SI
Show menu

Sejem Alpe–Adria tudi uradno odprt, podeljene nagrade

24. 1. 2013
Danes ob 13.00 uri je mag. Marjan Hribar, direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Vlade RS, tudi uradno odprl sejem Alpe–Adria: Turizem in prosti čas. Na osrednji turistični prireditvi ne le pri nas, ampak tudi v regiji Alpe-Jadran se v štirih dneh, od 24. do 27. januarja, skupaj s Salonom plovil, predstavlja prek 338 ponudnikov turističnih storitev iz 15 držav.

Sejem Alpe–Adria je edina tovrstna sejemska prireditev, ki javnosti predstavlja turistično ponudbo glede na destinacije – znotraj in zunaj regije Alpe-Jadran – in glede na produkte iz razstavnega programa razstavljavcev oziroma glede na štiri značilne tipe turista: popotnike, počitnikarje, zasvojene z aktivnim turizmom in izletnike. Destinacije vključujejo regije Alpe-Jadran, med njimi celovito predstavitev zamejcev v Italji, Avstriji in na Madžarskem, dobre primere prakse čezmejnega povezovanja, kot je projekt Alpe–Adria Trial, ter tudi bolj oddaljene destinacije, kot so Turčija, Maroko, Tunizija, Jordanija, Nepal, Grčija, Bosna in Hercegovina, Srbija idr.

Slovenija, ki poleg Hrvaške edina v celoti sodi v regijo Alpe-Jadran, se na sejmu predstavlja po razdelitvi Javne agencije Spirit Slovenija z naslednjimi turističnimi destinacijami: Gorenjska, Osrednjeslovenska, Goriška – Smaragdna pot, Obalno-kraška, Notranjsko-kraška, Jugovzhodna Slovenija, Spodnjeposavska, Zasavska, Savinjska, Podravska, Koroška in Pomurska. Med slovenskimi razstavljavci je mogoče najti vse pomembne protagoniste v turizmu, od Javne agencije Spirit Slovenija, ki je nastala z reorganizacijo STO idr., do Turistične zveze Slovenije in Turizma Ljubljana kot partnerjev sejma ter raznih lokalnih društev.

Nagrada Jakob

Na otvoritvi so podelili tudi priznanja in nagrade za izjemne dosežke v turizmu.

Gospodarsko razstavišče je letos tretjič podelilo mednarodno nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Tema letošnjega natečaja za nagrado je Inovativni in izvirni načini vključevanja nepremične kulturne dediščine v turizem.

Mednarodna strokovna komisija, na čelu katere je prof. dr. Janez Bogataj, ostala člana pa Joško Sirk, Italija, in Lojze Wieser, Avstrija, je za letošnjega nagrajenca izbrala ˝Hišo presenečenj v Gmündu˝.

V obrazložitvi je zapisano: »V prenovljenem srednjeveškem hospicu iz 12. stoletja je društvo Pankratium uredilo ˝Hišo presenečenj˝, ki je izrazito inovativen primer vsebin za vizualno dojemanje tonov in zvoka z različnimi 40 vsebinami. Za njihovo realizacijo so vključili 40 umetnikov iz cele Evrope, ki so prispevali resnično inovativne rešitve za dojemanje zvočnega sveta. Hiša presenečenj tako nagovarja različne starostne skupine in omogoča paleto doživetij.«

Komisija je podelila posebno priznanje tudi Turističnemu rudniku v Mežici, ki ga lahko v podzemlju Pece spoznavamo s kolesarjenjem ali vožnjo s kajaki.

Tema za izbor nagrade Jakob 2014 pa je Inovativna vsakdanja urbana ulična prehrana.

Jakob je prispodoba »prvega« turista, turista popotnika, torej takega, ki ga želi današnja Evropa v svojih prizadevanjih za sonaravni in trajnostni razvoj te pomembne gospodarske panoge in družbenega gibanja, ki se je sicer začelo v drugi polovici 18. stoletja, a ima veliko starejšo predzgodovino. Poudarja razsežnost kulturne dediščine turizma, ki jo specifično simbolizira Jakob, zato želi organizator z njim zaznamovati tudi najbolj odmevne, inovativne, ustvarjalne in še kakšne težnje v turizmu regije Alpe–Jadran.

Nagrada Sejalec

Vse od leta 2004 Slovenska turistična organizacija (sedaj javna agencija SPIRIT Slovenija) podeljuje priznanje sejalec za inovativne in ustvarjalne turistične dosežke v Sloveniji. S Sejalcem so nagrajeni tisti inovativni turistični produkti in storitve, ki prispevajo k večji prepoznavnosti turistične ponudbe Slovenije. Namen Sejalca je spodbujati inventivnost, inovativnost in ustvarjalnost v slovenskem turizmu. Enakovredni priznanji Sejalec 2012 sta prejela:

• nizkocenovni cestni prevozi GoOpti

“Zaradi slabih letalskih povezav slovenskih letališč s svetom pomembno vlogo v slovenskem turizmu prevzemajo letališča v sosednjih državah. V podjetju TM Vista, d.o.o. so s produktom GoOpti po načinu poslovanja nizkocenovnega cestnega prevoznika ta letališča povezali s Slovenijo. S tem se je povečala turistična dostopnost Slovenije tako na strani receptivnega kot tudi emitivnega turizma. Nagrajenega Sejalca 2012 odlikuje z lastnim znanjem razvita učinkovita informacijska podpora ter stremenje h kakovostni izvedbi in nadgrajevanju storitve na vsakem koraku,” je zapisano v obrazložitvi komisije.

• Program VitaGen - z gensko sliko do znanja za zdravje


“Zdravje in dobro počutje sta neprecenljiva, a sodoben življenjski tempo mnogim ne omogoča, da bi natančno prisluhnili svojemu telesu in ugotovili njegove potrebe. V ta namen so v Termah Krka, d. o. o., PE Šmarješke Toplice, razvili program, s katerim s pomočjo analize genskega zapisa gostom pomagajo do bolj zdravega in ustreznega načina prehranjevanja in življenja. Individualna obravnava strank ter intenzivno in odgovorno sodelovanje s stroko so komisijo prepričali, da si produkt VitaGen - z gensko sliko do znanja za zdravje zasluži naziv Sejalec 2012,” utemeljuje komisija.

Živahna in pestra ponudba

Tudi letos ponudbo zaokrožata, tako kot se za dober turistični sejem spodobi, vino in  kulinarika. V sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije in drugimi partnerji poteka kuharsko tekmovanje. Novost letošnjega sejma je ribolovni turizem v slovenskih rekah in jezerih. Živahno, zabavno in pestro ponudbo za obiskovalce so prvi dan spremljala še strokovna regijska srečanja: stanovski srečanji turističnih novinarjev FIJET in turističnih vodnikov ter srečanje strokovnjakov s področja vinskega turizma.

Sejem je odprt od četrtka do sobote od 10.00 do 19.00 ure, v nedeljo pa se zapre ob 17.00 uri. Obiskovalci ob nakupu vstopnice prejmejo sejemski katalog – prilogo Oddih z številnimi koristnimi informaciji s področja turizma.

Novice

03.01.2023

Prijave za nagrado Jakob možne še do 10. januarja

Podaljšali smo rok za prijavo in oddajo dokumentacije.
Preberi več >>
19.10.2022

Prijave za nagrado Jakob 2023 so odprte!

Tema 12. izbora za nagrado Jakob je "Tematska pot kot turistični proizvod".
Preberi več >>
17.10.2022

33. sejem Alpe-Adria od 15. do 18. februarja 2023

33. sejem Alpe-Adria – sejem turizma, kampinga in karavaninga bo potekal od 15. do 18. februarja 2023
Preberi več >>
Arhiv novic »