SI
Show menu

Nagrada Jakob

Mednarodna nagrada za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu


Naslovna tema razpisa 2022:
 »Inovativna kolesarska doživetja«

Gospodarsko razstavišče na sejmu Alpe –Adria 2022 podeljuje nagrado Jakob že enajstič. Tema letošnjega razpisa Inovativna kolesarska doživetja vključuje projekte, ki kot outdoor panogo aktivnega, zelenega turizma ponujajo kolesarstvo kot priložnost za razvoj turizma v regiji Alpe Jadran.  Po eni strani so ti projekti zasnovani odgovorno in v simbiozi z naravnim okoljem, po drugi pa vsebujejo oziroma dopolnjujejo tudi drugo destinacijsko ponudbo. Za udeležence pa vsekakor pomenijo doživetje novih, inovativnih vsebin.

K sodelovanju vabimo vse ponudnike, katerih projekti izpolnjujejo naslednja merila:

 • z inovativnimi pristopi ponujajo doživetje za udeležence
 • dopolnjujejo oziroma vsebujejo tudi drugo destinacijsko ponudbo
 • zasnovani so odgovorno in v simbiozi z naravnim okoljem
 • upoštevajo varovanje naravnega okolja
 • izvedeni so strokovno in za udeležence varno
 • imajo vsa potrebna formalna soglasja.


Mednarodna strokovna komisija bo upoštevala vse tiste uresničene/delujoče projekte, ki bodo vključevali razpisano temo. Na razpisu za nagrado Jakob lahko sodelujejo tudi tisti pravni subjekti, ki niso razstavljavci sejma.

Dokumentacija za prijavo na razpis mednarodne nagrade Jakob 2022:

Prijavnica Jakob 2022 »


Zadnji rok za prijavo na razpis je 10. februar 2022.  


Komisija:
prof. dr. Janez Bogataj, predsednik (Slovenija), Marko Lenarčič (Slovenija), Lojze Wieser (Avstrija) in Jožko Sirk (Italija)

Najboljših pet programov
Komisija bo izbrala pet najboljših, že uresničenih projektov, med katerimi bo najboljši prejel nagrado Jakob za leto 2022 in naziv AMBASADOR inovativnih kolesarskih doživetij.

Podelitev nagrade
Nagrada Jakob za leto 2022 bo podeljena na odprtju sejma Alpe-Adria.

Nagrajenec prejme

 • Pisno diplomo Jakob 2022.
 • Nagrado Jakob 2022 kot skulpturo.
 • Brezplačen in neopremljen sejemski prostor v velikosti 9 m2 za predstavitev nagrajenega projekta.
 • Možnost enoletne objave opisa projekta na spletni strani sejma Alpe-Adria.
 • Objavo o projektu v strokovni reviji, ki jo izdaja Slovenska turistična organizacija.
 • Enostranski zapis o projektu v uradni sejemski publikaciji.


Ostali štirje finalisti
 prav tako prejmejo diplome. Opisi njihovih projektov so objavljeni na spletni strani sejma Alpe-Adria.
Vsi ostali sodelujoči na razpisu prejmejo diplomo za sodelovanje. Na spletni strani sejma so navedeni, da so sodelovali na razpisu.

Dobitniki nagrad v preteklih letih

Dobitnik nagrade Jakob in Ambasador inovativnosti v turizmu 2020

Mednarodna komisija je soglasno dodelila nagrado Jakob 2020 in naziv ambasador inovativnosti v turizmu za področje inovativne turistične vsebine in programi v gradovih in dvorcih 2020 programu Gradovi Posavja. Iz utemeljitve komisije: »Gradovi Posavja so s svojimi različnimi vsebinami povezani v skupen projekt. Prav ta povezanost je izjemna in inovativna za siceršnje slovenske razmere, kjer se pogosto zapiramo za grajske zidove. Gradovi Posavja tako iščejo svoje nove identitete in razvijajo stik z lokalnim in regionalnim kulturnim okoljem.«

Grad Rajhenburg
Grad Rajhenburg
Posavski muzej Brežice
Posavski muzej Brežice
Galerija Božidar Jakac
Galerija Božidar Jakac
Grad Mokrice
Grad Mokrice
Grad Podsreda
Grad Podsreda
Grad Sevnica
Grad Sevnica
V ožji izbor za nagrado Jakob 2020 je komisija uvrstila pet programov:
1.    Strokovni ogled gradu Raka
2.    Grad Podsreda – včeraj, danes, jutri
3.    Kjer zgodovina oživi  – Blejski grad
4.    Dvorec Trebnik med preteklostjo in sedanjostjo
5.    Gradovi Posavja
Strokovni ogled gradu Raka
Strokovni ogled gradu Raka
Grad Podsreda – včeraj, danes, jutri
Grad Podsreda – včeraj, danes, jutri
Kjer zgodovina oživi – Blejski grad
Kjer zgodovina oživi – Blejski grad
Dvorec Trebnik med preteklostjo in sedanjostjo
Dvorec Trebnik med preteklostjo in sedanjostjo
Gradovi Posavja / AMBASADOR
Gradovi Posavja / AMBASADOR

Dobitnik nagrade Jakob 2019

Nagrado Jakob 2019 na temo Nove trajnostne oblike lovskega in ribiškega turizma ter opazovanja divjih živali v njihovih naravnih okoljih je prejel projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda (Fonda Fish Garden – Your next unforgettable day) podjetja Fonda.si d.o.o.

Komisija je soglasno svojo določitev utemeljila: Od vseh sedmih prispelih projektov na razpis za nagrado Jakob 2019 ima projekt »Fonda Fish Garden – Your next unforgattable day« največjo mero inovativnosti na področju morskega ribiškega turizma. Predstavlja namreč obliko oz. model, ki bo v prihodnosti zagotavljal kakovostno prehrano. Ob brancinih, ki jih s pomočjo najkakovostnejše naravne hrane gojijo v Piranskem zalivu, se naseljujejo tudi drugi morski organizmi, prav zaradi take hrane in naravnega okolja. Med njimi so tudi morski organizmi, ki so bili že skoraj pred izumrtjem. Gojitev rib je počasna, torej tudi s tem podobna naravni rasti divjih brancinov. Vendar je povedano le ena od dejavnosti Fonda Fish Garden. Drugo namreč predstavlja neposredni stik s turizmom in turističnimi programi, ki jih izvajajo na gojišču. To ne pomeni le degustacije brancinov, ampak predvsem različne vzgojne in ozaveščujoče oblike, ki jih izvajajo za turiste na gojišču. Prav to pa gojišče brancinov dviga iz zgolj naravne proizvodne v izrazito izobraževalno dejavnost. To pomeni, da omogočajo turistom nova spoznanja o brancinih in drugih morskih organizmih ter vzgajajo njihove odnose do vsega tistega, kar pogosto brez oprijemljivih oznak poimenujemo trajnostno in sonaravno. 

Januarja 2019 pa se je projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda uvrstil tudi med prvo deseterico doživetij z znakom Slovenia Unique Experiences, ki ga potrjuje Slovenska turistična organizacija (STO)5-zvezdična doživetja pod znamko Slovenia Unique Experiences pozicionirajo kot zbirka edinstvenih avtentičnih doživetij premium kakovosti, ki podpirajo zgodbo znamke I feel Slovenia in zelene butične Slovenije za 5-zvezdična doživetja.

Iskrene čestitke snovalcem projekta iz ribogojnice Fonda za obe priznanji.


Dobitnik nagrade Jakob 2018

Podjetje Gols Connect za inovativne turistične programe in ponudbo na vinskih cestah.

Jakoba 2018 na temo Inovativni turistični programi in ponudba na vinskih cestah je prejelo podjetje Gols Connect. Podjetje razvija zelo natančno in premišljeno ponudbo na vinorodnem območju Golsa ob Nežiderskem jezeru (Neusiedler See), katerega večji del je na Gradiščanskem v Avstriji, njegov manjši, skrajni južni del pa na Madžarskem. »Ponudba vinske ceste je obogatena s prireditvenimi in doživljajskimi programi. Vinsko kulturo doživljajo obiskovalci različno: med kolesarjenjem, povezano s športnimi aktivnostmi, nordijsko hojo in drugimi oblikami. Na voljo imajo kar okoli 20 takih vinskih tur. Med obiski vinskih kleti spoznavajo tudi kulinarične posebnosti z raznimi  degustacijami, na organiziranih kuharskih delavnicah in predavanjih, tudi v povezavi s pridobivanjem morebitnih rokodelskih ali likovnih znanj, vključujejo celo kozmetiko idr. vsebine. Celoten sistem je zelo jasno in trdno postavljen. Ne le z datumi, ampak tudi s cenami, kar dokazuje, da taka usmeritev lahko prinaša vsem na vinorodnem območju tudi ustrezne turistične zaslužke,« je zapisano v utemeljitvi komisije v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, predsednik, Jožko Sirk in Lojze Wieser, člana. Letošnja tema natečaja pa se glasi Nove trajnostne oblike lova in ribolova. 

Dobitnik nagrade Jakob 2017

Projekt Karavanke Unesco globalni geopark

Delovna skupnost Geopark Karavanke je prejela nagrado Jakob 2017 za projekt na temo »Inovativni turistični programi za aktivni dopust v naravnem okolju«.

»Geopark Karavanke je čezmejni projekt in območje Avstrije in Slovenije, ki obiskovalcem na več inovativnih načinov ponuja številne turistične vsebine in programe. Programi za poglobljeno doživljanje naravnih okolij omogočajo paleto aktivnih počitnic v tem okolju. Geopark ima dva temeljni središči in sicer s Svetom geologije v Železni Kapli v Avstriji in Infocentrom Geoparka v Mežici v Sloveniji, kar je povezano s turističnim rudnikom. Inovativnost tega projekta je predvsem v tem, da obiskovalcem približa naravo na drugačen, bolj oseben, privlačen in razumljiv način. K tej usmeritvi veliko prispeva tudi čezmejno povezovanje ob dejstvu, da stičišča različnih kultur bogatijo sodobnega človeka,« je zapisano v utemeljitvi komisije v sestavi, predsednik prof. dr. Janez Bogataj (Slovenija), Jožko Sirk (Italija) in Lojze Wieser (Avstrija).

Dobitnik nagrade Jakob 2016

Gozdni selfness

Mednarodna komisija v sestavi, predsednik prof. dr. Janez Bogataj (Slovenija), Jožko Sirk (Italija) in Lojze Wieser (Avstrija) je ugotavila, da je Gozdni selfness »resnično nov in svež turistični proizvod. V projekt prihajata in sta vanj vtkani izredna volja ter energija njegovih mladih nosilcev, ki se spajata z energijo naravnega okolja čudovite cerkljanske narave. Komisijo veseli še posebej dejstvo, da je to proizvod, ki ga (kot model) njegovi avtorji in avtorice lahko uspešno prenesejo tudi v druge turistične destinacije. Proizvod tudi dokazuje, kako je treba razvijati enostavne lokalne ali regionalne turistične vsebine, ki izvirajo iz lokalne nuje in pogojev, ki jih ponuja narava z njenimi pozitivnimi učinki na človeka,« so še zapisali.

Ekipa Gozdnega selfnesa je takole opisala svoj turistični produkt in njegovo odmevnost:  »Gozdni selfness ponuja edinstveno izkušnjo velnesa , ki v ospredje postavlja posameznikovo skrb za dobro počutje. Strokovno voden program se odvija v  objemu cerkljanskih gozdov in vključuje uporabo avtentičnih naravnih ter lokalnih virov. Udeležence razvaja na prav poseben način, saj jim omogoča kombinacijo fizične aktivnosti, sprostitve, kulinaričnega doživetja, vaj za osebnostno rast itd., v čudovitem naravnem okolju, ki obdaja Cerkno.

Turistični produkt je prejemnik dveh nacionalnih  nagrad za inovativnost – Snovalec 2014 za najbolj inovativno idejo v slovenskem turizmu in Finalist Sejalec 2015 za enega izmed najbolj inovativnih turističnih produktov.  Pred kratkim pa je Gozdni selfness prejel tudi prvo mednarodno nagrado za najboljši  turistični produkt s področja narave (»Best Active Tourism Product« v  kategoriji »International Nature«) v sklopu mednarodne turistične borze FITUR v Madridu.

Kakor vse doslej prejete  nagrade, nam tudi nagrada Jakob pomeni ogromno. Nagrajuje namreč ves trud in energijo, ki jo naša ekipa vlaga v projekt, predvsem pa nam  pomeni potrditev, da smo na pravi poti in nam daje motivacijo za nadaljnje delo.«

Dobitnik nagrade Jakob 2015

Ekonomska in turistična šola Daruvar, Hrvaška
Sladki spominki

Nagrado Gospodarskega razstavišča Jakob za odličnost in kakovost v turizmu je na slovesnem odprtju sejma podelil minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek. Na temo letošnjega natečaja – Sodobne interpretacije kulturne dediščine lokalnih in regionalnih jedi – se je prijavilo 18 kandidatov, 14 iz Slovenije in 4 iz Hrvaške. Strokovna komisija pod vodstvom profesorja doktorja Janeza Bogataja ter s članoma Jožkom Sirkom in Janezom Bratovžem je nagrado Jakob 2015 dodelila ekonomski in turistični šoli iz Daruvarja na Hrvaškem za  Sladke spominke – inovativno ponudbo medenjakov in čokolad s simboli mesta. V obrazložitvi je zapisano: »Komisija pozdravlja sodelovanje šole s tehnično šolo, kjer so pripravili orodja za izdelavo piškotov in čokolad. Zlasti pozitivno pri tem projektu je vključitev mladih v načrtovanje konkretnih izdelkov in njihova prisotnost na turističnem trgu. Izmed vseh prispelih ponudb želimo še posebej pohvaliti Culo dobrot iz Blagajeve dežele, Večerjo na zajli in Učno igralnico pekarna Mišmaš.« Iskrene čestitke Sladkim spominkom!

Dobitnik nagrade Jakob 2014

Odprta kuhna

Projekt »Odprta kuhna«
 predstavlja izredno inovativen in originalen način ponudbe v okviru ulične prehrane. Presegel je vsa pričakovanja, tako glede obiska kot tudi pestrosti ter kakovosti. Naslednja pomembna sestavina »Odprte kuhne« je njena odprtost tudi z vsebino, ki je kulinarično multikulturna, saj se ob jedeh 24 gastronomskih regij Slovenije predstavljajo in ponujajo jedi tudi drugih kulturnih okolij, je zapisano v obrazložitvi komisije.

Lior Kochavy, direktor projekta “Odprta kuhna”: Zelo smo počaščeni in hvaležni komisiji, ki nas je izbrala. Ob tem se zahvaljujemo javnemu podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice, našim kuharskim mojstrom in seveda obiskovalcem, saj smo skupaj z njimi ustvarili zdaj že tradicionalni petkov kulinarični dogodek. Eden izmed glavnih ciljev Odprte kuhne je bil ponuditi najboljšo in pestro ponudbo hrane na enem mestu, hkrati pa pripraviti dogodek, ki bo namenjen vsem, tako domačim kot tujim obiskovalcem. Veseli nas, da je mednarodna nagrada pripadla Sloveniji, nam pa prinesla potrdilo, da sta naša energija in vloženo delo opažena. Hkrati nam nagrada pomeni tudi veliko motivacijo in zagon za nadaljnje delo.

Dobitnik nagrade Jakob 2013

Hiša presenečenj v Gmündu

"V prenovljenem srednjeveškem hospicu iz 12. stoletja je društvo Pankratium uredilo ˝Hišo presenečenj˝, ki je izrazito inovativen primer vsebin za vizualno dojemanje tonov in zvoka z različnimi 40 vsebinami. Za njihovo realizacijo so vključili 40 umetnikov iz cele Evrope, ki so prispevali resnično inovativne rešitve za dojemanje zvočnega sveta. Hiša presenečenj tako nagovarja različne starostne skupine in omogoča paleto doživetij."

Komisija je podelila posebno priznanje tudi Turističnemu rudniku v Mežici, ki ga lahko v podzemlju Pece spoznavamo s kolesarjenjem ali vožnjo s kajaki.
Mednarodna komisija v sestavi članov: prof. dr. Janez Bogataj, predsednik,  ostala člana pa Joško Sirk, Italija, in Lojze Wieser, Avstrija

Dobitnik nagrade Jakob 2012

Nature Park Zirbitzkogel-Grebenzen
Naravni park v gibanju 

“Pri projektu iz Avstrijske Štajerske Nature Park in Motion prav tako lahko govorimo o izraziti inovativnosti, ki je povezana z osrednjo težnjo svetovnega turističnega razvoja, tj. sonaravni in trajnostni razvoj. Projekt  je izredno kakovosten tudi z njegovo infrastrukturo in temelji na branju narave skozi kulturo branja. Komisija meni, da je to lahko dober vzorčni primer ne le za Avstrijo, ampak za celotno evropsko turistično prizadevanje.”


Sava Turizem d.d. Camping Bled
Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled 

“Projekt Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled predstavlja inovativno ponudbo v siceršnji ponudbi kampov. Njegova inovativnost je v tem, da izvirajo hišice iz lokalne turistične dediščine (kultura, gozdarstvo) in da turistične vsebine (prehrana, higiena itd.) gradijo na lokalni kulturi. Posebna vrednost tega projekta je, da je bila turistična ponudba ustvarjena na razmeroma enostaven način, brez pretiranih milijonskih vlaganj. Rezultati pa so zavidljivo dobri.”
“Pri projektu iz Avstrijske Štajerske Nature Park in Motion prav tako lahko govorimo o izraziti inovativnosti, ki je povezana z osrednjo težnjo svetovnega turističnega razvoja, tj. sonaravni in trajnostni razvoj. Projekt  je izredno kakovosten tudi z njegovo infrastrukturo in temelji na branju narave skozi kulturo branja. Komisija meni, da je to lahko dober vzorčni primer ne le za Avstrijo, ampak za celotno evropsko turistično prizadevanje.”

Dobitnik nagrade Jakob 2011

Hotel Triglav Bled
Kuharska šola Chefa Uroša Štefelina

"Prejemniki prvega Jakoba so z inovativnim projektom zadeli  bistvo sodobnih regionalnih in lokalnih kulinaričnih nagovorov v turizmu, so zapisali v utemeljitvi člani komisije. Ti so usmerjeni k mladim med 9. in 12. letom starosti, torej k bodočim potencialnim turistom. Tema razpisa za nagrado Jakob v naslednjem letu je Inovativni turistični programi na področju alternativnih oblik oddiha in sprostitev."

Mednarodna komisija v sestavi članov: Joško Sirk, gostilničar in dobitnik Michelinove zvezdice iz sosednje Italije, Denis Ivošević, predstavnik Hrvaške, in Lojze Wieser, založnik in kulinarik iz Avstrije, in predsednik, dr. Janez Bogataj 

Novice

04.06.2021

Sejem Narava-zdravje – priložnost za vas

Je vaša dejavnost s področja turizma, s področij kulinarike, gibanja ali wellnessa? Je kakorkoli povezana z zdravo in lokalno pridelano hrano? Ste med ponudniki aktivnega turizma ter vas nagovorijo ...
Preberi več >>
03.06.2021

Avtokampi.si – vaš vodnik pri prestopu mej in varnem oddihu

Ne sledite več barvam od rdeče do zelene in različnim pogojem pri prestopu mej s posameznimi državami? Na Avtokampi.si, ki je tudi partner sejma Alpe-Adria, najdete na enem mestu zbrane ažurne informacije ...
Preberi več >>
01.06.2021

Odpiramo vrata sejmom

Naše sejemske ekipe vedno znova upajo na dogodke v živo in jih zavzeto načrtujejo, zato vam veseli sporočamo, da septembra odpiramo vrata našim sejmom. Od 7. do 12. septembra se tokrat skupaj predstavljata graditeljski Dom ...
Preberi več >>
Arhiv novic »