SI
Show menu

Alpe-Adria: okusili smo raznolikost užitkov, okusov in vonjev

30. 1. 2012
Včeraj zvečer so se tudi uradno zaprla vrata sejma Alpe-Adria: Turizem in prosti čas ter Salona plovil. Sejem s področja turizma, ki nosi od lani ime Alpe-Adria, je uradni turistični dogodek regije Alpe-Jadran, ki vključuje 10 posamičnih regij Avstrije, Italije, Madžarske, Slovenije in Hrvaške. Na sejmu se je v štirih dneh, od 26. do 29. januarja predstavilo prek 300 ponudnikov turističnih storitev iz 12 držav in 16 navtičnih podjetij iz regije, pa tudi iz bolj oddaljenih destinacij, kot so Turčija, Maroko, Tunizija, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija ter Italija in Madžarska v celoti. Ogledalo si ga je okrog 16.000 obiskovalcev.

Potrebo po regijskem združevanju je poudaril tudi dr. Wolfgang Platzer, generalni sekretar Delovne skupnosti regije Alpe–Jadran, ki je na slovesni otvoritvi prvi dan sejma med drugim izjavil: “Ponovno poudarjam – in ne bom nehal, dokler ne dosežemo cilja – da moramo našo skupno regijo na zanimivih turističnih trgih po svetu oglaševati skupaj.«

Na sejmu sta bili podeljeni mednarodni nagradi Jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Pod letošnjo temo Inovativni turistični programi na področju alternativnih oblik oddiha in sprostitev je mednarodna strokovna komisija je izbrala
- projekt Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled, Sava Turizem d.d. - Camping Bled in
- projekt iz Avstrijske Štajerske Nature Park in Motion, Nature Park Zirbitzkogel-Grebenzen.

Tema natečaja za nagrado Jakob 2013 je Inovativni in izvirni načini vključevanja nepremične kulturne dediščine v turizem.

V sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije in drugimi partnerji se je na sejmu odvijalo mednarodno kuharsko tekmovanje. Izzivu za najboljšega kuharja so se pridružili tudi mladi kuharji v tekmovanju do 23 let (Hans Bueschkens Junior Chef Challenge). Sodelovale so ekipe iz Malte, Italije, Črne Gore, Cipra, Hrvaške, Bolgarije, Portugalske in Slovenije.
Za najboljše kuharje so se izkazali Italijani. Med seniorji je zmagal Angelo Di Lena, med kuharji do 23 let pa je najvišje ocene prejela Francesca Narcisi.