SI
Show menu

Še teden dni do turističnega sejma Alpe-Adria

17. 1. 2013
Prihodnji četrtek, 24. januarja 2013, odpira Gospodarsko razstavišče v Ljubljani osrednji turistični sejem v regiji Alpe-Jadran (AJ). Prireditev Alpe–Adria: Turizem in prosti čas je skupaj s Salonom plovil, ki poteka hkrati, tudi uradno pred dvema letoma priznala Delovna skupnost Alpe-Jadran.

Na sejmu se bo v štirih dneh, od 24. do 27. januarja predstavilo prek 338 ponudnikov turističnih storitev iz 15 držav, pa tudi iz bolj oddaljenih destinacij, kot so Turčija, Maroko, Tunizija, Jordanija, Nepal, Grčija, Bosna in Hercegovina, Srbija idr. Na uradni otvoritvi bodo prvi sejemski dan ob 13.00 uri podelili priznanja: Gospodarsko razstavišče mednarodno nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu, javna agencija SPIRIT Slovenija pa nagrado Sejalec. Častna pokrovitelja sejma sta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Mestna občina Ljubljana. Sejem je lani obiskalo prek 16.000 ljudi.


Sejem z destinacijskim prebojem v regijo, ki vključuje posamične regije Avstrije, Italije, Madžarske, Slovenije in Hrvaške, omogoča združevanje regijskih, lokalnih, manjših turističnih ponudnikov. Prizadeva si za njihovo prepoznavnost ne le znotraj regije AJ, ampak tudi na oddaljenih trgih. V regijskega se je namreč razvil predvsem zato, da bi turistično ponudbo med Dunajem, Benetkami in Milanom ter med Linzem in Dubrovnikom, t.j. v prostoru med Alpami, Jadranom ter Panonsko nižino, predstavljali na svetovnih turističnih trgih skupaj kot partnerji, in ne konkurenti. 

Sejemska ponudba po turističnih produktih

Sejem je izrazito prijazen do obiskovalca, ker ga usmerja prek posebnih ikon pa tudi vodnikov, da najde tisto, kar išče: optimalno izbere kraj za svoj oddih ali počitnice. Turistična ponudba razstavljavcev je na sejmu predstavljena glede na turistične produkte oziroma na štiri najbolj prepoznavne kategorije preživljanja prostega časa in oddiha: počitnic po destinacijah, aktivnega oddiha, izletov in popotniških avantur. Obiskovalce na sejmu usmerja označevalni sistem – posebne ikone. Za organizirane oglede sejma ter strokovno svetovanje pa skrbijo predstavniki Združenja turističnih vodnikov Slovenije.

Turizem v regiji Alpe-Jadran

Slovensko turistično zamejstvo od Trsta preko Celovca vse do Monoštra se predstavlja v okviru  skupnega nastopa na razstavnem prostor (Ne)znano zamejstvo. Poseben poudarek bo letos namenjen Porabju. Ponudbo zamejskega turističnega potenciala, ki je izjemna priložnost izlete ali krajše oddihe, dopolnjuje projekt (Ne)znano zamejstvo, ki jo je pred 15 leti ustanovila fundacija Poti kulturne dediščine - PKD Slovenija zaradi želje in potrebe po sodelovanju na skupnem slovenskem kulturnem, etničnem, ne nazadnje pa tudi (kulturno)turističnem prostoru. Skupni nastop turističnih akterjev iz zamejstva je podprl Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovenija, ki poleg Hrvaške edina v celoti sodi v regijo Alpe-Jadran, se na sejmu predstavlja po razdelitvi Javne agencije Spirit Slovenija z naslednjimi turističnimi destinacijami: Gorenjska, Osrednjeslovenska, Goriška – Smaragdna pot, Obalno-kraška, Notranjsko-kraška, Jugovzhodna Slovenija, Spodnjeposavska, Zasavska, Savinjska, Podravska, Koroška in Pomurska. Med slovenskimi razstavljavci je mogoče najti vse pomembne protagoniste v turizmu, od Javne agencije Spirit Slovenija, ki je nastala z reorganizacijo STO idr., do Turistične zveze Slovenije in Turizma Ljubljana kot partnerjev sejma ter raznih lokalnih društev, ki bodo poskrbela za to, da bo na sejmu živo, pestro, zeleno, okusno in zabavno.

Letošnja novost: ribolovni turizem

Slovenija je danes v svetu poznana kot ena najlepših ribiških destinacij. Ima bogato, več kot sto tridesetletno tradicijo športnega ribolova na rekah in jezerih. Ribolovni turizem je ena najbolj žlahtnih oblik turizma v Sloveniji. Poleg domačih lovi pri nas vsako leto tudi veliko tujih ribičev iz vsega sveta. Ribe na osnovi z državo podpisanih koncesijskih pogodb večinoma upravljajo ribiške družine, ki delujejo v javnem interesu. V Sloveniji je 64 družin, ki so povezane v krovno organizacijo – Ribiško zvezo Slovenije in združujejo blizu 12.000 ribičev. Upravljajo več kot 90 odstotkov slovenskih voda. Na sejmu bodo predstavili možnosti in pogoje športnega ribolova na vseh rekah in jezerih Slovenije, konkretne korake, kako postati ribič s poudarkom na muharjenju.

Vino in kulinarika

Tako kot lani predstavlja poseben tematski sklop Vino in kulinarika, kjer bodo obiskovalci lahko okušali pestrost okusov slovenske tradicionalne kuhinje ter slovenskih vin. Posebej velja izpostaviti Srečanje vinarjev in vinogradnikov regije AJ na temo Vinske ceste kot del vinskega turizma, kjer bodo predstavili primere dobre prakse. V sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije in drugimi partnerji se bo na sejmu odvijalo kuharsko tekmovanje Kulinarični izzivi.

Sejemske nagrade s področja turizma

Na sejmu letos tretjič Gospodarsko razstavišče podeljuje mednarodno nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Tema letošnjega natečaja za nagrado  je Inovativni in izvirni načini vključevanja nepremične kulturne dediščine v turizem.

Zmagovalca izbere mednarodna strokovna komisija, na čelu katere je prof. dr. Janez Bogataj, ostali člani pa Joško Sirk, Italija, in Lojze Wieser, Avstrija.

Jakob je prispodoba »prvega« turista, turista popotnika, torej takega, ki ga želi današnja Evropa v svojih prizadevanjih za sonaravni in trajnostni razvoj te pomembne gospodarske panoge in družbenega gibanja, ki se je sicer začelo v drugi polovici 18. stoletja, a ima veliko starejšo predzgodovino. Poudarja razsežnost kulturne dediščine turizma, ki jo specifično simbolizira Jakob, zato želi organizator z njim zaznamovati tudi najbolj odmevne, inovativne, ustvarjalne in še kakšne težnje v turizmu regije Alpe–Jadran.

Sejalec je priznanje javne agencije Spirit Slovenija za ustvarjalne in inovativne turistične dosežke. Nagrajuje tiste inovacije v turizmu, ki prispevajo k večji prepoznavnosti turistične ponudbe Slovenije. Namen Sejalca je spodbujanje ustvarjalnosti, inventivnosti in inovativnosti na podjetniški ravni, ravni destinacij, združenj turističnih proizvodov oz. ponudnikov ali pri oblikovanju in trženju turističnih proizvodov z območja Slovenije na domačem in tujih trgih.

Strokovna regijska srečanja

ejem pa postaja zanimivo križišče za vse več strokovnih protagonistov na področju turizma v regiji Alpe-Jadran. Na njem se srečujejo novinarji, turistični vodniki, predstavniki turističnih organizacij ter vinarji, vinogradniki in strokovnjaki s področja turizma. Vabimo vas, da si ogledate strokovni program sejma in se udeležite strokovnih predavanj prvi dan sejma, v četrtek, 24. januarja, ter v svojih medijih poročate o vsebinah:

3. srečanje turističnih novinarjev FIJET regije AJ
3. srečanje turističnih vodnikov regije AJ
Srečanje vinarjev, vinogradnikov in strokovnjakov s področja turizma iz regije AJ
Srečanje predstavnikov turističnih organizacij regije AJ

Predstavitve, novinarske konference …

Odpiralni čas

Sejem je odprt od četrtka do sobote od 10.00 do 19.00 ure, v nedeljo pa se zapre ob 17.00 uri.

Redna vstopnica

7 EUR

Vstopnica s popustom (dijaki, študenti, upokojenci)
5 EUR

Otroci do 14. leta starosti  
   
brezplačen vstop

Obiskovalci ob nakupu vstopnice prejmejo sejemski katalog – prilogo Oddih z številnimi koristnimi informaciji s področja turizma.

V času sejma deluje Novinarsko središče v paviljonu Jurček, kjer so novinarjem na voljo vse aktualne sejemske informacije. Tam se lahko tudi akreditirajo, če niso tega opravili že prek spletnih strani GR. Novinarsko središče je odprto od 9.45 do 18.30 ure, le zadnji dan sejma se zapre ob 16.30 uri.


Več informacij:
Marjana Lavrič, vodja Službe za odnose z javnostmi, 041 236 912, marjana.lavric@gr-sejem.si

Novice

03.01.2023

Prijave za nagrado Jakob možne še do 10. januarja

Podaljšali smo rok za prijavo in oddajo dokumentacije.
Preberi več >>
19.10.2022

Prijave za nagrado Jakob 2023 so odprte!

Tema 12. izbora za nagrado Jakob je "Tematska pot kot turistični proizvod".
Preberi več >>
17.10.2022

33. sejem Alpe-Adria od 15. do 18. februarja 2023

33. sejem Alpe-Adria – sejem turizma, kampinga in karavaninga bo potekal od 15. do 18. februarja 2023
Preberi več >>
Arhiv novic »