SI
Show menu

Nagrada Jakob za “Odprto kuhno”

29. 1. 2014
Na uradnem odprtju sejma Alpe-Adria: Turizem in prosti čas, osrednjega turističnega dogodka regije Alpe-Jadran, ki so se ga udeležili ugledni predstavniki iz Slovenije in od drugod, so podelili nagrado Jakob. Nagrada nosi ime po romarju Jakobu, ki simbolizira prvega turista popotnika. Dobitnik nagrade Jakob 2014 je projekt »Odprta kuhna – kulinarično popotovanje med stojnicami ljubljanske tržnice«. 

Sejem je uradno odprl mag. Marjan Hribar, direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, častnem pokrovitelju sejma.

Posebna komisija pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja s članoma Jožkom Sirkom in Lojzetom Wieserjem je tokrat izbirala nagrado za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe-Jadran na temo Inovativni primeri pozitivne urbane ulične prehrane v turizmu. Kot alternativo vsem mogočim oblikam nezdrave hitre ulične prehrane (Fast Food) si v mnogih državah že intenzivno prizadevajo za t.i. pozitivno ulično prehrano, ki pomeni najrazličnejše inovativne načine in oblike ponudbe razpoznavnih ter zdravih lokalnih in regionalnih jedi na ulici. 

Projekt »Odprta kuhna« predstavlja izredno inovativen in originalen način ponudbe v okviru ulične prehrane. Presegel je vsa pričakovanja, tako glede obiska kot tudi pestrosti ter kakovosti. Naslednja pomembna sestavina »Odprte kuhne« je njena odprtost tudi z vsebino, ki je kulinarično multikulturna, saj se ob jedeh 24 gastronomskih regij Slovenije predstavljajo in ponujajo jedi tudi drugih kulturnih okolij, je zapisano v obrazložitvi komisije.

Lior Kochavy, direktor projekta “Odprta kuhna”: Zelo smo počaščeni in hvaležni komisiji, ki nas je izbrala. Ob tem se zahvaljujemo javnemu podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice, našim kuharskim mojstrom in seveda obiskovalcem, saj smo skupaj z njimi ustvarili zdaj že tradicionalni petkov kulinarični dogodek. Eden izmed glavnih ciljev Odprte kuhne je bil ponuditi najboljšo in pestro ponudbo hrane na enem mestu, hkrati pa pripraviti dogodek, ki bo namenjen vsem, tako domačim kot tujim obiskovalcem. Veseli nas, da je mednarodna nagrada pripadla Sloveniji, nam pa prinesla potrdilo, da sta naša energija in vloženo delo opažena. Hkrati nam nagrada pomeni tudi veliko motivacijo in zagon za nadaljnje delo.

Prvič je iz loncev na Pogačarjevem trgu zadišalo maja 2013, nato pa se je kulinarična zgodba med stojnicami ljubljanske tržnice tradicionalno nadaljevala vsak petek, vse do oktobra. V prvi sezoni je bogato kulinarično ponudbo ustvarjalo več kot 65 najboljših kuharskih mojstrov iz cele Slovenije. Domačini in slovenski ter tuji turisti so lahko okušali tako tradicionalne slovenske dobrote kot tudi mednarodne specialitete. Organizatorji v novi sezoni pripravljajo še več kulinarične pestrosti, saj si na vsaki stojnici želijo ponuditi le najboljše. 

Več informacij o Odprti kuhni najdete na spletni strani www.odprtakuhna.si.