Infocentrom Geoparka v Mežici v Sloveniji, kar je povezano s turističnim rudnikom. Inovativnost tega projekta je predvsem v tem, da obiskovalcem približa naravo na drugačen, bolj oseben, privlačen in razumljiv način. K tej usmeritvi veliko prispeva tudi čezmejno povezovanje ob dejstvu, da stičišča različnih kultur bogatijo sodobnega človeka,« je zapisano v utemeljitvi komisije.

Podrobnejši program 28. Natour Alpe-Adria si oglejte TUKAJ.

Fotogalerija TUKAJ

Sejem je odprt od 10. do 19. ure. Redna vstopnica znaša 7, s popustom 5 evrov, na voljo pa je tudi družinska vstopnica (2 odrasli osebi in do 3 otroci) za 15 evrov. Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice sejemski katalog Oddih.

Vabimo vas, da se za ogled sejem akreditirate prek spletnih strani ali osebno v Novinarskem središču v paviljonu Jurček. 

Za vašo medijsko pozornost se vam zahvaljujemo, za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo.


Novice

04.06.2021

Sejem Narava-zdravje – priložnost za vas

Je vaša dejavnost s področja turizma, s področij kulinarike, gibanja ali wellnessa? Je kakorkoli povezana z zdravo in lokalno pridelano hrano? Ste med ponudniki aktivnega turizma ter vas nagovorijo ...
Preberi več >>
03.06.2021

Avtokampi.si – vaš vodnik pri prestopu mej in varnem oddihu

Ne sledite več barvam od rdeče do zelene in različnim pogojem pri prestopu mej s posameznimi državami? Na Avtokampi.si, ki je tudi partner sejma Alpe-Adria, najdete na enem mestu zbrane ažurne informacije ...
Preberi več >>
01.06.2021

Odpiramo vrata sejmom

Naše sejemske ekipe vedno znova upajo na dogodke v živo in jih zavzeto načrtujejo, zato vam veseli sporočamo, da septembra odpiramo vrata našim sejmom. Od 7. do 12. septembra se tokrat skupaj predstavljata graditeljski Dom ...
Preberi več >>
Arhiv novic »