Alpe-Adria

Po tematskih poteh do skritih biserov Slovenije


Turistična zveza Slovenije

Kdaj ste bili nazadnje v Logarski dolini? Še niste bili?! Vabljeni na Pot po Logarski dolini, pod vznožje gora, do starožitnih domačij, bajt in planšarij. Uglasite se z naravo in spoznajte, kako so nekoč živeli domačini. Od kmetije Logar v spodnjem delu doline se sprehodite skozi gozdove, mimo kmetij, prek travnikov, potokov in hudourniških strug do slapa Rinka. Spoznajte zanimivosti narave in dediščine ter se prepustite vodenju izkušenega lokalnega vodnika. Pot po Logarski dolini je komisija za naj poti pri Turistični zvezi Slovenije v okviru natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna leta 2021 izbrala za najboljšo tematsko pot. Na tokratnem sejmu Alpe – Adria se je Pot po Logarski dolini uvrstila v ožji izbor za 12. nagrado Jakob 2023, ki je bila letos posvečena prav tematskim potem. Nagrado Jakob za leto 2023 in naziv ambasador tematskih poti je prejela tematska pot Drvošec, ki je na našem natečaju slavila že leta 2020. Med 28. prijavljenimi tematskimi potmi za nagrado Jakob je bila tudi Pot zelene rege, za katero že ime pove, da je namenjena spoznavanju takšnih in drugačnih žab in njihovega naravnega okolja, in je skupaj s Potjo med krošnjami, ki pohorske gozdove predstavi tako kot jih vidijo ptice, zmagala na lanskem natečaju Turistične zveze Slovenije. Za naziv ambasador tematskih poti se Pot zelene rege poteguje skupaj z učno potjo Po sledeh Vodomca, ki je ornitološko-botanična krožna pot. Za povezovanje dveh turističnih produktov so se v Vodomčevem gaju odločili, »ker tematske poti povezujejo«. To je tudi moto izbora Naj pot, ki ga v okviru natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna vsako leto prireja Turistična zveza Slovenije: »Tematske poti nas povezujejo in učijo manj je več.« Gre za pletenje mreže med pohodniki pa tudi med posameznimi deležniki; od občin, društev do kulturnih in turističnih organizacij ter podjetij – s ciljem izboljšati turistično ponudbo.

Organiziran vstop v naravno okolje

Tematske poti omogočajo varna doživetja individualnim gostom ali manjšim skupinam, predstavljajo našo kulturno in naravno dediščino ter omogočajo razvoj turizma s povezovanjem lokalnih ponudnikov. Največja dodana vrednost tematskih poti je brez dvoma njihov izobraževalni pomen, je poudaril Jože Prah, član strokovne komisije za nagrado jakob 2023 in vodja komisije za naj poti. Slednja je v dobrem desetletju v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in Slovenia Outdoor ocenila več kot 400 tematskih poti, in sicer na podlagi naslednjih kriterijev: vtisa in privlačnosti, upravljanja in vzdrževanja, vodenja in ponudbe, dostopnosti in varnosti ter sporočilnosti in predstavitvi. Gre za skrbno načrtovane in urejene poti, ki pohodniku omogočajo spoznavanje določene tematike: kulturno in zgodovinsko dediščino, etnologijo, kulinariko, vinske zgodbe, rastlinski in živalski svet ter druge krajevne zanimivosti. Z njimi povezujemo krajinske in regionalne posebnosti ter usmerjamo obiskovalce, ki na ta način organizirano vstopajo v naravno okolje. Gre za pohodniško izkušnjo z dodano vrednostjo, ki omogoča pristno doživetje narave. Turistična zveza Slovenije je kot prva prepoznala potencial organiziranega in vodenega vstopa v naravno okolje ter s partnerji ponuja strokovno pomoč pri snovanju in razvoju tematskih poti ter pri izobraževanju vodnikov. V ta namen komisija za naj poti pri Turistični zvezi Slovenije vsako leto organizira posvet, ki poteka na najbolje uvrščeni poti pretekle sezone. Ker tematske poti v zadnjem času rastejo kot gobe po dežju, je po mnenju strokovnjakov nastopil skrajni čas za certificiranje poti in določitev minimalnih standardov za turistični produkt pod imenom tematska pot.

 

»Slovenski turistični vodnik« za brezskrbno poletje

V Sloveniji je več kot 700 tematskih poti, med katerimi so številne dostopne na aplikaciji Slovenski turistični vodnik. Gre za mobilno aplikacijo, ki jo Turistična zveza Slovenije v okviru projekta »Digitalizirajmo lokalne turistične vsebine« trenutno nadgrajuje v konfigurator izletov. Slednji bo uporabniku omogočal, da si sam sestavi načrt za izlet. Projekt je v zaključnih fazah, saj že poteka faza zbiranja in vnosa vsebin v podatkovno bazo, v kateri hkrati dopolnjujemo obstoječe vnose, je povedala Andreja Vesel, strokovna sodelavka za digitalizacijo pri Turistični zvezi Slovenije. Za ponudnike vsebin in občine bodo sistem vnosov še nadgradil, da bodo sami lažje in hitreje vnašali lokalne vsebine in ponudbo. Za obiskovalce in uporabnike konfiguratorja izletov pa bodo pri Turistični zvezi Slovenije pripravili še predpripravljene izlete, možnost brskanja po posameznih interesnih točkah, tematskih poteh in ponudbah tudi na spletu… Slovenski turistični vodnik bo tako na voljo tudi na spletu, kjer bo ponujal brskanje po vseh vsebinah in kategorijah in preprosto deljenje svojih izletov s prijatelji. Nova turistična storitev bo za javnost dosegljiva preko različnih promocij in seveda na spletni strani TZS predvidoma do poletja oziroma vrhunca turistične sezone. Ena od glavnih nalog Turistične zveze Slovenije je namreč razvoj in promocija lokalnega turizma, saj ta predstavlja pomembno priložnost za razvoj in promocijo območij, ki niso množično obiskovana in bi jim lahko rekli kar »skriti biseri Slovenije«.