SI
Show menu

Sejem Alpe-Adria: Turizem in prosti čas uradno odprt, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

28. 1. 2015
Spoštovani predstavniki medijev,

danes ob 12.00 uri so se na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani tudi uradno odprla vrata sejma Alpe-Adria: Turizem in prosti čas. Osrednji turistični dogodek v regiji Alpe-Jadran je uradno odprl Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. Med drugim je dejal: »V obmejnih regijah sosednjih držav živi več kot 150.000 Slovencev. Danes meja ni več. Združuje nas skupna evropska družina, skupni kulturni prostor in skupno, tudi gospodarsko in turistično sodelovanje. Odkrivajmo naše zamejstvo! Naj ne bo več neznano, ampak povezano z matično domovino, predvsem pa vedno prisotno v naših srcih, glavah, razmišljanjih in – popotovanjih.«

Navzoče sta nagovorila še ljubljanski župan Zoran Janković in mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.


Sejem Alpe-Adria – platforma za odmevne unikatne zgodbe


Zoran Janković 
je poudaril priljubljenost Ljubljane kot turistične destinacije in napovedal za leto 2015 rekordnih milijon dvesto tisoč nočitev v prestolnici. Posebej je izpostavil dve imeni, zaslužni za prepoznavnost Ljubljane, in sicer dolgoletno direktorico Turizma Ljubljana, Barbaro Vajda, ter podžupanjo Tjašo Ficko tudi v zvezi s pridobitvijo naziva Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016.


Mag. Iztok Bricl
 je predstavil vsebinske poudarke letošnjega sejma, ki v ospredje postavlja aktivni turizem in v spremljevalnem programu z raznoliko in bogato ponudbo za različne ciljne skupine ponuja več kot 50 različnih dogodkov. Sejemsko dogajanje s predstavitvami 130 turističnih ponudnikov iz 12 držav »… je več kot priložnost, da vsa stanovska, strokovna in druga prizadevanja, ki jih že zdaj spodbujamo na sejmu, s številnimi srečanji, okroglimi mizami in posveti, dobijo ustrezen pomen prav na sejmu Alpe-Adria. Naj se prav tu ustvarja platforma za odmevne unikatne zgodbe, ki s trajnostnimi in inovativnimi vsebinami ustvarjajo prepoznavne blagovne znamke.« Gospodarsko razstavišče, pripravljeno na nove izzive za večjo prepoznavnost slovenskega turizma, široko odpira vrata turizmu v Sloveniji in regiji, je še dodal.


Podelili nagrado Jakob


Nagrado Gospodarskega razstavišča za kakovost in odličnost v turizmu Jakob je podelil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Vlade RS.
 

Tema letošnjega natečaja je Sodobne interpretacije kulturne dediščine lokalnih in regionalnih jedi. Strokovna komisija pod vodstvom profesorja doktorja Janeza Bogataja s članoma Jožkom Sirkom in Janezom Bratovžem je nagrado Jakob 2015 dodelila ekonomski in turistični šoli iz Daruvarja na Hrvaškem za  Sladke spominke – inovativno ponudbo medenjakov in čokolad s simboli mesta. Komisija je v obrazložitvi zapisala: »Komisija pozdravlja sodelovanje šole s tehnično šolo, kjer so pripravili orodja za izdelavo piškotov in čokolad. Zlasti pozitivno pri tem projektu je vključitev mladih v načrtovanje konkretnih izdelkov in njihova prisotnost na turističnem trgu. Komisija je prejela 18 predlogov, 14 iz Slovenije in 4 iz Hrvaške. Izmed vseh prispelih ponudb želimo še posebej pohvaliti Culo dobrot iz Blagajeve dežele, Večerjo na zajli in Učno igralnico pekarna Mišmaš.«
 

Minister Počivalšek je po slovesnem odprtju v pogovoru z Dragom Bulcem, predsednikom Društva turističnih novinarjev FIJET Slovenije, razgrnil svoje poglede o razmerah v slovenskem turizmu.


V ospredju aktivni turizemLetošnji poudarek sejma je na aktivnem turizmu. Pohodništvu, kolesarjenju in ribolovu se kot novost pridružujejo ekstremni, adrenalinski in urbani športi. Njihovo predstavitev z brezplačnimi predstavitvenimi tečaji dopolnjuješe komisijska prodaja rabljene športne opreme v organizaciji športnega društva Alive. 


Med slovenskimi razstavljavci
 je mogoče najti vse pomembne protagoniste v turizmu, od Javne agencije Spirit Slovenija, turističnih agencij do Turistične zveze Slovenije, Planinske zveze Slovenije, Turizma Ljubljana, Združenja turističnih vodnikov Slovenije, podjetij in institucij, ki se ukvarjajo s turizmom, ter raznih lokalnih društev. Predstavljajo se tudi tuje destinacije od daljnih Indije, Nepala, Tunizije do turističnih ponudnikov iz Avstrije, Italije, Madžarske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Vojvodine, Španije in Grčije. 


Vabljeni, da sledite dogajanje na sejmu.
 

Od 28. do 31. januarja 2015 poteka še 9. Mednarodni strokovni sejmi okusov – gastronomija, pijača, kava, slaščičarstvo, pekarstvo, gostinsko-hotelska oprema, sladoled in vino. Oba sejma je mogoče obiskati z eno stopnico.
 

Akreditirate se lahko prek spletnih strani ali osebno v Novinarskem središču v paviljonu Jurček.
 

Za vse informacije smo vam z veseljem na voljo. 

 
Marjana Lavrič,
 vodja Službe za odnose z javnostmi

Novice

03.01.2023

Prijave za nagrado Jakob možne še do 10. januarja

Podaljšali smo rok za prijavo in oddajo dokumentacije.
Preberi več >>
19.10.2022

Prijave za nagrado Jakob 2023 so odprte!

Tema 12. izbora za nagrado Jakob je "Tematska pot kot turistični proizvod".
Preberi več >>
17.10.2022

33. sejem Alpe-Adria od 15. do 18. februarja 2023

33. sejem Alpe-Adria – sejem turizma, kampinga in karavaninga bo potekal od 15. do 18. februarja 2023
Preberi več >>
Arhiv novic »