Alpe-Adria

AI in XR tehnologije v turizmu

Sreda, 31. januar 14.00-15.00, Urška 1

Naslov predavanja: AI in XR tehnologije v turizmu

V hitro razvijajočem svetu se umetna inteligenca (AI) in razširjena resničnost (XR), vse bolj uveljavljata kot ključni komponenti v turistični industriji. Skupaj pa bistveno preoblikujeta turistična doživetje, vse od načina, kako turisti raziskujejo in doživljajo destinacije, do tega, kako turistična podjetja interagirajo s svojimi strankami.

Skoz predavanje se bomo osredotočili  na različne načine uporabe AI in XR tehnologij za ustvarjanje bolj personaliziranih in poglobljenih turističnih izkušenj. Od AI-driven chatbotov, ki nudijo prilagojene potovalne nasvete, 3D avatarjev, ki lahko nadomestijo receptorje, do VR izletov, ki potencialnim obiskovalcem omogočajo virtualno raziskovanje destinacij in predvsem gemifikacijo izkušnje. Raziskali bomo tudi, kako AR aplikacije lahko obogatijo fizično doživetje obiskovalcev, na primer z nadgrajevanjem znamenitosti s kontekstualnimi informacijami in interaktivnimi elementi. Ter kako lahko NFT tehnologija digitalizira svet unikatih ter luksuznih doživetij in tudi industrije spominkov.

Poleg tega bomo obravnavali izzive in priložnosti, ki jih prinašajo tehnologije prihodnost, vključno z vprašanji zasebnosti, dostopnosti in učinkovitosti. Diskusija bo vključevala tudi primerjalno analizo trenutnih trendov uporabe AI in XR v globalni turistični industriji ter napovedi za prihodnost.

Ta predavanje je namenjeno turističnim strokovnjakom, tehnološkim inovatorjem, marketinškim strategom in vsem, ki jih zanima, kako tehnologija oblikuje prihodnost turizma.

Predavatelj:

Aleš Pevc – Vodja tehnološke in razvojne pisarne v Tehnološkem parku Ljubljana, evangelist XR in Ai tehnologij. Ima več kot 20 let izkušenj na področju upravljanja projektov, implementacije kreativnih tehnologij ter razvoja digitalnih poslovnih modelov. V preteklosti je ustanovil in vodil 5 različnih start up podjetij. Trenutno pa se osredotoča na inovacije in razvoj inovacijskega ekosistema z laboratorijema za obogateno in navidezno resničnost ter laboratorija za pametne in digitalne rešitve.

Njegova strast sta osebna rast in razvoj tehnik učenja zato znanje iz uporabe umetne inteligence uspešno prenaša tudi na to področje.