SI
Show menu

Dogajanje na sejmu

Skok v naravo? Z nahrbtnikom, kolesom, kje ob vodi? Poiščite svojo avanturo v ponudbi za aktivni, zeleni turizem.

Sreda, 27. januar

Novinarska konferenca: RAZCVET KULINARIČNEGA TURIZMA V NOVI GORICI

10.00–11.00 / dvorana Urška

Krožnike na Goriškem pozimi bogati svež goriški radič, najlepša zimska zelenjava v obliki rdeče vrtnice. Na dogodku boste lahko poskusili, kako je sladek, zdrav in na inovativen način vpet v turistično-kulinarično ponudbo Nove Gorice. 

Tradicijo in trende kulinaričnega turizma vam bosta predstavila:

Dejana Baša, sekretarka in vodja Turistične zveze - TIC Nova Gorica

In Toni Gomišček, publicist in avtor knjige »Od vrtnine do umetnine  - Goriški radič«.

Na dogodku vas bosta z jedmi iz goriškega radiča in vrhunskimi vini razvajala Ošterija Žogica in kmetija Slavček. Za dobro voljo bo skrbel tudi Gosak GOGO, priljubljena maskota in ambasador kulinaričnih doživetij v Novi Gorici.

Veselimo se srečanja z vami!


Organizator: Turistična zveza Nova Gorica

FESTIVAL VEČ ZNANJA ZA VEČ TURIZMA

10.00–18.00 / glavni oder, Steklena dvorana

Osnovni namen projekta Več znanja za več turizma, namenjenega srednjim šolam, je nadaljevanje oziroma kakovostna nadgradnja projekta osnovnih šol Turizmu pomaga lastna glava. Projekt predstavlja povezovanje formalnega izobraževanja v srednji šoli z delom v neformalnih oblikah (izbirne vsebine v učnem programu, ki dopuščajo delo na različnih interesnih področjih), kar lahko pomembno prispeva k turističnemu razvoju kraja in lokalne skupnosti. Dijaki in dijakinje izdelajo na temo razvoja turizma raziskovalne naloge, ki jih predstavijo na turistični tržnici.

10.00–18.00 – TURISTIČNA TRŽNICA SREDNJIH ŠOL NA TEMO ZELENI TURIZEM

18.00 – podelitev priznanj

Organizator: Turistična zveza Slovenije

Okrogla miza: KRIZNI MANAGEMENT V TURIZMU

11.00–13.00 / dvorana Povodni mož

Po turističnih rekordih v 2015  krizne razmere v letu 2016?

Kako podtalna vojna svetovnega terorizma spreminja formo in vsebino človekovega oddiha in preživljanja prostega časa – kako se pripraviti na nove razmere, kako izkoristiti geopolitične prednosti Slovenije, varne države Srednje Evrope.

Slovenski turizem je v letu 2015 zabeležil rekordno turistično bero, zato si slovenski turistični delavci upravičeno zadovoljno manejo roke in z optimizmom pričakujejo še uspešnejše turistično leto 2016.

Glede na vse, kar se dogaja v Sloveniji in okrog nje in tudi v globalnih okvirih, pa bo lahko turistično leto 2016 tudi eno od najbolj kriznih v celotnem obdobju samostojne slovenske države. Terorizem, migranti, postavljanje žičnih ovir na mejah znotraj EU in, seveda, tudi na slovenskih ter nadzor na mejnih prehodih bodo zagotovo negativno vplivali na turizem globalno in tudi lokalno. Na to moramo biti tudi v Sloveniji dobro pripravljeni in v slovenskem turizmu vzpostaviti sistem kriznega menedžmenta. S sistemom kriznega upravljanja bi na vseh ravneh slovenskega turizma, od vlade pa do slehernega turističnega poslovnega subjekta, lahko pravočasno reagirali na vse negativne pojave v svetovnem in domačem turizmu in tako tudi preprečili veliko negativnih posledic. Skratka, v slovenski turizem bi morali sistematično vpeljati sistem »Nič nas ne sme presenetiti«.

Na okrogli mizi, ki jo bo vodil Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev FIJET Slovenija, sodelujejo:

Eva Štravs Podlogar – v.d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS

Maja Pak – v.d. direktorice STO

Renata Balažic – članica uprave Sava Turizem d.d.

Marjan Batagelj – predsednik uprave Postojnska jama

Iztok Altbauer – direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč

Petra Stušek – direktorica Turizma Ljubljana

Jan Ciglenečki – vodja predstavništva STO v Avstriji

Gorazd Čad – predsednik uprave Toleranca marketing


Konferenca NATOUR ALPE-ADRIA

13.30–15.00 / Marmorna dvorana

V okviru poslovne borze Natour Alpe-Adria organiziramo konferenco Natour s predstavitvami primerov dobrih praks. Predstavitev poteka v angleškem jeziku.

Predstavitve dobrih praks: 

Jure Culiberg, Berghi doo – Kolesarjenje kot poslovna priložnost za Kranjsko Goro / Biking as a Business Opurtunity for Kranjska Gora     

Klemen Langus, Turizem Bohinj – Mobilnost v destinaciji – primer Bohinj / Sloww Mobility- case Bohinj   

Janko Humar, Turizem Bovec – Alpe Adria Trail – Etape po dolini Soče / Alpe Adria Trail- Soča Valley Stages   

Sašo Salkič, TA Helia – Treking kolesarjenje po Sloveniji / Slovenia Trekking Cycling


50 LET TURISTIČNEGA NOVINARSTVA

14.00–15.00 / dvorana Urška 3

Organizator: Društvo turističnih novinarjev FIJET Slovenija


PODELITEV NAGRADE JAKOB

15.30 / dvorana Povodni mož / podelitev nagrade Jakob in predavanje Vikija Grošlja

Gospodarsko razstavišče po izboru posebne komisije, na čelu katere je prof. Janez Bogataj,  podeljuje nagrado Jakob za turistično kakovost in odličnost v regiji Alpe–Adria:  za leto za uresničene turistične projekte na temo Inovativni turistični projekti in programi v naravi (naravnem okolju). 


Predavanje: VIKI GROŠELJ – OD TURNCA DO HIMALAJE IN NAZAJ

15.30 / dvorana Povodni mož / podelitev nagrade Jakob in predavanje Vikija Grošlja

Sejem Natour Alpe-Adria s ponosom napoveduje predavanje enega najbolj izkušenih slovenskih alpinistov.

Nihče ni bil tolikokrat v Himalaji. Noben Slovenec ni stal na tolikih osemtisočakih. Stal je na najvišjih vrhovih vseh sedmih celin. Nihče ni tolikim zmagovalcem stisnil roke. Najbrž nihče ni objokoval toliko mrtvih prijateljev in znancev, ki jih je vzela Himalaja. Nihče ni videl toliko obrazov velikanov Himalaje kot prav on. 

»Povzetek moje alpinistične poti od prvih začetkov na Turncu pod Šmarno goro, prek Slovenskih Alp, Dolomitov, Centralnih Alp, Arktike in Antarktike, do Himalaje. Alpinizem je skozi leta zame postal način življenja. Dragocena življenjska izkušnja, ki jo lahko pridobim le z lastno izpostavljenostjo. Največji možni približek popolni svobodi, ki me hkrati uči odgovornosti. Uči me vztrajnosti, predanosti in zavezanosti cilju. Tovarištva, strpnosti in sočutja. Iskanja meja lastnih sposobnosti in zavedanja, kako neznatni in nepomembni smo v primerjavi s silami narave, ki nas obdajajo. Spodbuja me, da želim postati boljši. Ne le kot alpinist, ampak predvsem kot človek.«   Viki Grošelj

Vsak stoti obiskovalec sejma bo za darilo prejel podpisano knjigo Vikija Grošlja Štirideset let mojih soočanj s Himalajo. Knjigo bo mogoče kupiti tudi na sejmu.

Denar od prodaje knjig je namenjen za popotresno obnovo Nepala in bo izročen neposredno prizadetim.

Seminar: Neverjetna Indija / INCREDIBLE INDIA

14.00 – 16.00 / dvorana Urška 4

Predstavitev Neverjetne Indije – kratek kulturni program z nagovorom indijskega veleposlanika v Sloveniji ter pogovor s predstavniki veleposlaništva in indijskega turizma.

Organizator: Veleposlaništvo Indije


PROJEKT MLADI TURISTIČNI VODNIK

16.00 – 17.30 / dvorana Forum

Predstavitev projekta in tehnike turističnega vodenja 
Organizator: Turistična zveza Slovenije  

Nastop mažoretk in godbe Laško

17.00 / razstavni prostor Pivovarne Laško

TRAVEL MASSIVE EVENT

19.00 / Paviljon Jurček

Svetovna platforma Travel Massive, ki združuje posameznike in podjetja s področja turizma, ima trenutno okrog 14.500 uporabnikov in nekaj 1000 podjetij, ki podpirajo povezovanje akterjev s področja turizma na globalni ravni. S sponzorstvom dogodka se Gospodarsko razstavišče postavlja ob bok velikim akterjem, kot so ITB Berlin, WTM London, Swiss Air, Intrepid Travel, GAdventures, Thomas Cook in podobni.


Četrtek, 28. januar

Predstavitev: ZELENA SHEMA SLOVENSKEGA TURIZMA »SLOVENIA GREEN«

10.00 / dvorana Povodni mož 2

Slovenska turistična organizacija je v sodelovanju z Zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace  s ciljem hitrejšega uvajanja trajnostnih poslovnih modelov oblikovala Zeleno shemo slovenskega turizma »SLOVENIA GREEN«. Zelena shema Slovenskega turizma je sistem oziroma certifikacijska shema, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. Deestinacijam in ponudnikom  ponuja orodja za oceno in za izboljšanje trajnostnega delovanja in obenem to zeleno delovanje tudi promovira. Shema temelji na globalnih kriterijih ETIS in GSTC. Eden izmed pogojev za pridobitev znaka SLOVENIA GREEN pa je podpis oziroma sprejem Zelene politike. Šest ponudnikov, ki so že pridobili znak GREEN ACCOMMODATION, in 15 destinacij v procesu certificiranja za GREEN DESTINATION (Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016 pa je ta znak kot prva destinacija že prejela) ter velik interes po novih vključitvah so dober razlog za obisk predstavitve.


MEDICINSKI TURIZEM MED SLOVENCI - Rezultati obsežne Potnik.si raziskave

11.00 / dvorana Povodni mož 1

Na predstavitvi boste izvedeli, kateri dejavniki odločajo pri Slovencih pri izboru destinacije za medicinski turizem, česa se bojijo. Spoznali boste, kam največ hodijo Slovenci na medicinski turizem in katere storitve koristijo. Na predavanju boste tudi spoznali, kako uporabljate www.wiki.potnik.si portal, kjer so brezplačne koristne potovalne informacije za destinacije po celem svetu.

Predavateljica: mag. Leja Meglič diplomirana fizioterapevtka in magistra ekonomskih znanosti ter strokovnjakinja za medicinski turizem

Organizator:Potnik.si

Novinarska konferenca: RAZVOJNI CENTER NOVO MESTO

11.00–12.00 / dvorana Povodni mož 2

Predstavitev RDO Dolenjska, Bela krajina, Kočevsko-Ribniško 

Organizator: Razvojni center Novo mesto d.o.o.


Izobraževanje: DAVČNE BLAGAJNE V TURISTIČNEM POSLOVANJU

11.00–12.30 / dvorana Povodni mož 3

Organizator: Združenja turističnih vodnikov Slovenije


Regijsko srečanje turističnih vodnikov iz širšega območja regije Alpe Jadran: VLOGA TURISTIČNEGA VODNIKA V ČASU DIGITALNE TEHNOLOGIJE

11.00–15.00 / dvorana Povodni mož 4

Danes so informacije dostopne že na vsakem koraku in pri delu turističnega vodnika samo poznavanje ter navajanje dejstev in suhoparnih številk gostu ne pričara posebnega čarobnega vzdušja, predvsem pa ne naredi destinacije memorabilne. Prav zato se na tokratnem srečanju posvečamo vprašanjem, kako nam dostopnost informacij lahko pri delu pomaga, kako lahko sami nadgrajujemo svoja znanja in na kakšen način mora moderni turistični vodnik posredovati svoja znanja. Govorili bomo tako o kreativnem turizmu, kot tudi o tem, kako pomembni za nadaljnje obiskovalce so vtisi vseh tistih, ki jih na naših poteh srečamo. Ob zaključku predavanja bo čas še za odprto diskusijo in za deljenje izkušenj s kolegi iz drugih držav ter za 

mreženje na poslovnem kotičku Kluba profesionalnih turističnih vodnikov.


AKCIJA SLOVENIJA KOLESARI

14.00–15.30 / dvorana Povodni mož 1

Z gibanjem SLOVENIJA KOLESARI uspešno širimo slovenske kolesarske vrste. Vedno več nas je in vse več časa namenimo kolesarjenju, kar utrjuje naše zdravje in prispeva k našemu dobremu počutju. 

Pridružite se nam tudi vi in povabite še vaše prijatelje ter znance. Odlično izpeljane prireditve so zagotovilo za nepozabna doživetja, tekmovalne užitke, druženja in nova poznanstva. Obenem pa spoznavamo tudi našo kulturno in naravno dediščino ter odkrivamo lepote naše dežele. 

Organizatorji: Turistična zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije, Kolesarska zveza Slovenije


Le kaj vam za povedat' ima razbojnik Guzaj s Kozjanskega (kolesarske zgodbe).

15.00–16.00 / dvorana Povodni mož 2

Doživetja na kolesu pri odkrivanju stranpoti Kozjanskega in Šentjurskega. V okviru čezmejnega projekta »Ride&Bike« skupaj s hrvaškimi partnerji pripravljamo digitalizacijo kolesarskih poti na tem območju in pri tem odkrivamo skrite, zavite poti, vonjamo in okušamo pokrajino, domačo hrano in uživamo v družbi s sabo, s sopotniki, z domačini. Več o ostalih aktivnostih projekta na spletni strani: http://ra-kozjansko.si/RideBike.html in o doživetjih na Šentjurskem na povezavi: http://www.turizem-sentjur.com/.

Organizator: Razvojna agencija Kozjansko

Okrogla miza: ZAKAJ SLOVENIJA NI GORSKOKOLESARSKI RAJ?

16.00 – 18.00 / dvorana Povodni mož 1

Za skok v naravo je kolo kot naročeno, odlično je za naše zdravje in prevetritev glave, z njim pa lahko v Sloveniji zgradimo tudi bolj trajnostni turizem. Kolesarski turizem je odličen za gospodarstvo, še posebej za lokalna podeželska gospodarstva. Kolesarski gost neredko obiskuje manjše in odmaknjene kraje, pri čemer raje izbere lokalne ponudnike. Med njimi so pogosto kmetije, kolesarski gost na svoj način sodeluje pri ohranjanju kulturne krajine – te pogosto podcenjene naravne in kulturne vrednote Slovenije.

V številnih hribovitih in gorskih občinah je kolesarjenje strateški turistični proizvod. Tako kot na primer v Tolminu, ki se ponaša z nazivom Alpsko mesto 2016 ter si prizadeva za do narave prijazen in družbeno odgovoren razvoj alpskega prostora. Pri tem pa se Posočje, Koroška, Gorenjska in podobne regije v svojih prizadevanjih za razvoj zelenega turističnega proizvoda v obliki gorskega kolesarjenja soočajo s številnimi težavami. 

Slovenski turizem gostom skozi številne promocijske dejavnosti daje obljubo: Slovenija – zelena, aktivna, zdrava. Ali je morda ta obljuba na trhlih temeljih?

14 slovenskih organizacij s področja kolesarstva in turizma se je pred časom združilo v konzorcij odprimopoti.si z namero po usklajenem in celovitem delovanju za načrtni razvoj gorskega kolesarstva in kolesarjenja. Ena izmed prioritet sodelovanja so prizadevanja za spremembo slovenske pravne ureditve, ki ni naklonjena gorskemu kolesarjenju kot enemu izmed priljubljenih športov na prostem. Tudi zaradi tvornega delovanja konzorcija odprimopoti.si je bila leta 2014 ustanovljena medresorska delovna skupina za ureditev gorskega kolesarjenja, katere namen je podati predloge izboljšav pravne ureditve dostopa do naravnega okolja za gorsko kolesarjenje.

Na okrogli mizi v organizaciji konzorcija odprimopoti.si poleg vizij razvoja, rezultatov delovanja konzorcija odprimopoti.si leta 2015 predstavljamo tudi ovire, ki preprečujejo, da Slovenija kljub številnim danostim še vedno ni gorsko kolesarski raj.

 

Program

16.00 do 16.50 (moderator: Peter Zajc)

Peter Zajc, RRA Koroška  – (Ne)razumevanje problematike gorskega kolesarjenja

Marko Lenarčič/Dušan Štrucl, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ, – Pomen specializacije turističnih ponudnikov

Jože Rovan, Komisija za turno kolesarstvo, Planinska zveza Slovenije  – Vizija razvoja gorskega kolesarstva v okviru Planinske zveze Slovenije

Milena Černilogar, Kolesarska zveza Slovenije  – Vizija razvoja gorskega kolesarstva v okviru Kolesarske zveze Slovenije

Lado Cindro, KGK Volja – Slovenski gorniški klub Skala  – Gorsko kolesarjenje kot rekreativna dejavnost

Danilo Brecelj, Zbornica gorskih centrov-Gospodarska zbornica Slovenije ter Združenje slovenskih žičničarjev GIZ  – Pomen gorskega kolesarjenja za gorske centre ter upravljavce žičnic

Andrej Žigon, Zavod Aliansa  – Izziv vzpostavljanja kolesarskih parkov in parkov enoslednic v Sloveniji

Jan Klavora, Soča Outdoor Festival  – Kaj pomeni gorsko kolesarjenje za Soča Outdoor Festival ter dolino Soče?  

Peter Dakskobler, Soča Outdoor Festival  – Kje je mesto gorskemu kolesarjenju v Triglavskem narodnem parku?

 

16.50 do 17.00 odmor

17.00 –18.00 Okrogla miza z udeleženci (moderator: Andrej Dekleva)

Alpinistično-plezalni večer: PODELITEV PRIZNANJ NAJUSPEŠNEJŠIM ALPINISTOM IN ŠPORTNIM PLEZALCEM ZA LETO 2015

17.00–19.00 / dvorana Galerija

Planinska zveza Slovenije vsako leto podeli priznanja najboljšim alpinistom in športnim plezalcem. Leto 2015 je bilo za slovenske plezalce znova izjemno uspešno, saj so blesteli na največjih tekmovanjih in postavljali nove mejnike slovenskega športnega plezanja. S prvenstvenimi smermi v odmaknjenih gorstvih so svoj pečat pustili tudi slovenske alpinistke in alpinisti. Namen izbora je ocena in ovrednotenje najkakovostnejših alpinističnih vzponov in vrhunskih športnoplezalnih dosežkov ter širši javnosti predstaviti najvidnejše dosežke naših najboljših alpinistov in športnih plezalcev. 


Organizator: Planinska Zveza Slovenije 


Petek, 29. januar

Seminar za turistična društva: PORTAL TZS IN DAVČNE BLAGAJNE

11.00 – 13.00 / dvorana Povodni mož

Organizator: Turistična zveza Slovenije


Okrogla miza: VLOGA TURISTIČNIH VODNIKOV V TURIZMU IN NOVI ZAKON O POSPEŠEVANJU TURIZMA

13.00-15.00 / dvorana Povodni mož

Okrogla miza: Vloga turističnih vodnikov v turizmu in novi zakon o pospeševanju turizma

Na okrogli mizi sodelujejo:

Drago Bulc – izjemno priznan novinar na področju turizma

Eva Štravs Podlogar – v.d. generalne direktorice Direktorata za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarstvo in tehnološki razvoj

dr. Maja Turnšek Hančič - docentka na Fakulteti za Turizem Univerze v Mariboru

Igor Jurišič - predsednik Popotniškega združenja Slovenije

Matej Knaus – predsednika Združenja turističnih agencij Slovenije

Jure Podobnik – predsednika Združenja turističnih vodnikov Slovenije

Mateja Kregar Gliha – članico WTFGA in imetnica licence za izobraževanje vodnikov z nazivom Accredited WFTGA Guide Trainer

Peter Močnik, novinar Radia Slovenija – voditelj okrogle mize


Organizator: Združenje turističnih vodnikov Slovenije

FOLKLORNA SKUPINA DRUŠTVA UPOKOJENCEV KOMENDA

13.00 / glavni oder, Steklena dvorana

Organizator: TD KOMENDA 


NOVINARSKA KONFERENCA MINISTRSTVA ZA GOSPODARSKI RAZVOJ IN TEHNOLOGIJO TER SLOVENSKE TURISTIČNE ORGANIZACIJE

14.00–15.00 / dvorana Urška 4

Organizator: STO

Potopisno predavanje: ŠKOTSKA – NARAVA, KULTURA IN DEDIŠČINA

15.00 / Povodni mož

Škotska je dežela, ki se ponaša z osupljivo lepo naravo, spektakularno dediščino in živahno kulturo. Ob besedi Škotska najprej pomislimo na viski, Nessie in na mogočne gradove in utrdbe. Ali ste vedeli, da se Škotska ponaša z izjemno lepo in razčlenjeno obalo? Očarajo nas otoki, kot so Skye in otočje Orkney, z divjo lepoto pa nas bosta prevzela otoka Harris in Lewis. Navdušile nas bodo samotne peščene plaže in skrivnostni kamniti krogi. In za odličen konec še eno najživahnejših mest Evrope – Edinburg.

Organizator: Potnik.si

Potopisno predavanje: TRANSSIBIRSKA ŽELEZNICA – sanjsko potovanje od Moskve do Pekinga ali Vladivostoka

16.00 / Povodni mož

Transsibirska železnica je bila zgrajena med leti 1891 in 1916 in je mreža železnic, ki povezuje evropski del Rusije in pokrajine ruskega Daljnega vzhoda. Dolžina železnice od Moskve do Pekinga preko Mongolije znaša skoraj 8.000 kilometrov. Na tej poti doživimo tri izjemno velike dežele, tri kulture, tri različne kulinarike in še bi lahko naštevali. 

Organizator: Potnik.si

ATRAKTIVNE PRIREDITVE V OBČINI STRAŽA V LETU 2016

16.00 / razstavni prostor Občine Straža in glavni oder, Steklena dvorana

Občina Straža bo od 16. 05. do 22. 05. 2016 gostila evropsko prvenstvo v raftingu, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije,  Borut Pahor.  Pričakujemo okoli 350 udeležencev oziroma 60 ekip iz cele Evrope. Tekme se bodo odvijale na reki Krki in v Tacnu na reki Savi. Poleg EP v raftingu se bodo  v Straži  odvijale še sledeče prireditve: 20. državno  tekmovanje v salamijadi, 14. 05. 2016,  Dan na Krki, 10. 07. 2015, 30. straška jesen, 03.-11. 09. 2016 in izbor Mlade kmetice leta, 10. 09. 2016.

Organizator: Občina Straža

Predstavitev 11 pohodniških festivalov v letu 2016: SLOVENIJA HODI

16.00–16.30 / dvorana Povodni mož

Pomladanski festival pohodništva Brda

Festival Alpskega cvetja Bohinj

Festival posavskih tematskih poti

Pohodništvo na Rogli Zrečah

Pohodniški festival v Kamniško Savinjskih Alpah

Dan alpske konvencije

Eurorando – pohodi po E7 poti

Festival pohodništva v Dolini Soče

Pohodi po mariborskem Pohorju in vinskih goricah Svečine, 

Pomurski pohodi

Pohodniški dnevi v Termah Snovik


Organizator: Pohodništvo&kolesarjenje giz

Predavatelja: Marko Lenarčič, Ksenja Kragl


SLOVENIJA: ROŽNA DESTINACIJA

17.00 / Povodni mož 2

Za ljudi, ki imajo radi rože, postaja Slovenije vse bolj zanimiva. Na to kaže tudi kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic, ki bo junija 2017 v Ljubljani.

Svetovna zveza društev ljubiteljev vrtnic je za leto 2017 napovedala en regionalni kongres in ta bo v Sloveniji. Slovenije je v zadnjem čas je ustvarila zbirke vrtnic, ki so zanimive tako za specialiste kot za najširšo publiko. Kdor je kdaj stopil v rožni vrt na višku cvetenja, ta ve, da doživetje prevzame vse človeške čute. Vrtnični biseri so brez dvoma rožno mesto Nova Gorica, vrt grmastih vrtnic v Valdolti in zasaditve v obalnih mestih, pa mestni vrt vrtnic v Ljubljani, rozarija v Arboretumu Volčji Potok in v mariborskem botaničnem vrtu. Svetovni unikum je zbirka vrtnic burbonk na Kostanjevici nad Gorico. 

Že v letu pred kongresom, torej od maja do oktobra 2016, bo več vrtničnih vrtov zasijalo v novi podobi. Dopolnjeni in prenovljeni so bili rožni vrtovi v ljubljanskem parku Tivoli, v Botaničnem vrtu v Mariboru in v Arboretumu Volčji Potok. Lani je Ljubljana dobila izvrstno vrtnico s svojim imenom in se tako pridružila Portorožu, ki že ima lastno rožno lepotico.

Kongres svetovne zveze, ki bo tekel v Ljubljani od 12. – 14. junija 2017, bo prvič na enem mestu prestavil vrtnično zgodovino vzhodne polovice Evrope, ki je zaradi nekdanje železne zavese svetu skoraj neznana. Države med Baltskim morjem na severu  in Črnim morjem na jugu, med Avstrijo na zahodu in Rusijo na vzhodu so imele in imajo svoje ustvarjalce vrtnic. V Arboretumu Volčji Potok so prav zaradi kongresa sistematično zasadili vrtnice, ki sta jih v svetovno zakladnico prispevala Srednja in Vzhodna Evropa. Poleg njih so posadili najboljše dosežke zahodnoevropskih vrtničarjev zadnjih petih let. Zato lahko zagotovimo, da bodo v Sloveniji bodo predstavljene najlepše vrtnice obeh polovic Evrope.

Na sejmu Natour Alpe Adria vam bo Matjaž Mastnak, najvidnejši strkovnjak za vrtnice v Sloveniji, predstavil razloge, zakaj drugo leto obiskati Slovenijo v času cvetočih vrtnic. Lepota vrtnic in privlačnost njihovih zgodb očarata tako poznavalce in kot slehernega, ki ga vsaj malo nagovarja narave in doživetje razcvetenih vrtov.

Potopisno predavanje: 1 GORNIK, 107 DNI, 2.640 KM, 140 KM VZPONA, 5 PAROV ČEVLJEV, 12.000 FOTOGRAFIJ!

17.00 / dvorana Povodni mož

Igor Gruber je lani poleti uspel uresničiti svoje sanje in prehoditi Rdečo pot Via Alpina od Monte Carla do Trsta. Ta epski pohod ga je popeljal preko celotnih Alp in osmih držav. V 107 dneh je prehodil 2.640 km in se povzpel za 140 km. Na poti ga je spremljal 14 kg nahrbtnik in 5 parov čevljev. Posnetih pa je bilo preko 12.000 fotografij. Pohod je preko socialnih omrežij redno spremljalo več kot 10.000 ljudi

Sobota, 30. januar

Novinarska konferenca: PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE

9.00 – 16.00 / dvorana Galerija

Organizator: PZS


RAZGLASITEV »NAJ REGIONALNA POT 2015«

14.00–15.00 / glavni oder, Steklena dvorana

OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA AVRIKELJ KOMENDA

14.00–15.00 / glavni oder, Steklena dvorana

Potopisno predavanje: KITAJSKA – OD PREPROSTEGA PODEŽELJA DO HIPER MODERNIH MEGA VELEMEST

15.00 / Povodni mož

Kitajska je ogromna dežela, ki je – podobno kot kitajska kulinarika – vznemirljiva zmes skoraj vsega, sladkega in kislega, slanega in grenkega ter slastno pekočega. Od super moderne digitalne družbe, pametnih telefonov do večne tradicije na podeželju, kjer ponekod še zmeraj orjejo z volovsko vprego, od socializma rdečih zastav do turbo kapitalizma. Kitajska je razpeta med slavno preteklostjo pet tisočletij zgodovine in upanjem v svetlo prihodnost, njena sedanjost pa je prepolna izzivov.

Organizator: Potnik.si

Potopisno predavanje: JAPONSKA – DEŽELA VZHAJAJOČEGA SONCA

16.00 / Povodni mož

Ob besedi Japonska se nam začne odvijati film fotografij, ki se začnejo ob svetiščih, obdanih s pravljičnimi gozdovi, zasneženi gori Mt. Fuji in utrinki sramežljivih in okretnih gejš, tradicionalnih lesenih hiš, prekritih s slamnato streho, ultra modernih nebotičnikov ob morju, osvetljeni z neonsko svetlobo. Japonska je fascinantna, kjer se stari in novi svet stapljata neopazno v kulturno očarljivost kot v najbolj sanjski pravljici.

Organizator: Potnik.si

Vse dni sejma

Vodene degustacije specialnih vrst piv

Vsak dan ob 11.00 in 16.00 / dvorana Kocka

Organizator: Pivovarna Laško


Novice

22.02.2023

Uspešno izpeljan 33. sejem Alpe-Adria

Sejem turizma, kampinga in karavaninga Alpe-Adria, ki ga že tradicionalno spremljajo ...
Preberi več >>
13.02.2023

VABILO na dogodek Alpe Adria - čezmejno povezovanje okusov, turizma in priložnosti

Kako poročiti okuse v celotni regiji? Kako to uspeva Celovcu že 5. leto?
Preberi več >>
03.01.2023

Prijave za nagrado Jakob možne še do 10. januarja

Podaljšali smo rok za prijavo in oddajo dokumentacije.
Preberi več >>
Arhiv novic »