Alpe-Adria

Nagrada Jakob 2024, Ambasador inovativnih turističnih prireditev

Nagrado Jakob za leto 2024 in naziv Ambasador inovativnih turističnih prireditev je prejel projekt Praznik idrijskih žlikrofov, Zavoda ID20 – Zavoda za inovacije v dediščini.

Praznik idrijskih žlikrofov je prvovrstno kulinarično doživetje, ki tradicionalno idrijsko jed predstavlja v sodobni luči. Predzadnja avgustovska sobota je vsako leto rezervirana za predstavitev certificiranih izdelovalcev idrijskih žlikrofov, za okušanje inovativnih omak lokalnih kuharskih mojstrov, za tekmovanje lovskih družin v pripravi divjačinske bákalce ter za sproščeno druženje v družbi vrhunskih vinarjev, mikropivovarjev in ambasadorjev žlikrofov.

Komisija je svojo odločitev utemeljila takole: Praznik idrijskih žlikrofov je tudi v slovenskem prostoru izrazito inovativni festival, ki ga pretežno mladi organizatorji iz leta v leto dopolnjujejo z sodobnimi vsebinami in tako idrijsko dediščino približujejo novim generacijam. Dediščinske vsebine interpretirajo na izrazito sodoben način in tako zagotavljajo kontinuiteto lokalne istovetnosti.

Drugo nagrado in priznanje prejme Javni zavod za turizem Ptuj za projekt Kurentovanje – Največji etnografski festival v Sloveniji.

Več o nagradi najdete TUKAJ.