SI
Show menu

Turizem in prosti čas konec januarja na GR

19. 1. 2015
Gospodarsko razstavišče v Ljubljani bo konec januarja v znamenju turizma in kulinarike. V organizaciji Gospodarskega razstavišča poteka od 28. do 31. januarja 2015 sejem Alpe-Adria: Turizem in prosti čas, ki se mu v organizaciji Primorskega sejma pridružuje 9. Mednarodni strokovni sejmi okusov – gastronomija, pijača, kava, slaščičarstvo, pekarstvo, gostinsko-hotelska oprema, sladoled in vino. 

Sejem Alpe-Adria: Turizem in prosti čas je osrednji turistični dogodek regije Alpe-Jadran, ki vključuje turistično ponudbo regije pa tudi bolj oddaljenih destinacij. Letošnji poudarek sejma je na aktivnem turizmu. Pohodništvu, kolesarjenju in ribolovu se kot novost pridružujejo ekstremni, adrenalinski in urbani športi. Njihovo predstavitev z brezplačnimi predstavitvami, delavnicami in tečaji bo popestrila še komisijska prodaja rabljene športne opreme v organizaciji športnega društva Alive. 

Obiskovalca po sejmu usmerjajo posebne ikone, ki ponazarjajo štiri najbolj prepoznavne tipe turista: t. i. počitnikarje, zasvojence z aktivnim turizmom, popotnike in izletnike. Organiziranim skupinam pa so na voljo turistični vodniki. 

Destinacije od blizu in daleč

Med slovenskimi razstavljavci je mogoče najti vse pomembne protagoniste v turizmu, od Javne agencije Spirit Slovenija, turističnih agencij do Turistične zveze Slovenije, Planinske zveze Slovenije, Turizma Ljubljana, Združenja turističnih vodnikov Slovenije, podjetij in institucij, ki se ukvarjajo s turizmom, ter raznih lokalnih društev, ki poskrbijo za to, da je na sejmu živo, pestro, zeleno, okusno in zabavno. Prav prek njihovih predstavitev je mogoče spoznati pisano kulturno in etnološko izročilo slovenskih pokrajin, tudi v zamejstvu, kot sestavni del turistične ponudbe.

Sektor za turizem Javne agencije Spirit Slovenija
 na razstavnem prostoru I FEEL SLOVENIA kot inovativno slovensko turistično ponudbo predstavlja prejemnike nagrad Sejalec in Snovalec leta 2014. To so Odprta kuhna - kulinarična avantura v središču prestolnice,Večerja na zajli, Ribogojnica Fonca z degustacijo piranskega brancina Fonda, Garden Village Bled, Trnič – simbol ljubezni in Gozdni selfness. Mogoče pa si botudi  ogledati, kako se bo Slovenija predstavljala na na svetovni razstavi Expo Milano 2015. 

Turistična zveza Slovenije se na sejmu predstavlja s srednješolskima projektoma Več znanja za več turizma ter z Zgodbami iz turizma, že tradicionalno pa bodo za pestro, živo in zabavno dogajanje poskrbela lokalna turistična društva. Kot uspešna turistična blagovna znamka pa na sejmu sodeluje ob svoji 15-letnici tudi akcija Slovenija kolesari.
 
Turizem Ljubljana predstavlja prireditve, ki jih slovenska prestolnica gosti letos. Posebno pozornost namenjajo predstavitvi Zelene evropske prestolnice leta 2016.

Projekt (Ne)znano zamejstvo pod okriljem fundacije Poti kulturne dediščine - PKD Slovenija predstavlja tudi (obmejne) informacijske točke, namenjene informiranju, druženju in povezovanju Slovencev z obeh strani nekdanjih meja. Te točke bodo koristno povezovalno izhodišče tudi za prebivalce - turiste iz sosednjih držav in svetovne popotnike. Neznano zamejstvo odkriva več 20 različnih tematskih poti med Trstom, Gorico, Celovcem in Monoštrom. Popotovanja po Tržaškem, Goriškem, Benečiji, Reziji, Kanalski in Ziljski dolini, Rožu, Celovcu z okolico, Podjuni, po slovenski okolici avstrijske Radgone, v Porabju in tudi na Hrvaškem odkrivajo tako slovensko kot multikulturno bogastvo križišča evropskih kultur in jezikov, na katerem živimo. Pri izvajanju programov sodeluje okoli 250 (večinoma) prostovoljnih sodelavcev, društev, kulturnih in gospodarskih organizacij idr. Udeleženci v neposrednem stiku z domačini doživljajo bogato kulturno-zgodovinsko in naravno dediščino ter spoznavajo aktualni družbeni, kulturni in gospodarski utrip med Slovenci v čezmejnih pokrajinah. V sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu se predstavljajo ljudje in kraji ob slovensko-hrvaški meji. Odlična priložnost za družinski obisk sejma Čezmejni festival otroških iger Ringaraja se odvije zadnji dan sejma s pestrim programom, ki oživlja stare otroške gibalne, rajalne, kratkočasne igre in dejavnosti v skupnem slovenskem kulturnem, etničnem slovenskem prostoru. Na njem sodelujejo otroci iz Ljubljane, drugih krajev Slovenije in iz zamejstva ter njihovi vzgojitelji oziroma mentorji.
Predstavljajo se tudi tuje destinacije od daljne Indije do turističnih ponudnikov iz Avstrije, Italije, Madžarske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Vojvodine, Nepala, Grčije in Tunizije. 

Aktivni turizem – novost ekstremni, adrenalinski in urbani športi

Vsebinski poudarek sejma je tokrat na aktivnem turizmu – pohodništvu, nordijski hoji, kolesarjenju, ribolovu, kot novost pa so letos v ospredju še zlasti za mlajšo populacijo atraktivni ekstremni ali adrenalinski športi:
 • vodozmajarstvo /kitesurfing
 • deskanje na snegu/snowboarding
 • jadranje na deski/windsurfing
 • deskanje na vodi/ surfing
 • deskanje na vodi/wakeboarding
 • SUP (stand up paddling)/šport, pri katerem stojimo na deski in veslamo
 • adrenalinsko spuščanje po jekleni vrvi/ziplining
 • hoja po gurtni/slacklining
 • jadralno padalstvo
 • vojaški način vadbe/boot camp idr.
 • potapljanje na vdih
 • rolkanje na deski / skateboarding
 • BMX kolesarjenje / BMX riding

Ponudniki omenjenih športov organizirajo na sejmu predstavitve, delavnice, brezplačne spoznavne tečaje ter komisijsko prodajo rabljene športne opreme.
Planinstvo je eden od glavnih poudarkov tudi tokratnega sejma. V okviru Planinske zveze Slovenije se predstavljajo gorski reševalci, gorski vodniki, Slovenski planinski muzej, CIPRO Slovenija, avstrijski projekt Bergsteigerdörfer, ki kot primer dobre prakse predstavlja celostno ureditev gorskih vasi, s poudarkom na trajnostnem turizmu. 

Kulinarika

Lokalna društva vsako leto pripravijo pokušino lokalnih jedi ter pester glasbeno-plesni program. Pivovarna Laško se predstavlja z vodenimi degustacijami piva.

Primorski sejem v okviru 9. Mednarodnega strokovnega sejma okusov – gastronomija, pijača, kava, slaščičarstvo, pekarstvo, gostinsko-hotelska oprema, sladoled in vino organizira:
3. Mednarodno prvenstvo Slovenije v izdelavi pizze (četrtek, 29. 1.)
5. Mednarodno prvenstvo Slovenije v izdelavi sladoleda (petek, 30. 1.)
2. Tekmovanje kuharjev v pripravi naj jedi slovenskih gostiln in restavracij (petek, 30.1.)


Okrogle mize, predavanja …

Turistična taksa in drugi sistemski viri financiranja (okrogla miza)
Sreda, 29. 1. 2015, ob 14.00 uri, dvorana Povodni mož
Organizator: Fakulteta za turistične študije Turistica, Univerza na Primorskem, Gospodarsko razstavišče
Kako razdeliti finančna sredstva, ki prihajajo večinoma iz javnih sistemskih virov na podlagi dveh zakonov – o turistični taksi in o koncesijah od iger na srečo? Razprava pod vodstvom izr. prof. dr. Maje Uran Maravić, prodekanje Fakultete za turistične študije Turistica Univerza na Primorskem osvetljuje, kako razrešiti problem javnega finansiranja in kako legitimnost svojih »zahtev« vidijo različni deležniki: Gregor Jamnik, Združenje hotelirjev Slovenije, Petra Stušek, Turizem Ljubljana, ali Eva Štravs, Turizem Bled, Saša Kek, Skupnost občin Slovenije, Peter Misja, Turistična zveza Slovenije, mag. Miha Kovačič, Kongresni urad Slovenije, Matej Planko, Planinska zveza Slovenije, Danilo Brecelj, Združenje slovenskih žičničarjev, mag. Maja Pak, SPIRIT, Sektor turizem, idr.

Tujci na lastni zemlji, okrogla miza
Sreda, 28. 1. 2015, 14.00–16.00, dvorana Povodni mož
razvoj turizma v Sloveniji ali kaj ima Slovenija od povečanja števila turistov
Organizator: Združenje turističnih vodnikov Slovenije

Več znanja za več turizma, festival
Sreda, 28. 1. 2015, 11.00–18.00, Steklena dvorana
Organizator: Turistična zveza Slovenije

Mladi turistični vodnik – predstavitev projekta in tehnike turističnega vodenja
Sreda, 28. 1. 2015, 16.00–17.30, dvorana Povodni mož
Organizator: Turistična zveza Slovenije  

Meta iskalnik kot novi trend v spletni turistični panogi, predstavitev 
Četrtek, 29. 1., ob 11.00, dvorana Povodni mož
Predavateljica: Chara Georgiadou, Country Developer Mediterranea @trivago GmbH, pristojna za trženje Slovenije, Srbije, Grčije in Turčije
Organizator: trivago in Fijet Slovenija – Društvo turističnih novinarjev Slovenije

Trivago je največji svetovni portal za iskanje hotelov. S trivagom lahko uporabnik najde idealen, najbolje ocenjen hotel med primerjalnimi možnostmi za prek 700.000 hotelov po vsem svetu na več kot 200 rezervacijskih straneh v samo nekaj korakih. Več kot 80 milijonov popotnikov uporablja primerjalnik mesečno in s tem v povprečju prihrani 35 odstotkov za isto hotelsko sobo, v istem mestu. 140 milijonov avtorskih mnenj in več kot 14 milijonov slik na trivagu omogoča največ informacij za želeno potovanje. Trivago ponuja razširjen vpogled v hotelsko ponudbo s prikazovanjem povprečne ocene in mnenja tudi različnih booking strani. 

Mednarodno srečanje turističnih vodnikov regije Alpe-Jadran
Četrtek, 29.1.2015, 12.00–15.00, dvorana Urška
možnosti sodelovanja, povezovanja ter skupnega nastopa na tujih, predvsem azijskih trgih.
Organizator: Združenje turističnih vodnikov Slovenije

Planinske vasi – predstavitev avstrijskega projekta 
Četrtek, 29. 1. 2015, ura, dvorana
Organizator: Planinska zveza Slovenije

Planinska zveza Avstrije je skupaj z avstrijskim zveznim ministrstvom za kmetijstvo, vode in okolje, vzpostavila projekt »Planinskih vasi« , ki pod pokroviteljstvom Alpske konvencije v krajih s planinsko tradicijo, razvija trajnostne oblike turizma v skladu z naravnimi danostmi, harmonično vaško kulturo in kompetencami na področju planinske dejavnosti. Po posebnih kriterijih izbrane gorske vasi, ki so vključene v ta projekt, predstavljajo jedra trajnostnega razvoja turizma in tako zagotavljajo visoko kakovost storitev za ciljno skupino turistov, skladno z naravnimi danostmi in lokalnimi vrednotami na področju kulture in okolja. Dejavnost teh gorskih centrov temelji na samoodgovornosti in suverenosti ter odgovornem odnosu tako prebivalcev kot gostov do gora. Danes je v projekt vključenih že prek dvajset gorskih vasi.

Ustvarjanje unikatnih zgodb turističnih društev, delavnica
Petek, 30. 1. 2015, 10.00–14.00, dvorana Povodni mož
Predavatelja: dr. Andrej Pompe in Mateja Gruden, Brand Business School   
Organizator: Turistična zveza Slovenije

Predstavitev turističnih vodnikov
Petek, 30. 1. 2015 
11.00-12.00: Kdo je turistični vodnik 
12.30-13.30: Koliko škode lahko naredi slab turistični vodnik
14.00-15.00: Kaj lahko potnik pričakuje od turističnega vodnika na poti
Organizator: Združenje turističnih vodnikov Slovenije

Organiziranje NAJ POT v prihodnje, posvet
Sobota , 31.1.2015  10.00–13.00, dvorana Povodni mož
Organizator: Turistična zveza Slovenije,  Zavod za gozdove Slovenije in Pohodništvo in kolesarjenje GIZ

Ustvarjanje unikatnih zgodb turističnih društev, delavnica            
Sobota, 31. 1. 2015, 10.00–14.00, dvorana Povodni mož
Predavatelja: dr. Andrej Pompe in Mateja Gruden, Brand Business School  
Organizator: Turistična zveza Slovenije

Tematske pohodne poti v Sloveniji, razglasitev  NAJ REGIONALNE POTI 2014
Sobota , 31. 1. 2015, 14.00–15.00, Steklena dvorana
Organizator: Turistična zveza Slovenije,  Zavod za gozdove Slovenije in Pohodništvo in kolesarjenje GIZ

Nagrada Jakob za turistično kakovost in odličnost

Nagrado Jakob prejme na slovesnem odprtju sejma 28. januarja ob 12.00 uri tisti kandidat, ki se je po mnenju komisije pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja najbolje odzval na tokratno temo »Sodobne interpretacije kulturne dediščine lokalnih in regionalnih jedi v turistični ponudbi«. Svetovni turisti spet odkrivajo kulinarične vrednote letnih časov, predvsem pa okuse, ki izhajajo iz lokalno pridelanih živil. To so hkrati tudi izzivalna izhodišča za odkrivanje in ustvarjanje novih ustvarjalnih možnosti, ob tem pa spoznavamo posamezna okolja, njihove prebivalce, njihove šege in navade ter praznike, so zapisali v obrazložitvi natečaja. Kandidati se še lahko prijavijo na natečaj do 21. januarja 2015.

Odpiralni čas

Sejem je odprt od srede, 28. januarja, do sobote, 31. januarja, od 10.00 do 19.00 ure. Vsak obiskovalec ob nakupu vstopnice prejme Oddih, prilogo časopisa Dnevnik, ki je hkrati sejemski katalog.

Ob nakupu vstopnice prejme še darilni bon sejma Alpe-Adria in spletne revije Potnik.si, s katerim si lahko pridobi enoletno naročnino na revijo Potnik.si v vrednosti 15 EUR.
 
V času sejma deluje Novinarsko središče v paviljonu Jurček, kjer so novinarjem na voljo vse aktualne sejemske informacije. Tam se lahko tudi akreditirajo, če niso tega opravili že prek spletnih strani GR. Novinarsko središče je odprto od 9.45 do 18.30 ure.

Za več informacij smo vam z veseljem na voljo. 

Marjana Lavrič, vodja Službe za odnose z javnostmi, Gospodarsko razstavišče
E: marjana.lavric@gr-sejem.si, GSM: 041 236 912

Novice

03.01.2023

Prijave za nagrado Jakob možne še do 10. januarja

Podaljšali smo rok za prijavo in oddajo dokumentacije.
Preberi več >>
19.10.2022

Prijave za nagrado Jakob 2023 so odprte!

Tema 12. izbora za nagrado Jakob je "Tematska pot kot turistični proizvod".
Preberi več >>
17.10.2022

33. sejem Alpe-Adria od 15. do 18. februarja 2023

33. sejem Alpe-Adria – sejem turizma, kampinga in karavaninga bo potekal od 15. do 18. februarja 2023
Preberi več >>
Arhiv novic »