SI
Show menu

Zeleni, aktivni turizem ta teden na Gospodarskem razstavišču

25. 1. 2016

Vabimo vas, da obiščete mednarodni sejem za aktivni oddih v naravi Natour Alpe-Adria ter Sejme okusov, ki se bodo na Gospodarskem razstavišču odvili od srede do sobote, od 27. do 30. januarja.

Na sejmu Natour Alpe-Adria se predstavlja prek 300 turističnih akterjev iz 12 držav, poleg bližnjih sosednjih še iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Nemčije in daljnih Nepala, Indije, Tunizije in Jordanije. Med slovenskimi razstavljavci je mogoče najti vse pomembne protagoniste – od Slovenske turistične organizacije, turističnih agencij, Turistične zveze Slovenije, Planinske zveze Slovenije, Turizma Ljubljana do zdravilišč, turističnih vodnikov, raznih lokalnih društev in drugih.

Mednarodni sejem Natour Alpe-Adria, prireditev s 26-letno tradicijo, smo letos specializirali v ponudbo zelenega, aktivnega turizma in ji pridružili butično poslovno borzo Natour. Zainteresiranim razstavljavcem zagotavljamo poslovni obisk, predvsem slovenskemu turizmu pa večjo promocijo v tujini. S podjetjem Toleranca marketing ter z Združenjem za pohodništvo in kolesarjenje GIZ razstavljavcem omogočamo poslovna srečanja z organizatorji potovanj, turističnimi agencijami, potencialnimi investitorji, predstavniki interesnih združenj idr. Organizirali pa smo tudi konferenco s predstavitvami primerov dobrih praks. Letos se na borzi mudi  prek 20 tovrstnih kupcev iz 9 držav.

Dogajanje v razstavnih dvoranah spremlja bogat program s potopisnimi predavanji, predstavitvami ter okroglimi mizami in novinarskimi konferencami.

POSEBEJ IZPOSTAVLJAMO IN VABIMO:

Novinarske konference:

Sreda, 27. januar, 10.00–11.00 / dvorana Urška

PREDSTAVITEV TURISTIČNE PONUDBE GORIŠKE

Organizator: Turistična zveza Nova Gorica

Četrtek, 28. januar, 11.00–12.00 / dvorana Povodni mož 

RAZVOJNI CENTER NOVO MESTO

Predstavitev RDO Dolenjska, Bela krajina, Kočevsko-Ribniško 

Organizator: Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Petek, 29. januar, 14.00–15.00 / dvorana Urška 4

NOVINARSKA KONFERENCA MINISTRSTVA ZA GOSPODARSKI RAZVOJ IN TEHNOLOGIJO TER SLOVENSKE TURISTIČNE ORGANIZACIJE

Organizator: STO

 —

Sobota, 30. januar, 9.00–16.00 / dvorana Galerija

PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE

Organizator: PZS

OKROGLE MIZE idr.:

Sreda, 27. januar, 11.00  / dvorana Povodni mož

PO TURISTIČNIH REKORDIH V 2015  KRIZNE RAZMERE V LETU 2016?

Slovenski turizem je v letu 2015 zabeležil rekordno turistično bero, zato si slovenski turistični delavci upravičeno zadovoljno manejo roke in z optimizmom pričakujejo še uspešnejše turistično leto 2016. 

Glede na vse, kar se dogaja v Sloveniji in okrog nje in tudi v globalnih okvirih, pa bo lahko turistično leto 2016 tudi eno od najbolj kriznih v celotnem obdobju samostojne slovenske države. Terorizem, migranti, postavljanje žičnih ovir na mejah znotraj EU in, seveda, tudi na slovenskih ter nadzor na mejnih prehodih bodo zagotovo negativno vplivali na turizem globalno in tudi lokalno. Na to moramo biti tudi v Sloveniji dobro pripravljeni in v slovenskem turizmu vzpostaviti sistem kriznega menedžmenta. S sistemom kriznega upravljanja bi na vseh ravneh slovenskega turizma, od vlade pa do slehernega turističnega poslovnega subjekta, lahko pravočasno reagirali na vse negativne pojave v svetovnem in domačem turizmu in tako tudi preprečili veliko negativnih posledic. Skratka, v slovenski turizem bi morali sistematično vpeljati sistem »Nič nas ne sme presenetiti«.

Na okrogli mizi, ki jo bo vodil predsednik Društva turističnih novinarjev FIJET Slovenija, Drago Bulc, sodelujejo:

Eva Štravs Podlogar – v.d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS

Maja Pak – v.d. direktorice STO

Andrej Prebil – predsednik uprave Sava Hoteli

Marjan Batagelj – predsednik uprave Postojnska jama

Iztok Altbauer – direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč

Petra Stušek – direktorica Turizma Ljubljana

Jan Ciglenečki – vodja predstavništva STO v Avstriji

Gorazd Čad – predsednik uprave Toleranca marketing

Četrtek, 28. 1., 10.00 / dvorana Povodni mož

PREDSTAVITEV ZELENE SHEME SLOVENSKEGA TURIZMA »SLOVENIA GREEN«

Slovenska turistična agencija je v sodelovanju z Zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace,  s ciljem hitrejšega uvajanja trajnostnih poslovnih modelov, oblikovala Zeleno shemo slovenskega turizma »SLOVENIA GREEN«. Zelena shema Slovenskega turizma je sistem oziroma certifikacijska shema, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom  ponuja orodja za oceno in za izboljšanje trajnostnega delovanja in obenem to zeleno delovanje tudi promovira. Shema temelji na globalnih kriterijih ETIS in GSTC. Eden izmed pogojev za pridobitev znaka SLOVENIA GREEN pa je podpis oziroma sprejem ZELENE POLITIKE. 6 ponudnikov, ki so že pridobili znak GREEN ACCOMMODATION in 15 destinacij v procesu certificiranja za GREEN DESTINATION (Ljubljana- Zelena prestolnica Evrope 2016 pa je ta znak kot prva destinacija že prejela) ter velik interes po novih vključitvah so dober razlog za obisk predstavitve.

Četrtek, 28. 1., 18.00 / dvorana Povodni mož

ZAKAJ SLOVENIJA NI GORSKO KOLESARSKI RAJ?

Za skok v naravo je kolo kot naročeno, odlično je za naše zdravje in prevetritev glave, z njim pa lahko v Sloveniji zgradimo tudi bolj trajnostni turizem. Kolesarski turizem je odličen za gospodarstvo, še posebej za lokalna podeželska gospodarstva. Kolesarski gost neredko obiskuje manjše in odmaknjene kraje, pri čemer raje izbere lokalne ponudnike. Med njimi so pogosto kmetije, s čimer kolesarski gost na svoj način sodeluje pri ohranjanju kulturne krajine – te pogosto podcenjene naravne in kulturne vrednote Slovenije.

V številnih hribovitih in gorskih občinah je kolesarjenje strateški turistični proizvod. Tako kot na primer v Tolminu, ki se ponaša z nazivom Alpsko mesto 2016 ter si prizadeva za do narave prijazen in družbeno odgovoren razvoj alpskega prostora. Pri tem pa se Posočje, Koroška, Gorenjska in podobne regije v svojih prizadevanjih za razvoj zelenega turističnega proizvoda v obliki gorskega kolesarjenja soočajo s številnimi težavami.

Petek, 29. 1., 16.00–16.30 / dvorana Povodni mož

SLOVENIJA HODI – predstavitev 11 pohodniških festivalov leta 2016

Pomladanski festival pohodništva Brda

Festival Alpskega cvetja Bohinj

Festival posavskih tematskih poti

Pohodništvo na Rogli Zrečah

Pohodniški festival v Kamniško Savinjskih Alpah

Dan alpske konvencije

Eurorando – pohodi po E7 poti

Festival pohodništva v Dolini Soče

Pohodi po mariborskem Pohorju in vinskih goricah Svečine, 

Pomurski pohodi

Pohodniški dnevi v Termah Snovik

Organizator: Pohodništvo&kolesarjenje giz

Predavatelja: Marko Lenarčič, Ksenja Kragl

Petek, 29. januar, 13.00–15.00 / dvorana Povodni mož

VLOGA TURISTIČNIH VODNIKOV V TURIZMU IN NOVI ZAKON O POSPEŠEVANJU TURIZMA

Razprava se bo najprej dotaknila pomena in potenciala, ki ga ima turizem v Sloveniji. Osvetlili bomo pomen kakovosti opravljanja vodniških storitev in posledično našo izjemno pomembno vlogo v turistični ponudbi, saj menimo, da vodniški poklic nima teže in priznanja javnosti, kakršnega si zasluži. S članico WTFGA se bomo seznanili s praksami izobraževanja in dviganja kakovosti v tujini. Predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije bo predstavili pogled agencij na naše delo, z generalno direktorico Direktorata za turizem in internacionalizacijo pa se bomo dotaknili sedanjih zakonskih ureditev in smernic za novi Zakon o pospeševanju turizma. Vabljeni tudi na razstavni prostor Združenja, ki je letos zasnovan kot prijeten prostor za razprave, sestanke in srečanja.

Na okrogli mizi sodelujejo:

Drago Bulc – izjemno priznan novinar na področju turizma

Eva Štravs Podlogar – v.d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS

Matej Knaus – predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije

Jure Podobnik – predsednik Združenja turističnih vodnikov Slovenije

Mateja Kregar Gliha – članico WTFGA in imetnica licence za izobraževanje vodnikov z nazivom Accredited WFTGA Guide Trainer

Peter Močnik, novinar Radia Slovenija – voditelj okrogle mize

Organizator: Združenje turističnih vodnikov Slovenije 

Vabljeni, da program, ki se še dopolnjuje, v celoti spremljate še na spletnih straneh.

V istem terminu od 27. do 30. januarja se na Gospodarskem razstavišču že tradicionalno odvijajo še 10. Sejmi okusov – Gastronomija, Pijača, Kava, Slaščičarstvo, Pekarstvo, Gostinsko-hotelska oprema, Sladoled, Vino – v organizaciji Primorskega sejma. Z eno vstopnico je mogoče obiskati obe sejemski prireditvi. 


Za več informacij smo vam z veseljem na voljo.