SI
Show menu

Dogajanje na sejmu 2018

Spremljevalni program

Skok v naravo? Z nahrbtnikom, kolesom, kje ob vodi? Poiščite svojo avanturo v ponudbi za aktivni, zeleni turizem.

Sreda, 31. januar 2018

Dvorana Povodni mož, 12.30–13.00
KONKRETNI UKREPI VLADE RS SLOVENIJE ZA URESNIČEVANJE TRAJNOSTNE RASTI SLOVENSKEGA TURIZMA V LETU 2018
Pogovor z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom bo vodil Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije.

Dvorana Povodni mož, 13.00–14.00
DO LETA 2021 POSTAJALIŠČE ZA AVTODOME V VSAKI SLOVENSKI OBČINI
Okrogla miza na temo razvoja avtodomarskega turizma v Sloveniji – o sodobnih trendih v avtodomarskem turizmu v Evropi in o uspešnem razvoju projekta Mreža postajališč za avtodome v Sloveniji – s strokovnjaki in veliki poznavalci tega hitro razvijajočega segmenta turizma: 

Renata Martinčič, generalna direktorica za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo in tehnologijo Vlade RS;
Klavdija Perger, direktorica Turistično gostinske zbornice Slovenije;
Dušan Skerbiš, pobudnik in vodja projekta Mreža postajališč za avtodome Slovenije, župan občine Mirna;
Marjan Krempl, predsednik  Caravaning Kluba Slovenije;
Tjaša Gruenfeld, direktorica in lastnica najstarejšega podjetja za karavaning v Sloveniji Caravan Ljubljana;
Dušan Gostinčar, direktor in lastnik podjetja Promotrade, specializiranega za opremljanje postajališč za avtodome iz Žalca;
Rok Vizovišek, urednik in lastnik revije AVTODOM; 
Roman Bauer, velik poznavalec evropske in še posebej nemške avtodomarske scene in partner pri promociji Mreže za avtodome Slovenije.

Okroglo mizo bo vodil Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije in strokovni sodelavec pri MPZA Slovenije.
Organizator: Društvo turističnih novinarjev Slovenije, Mreža postajališč za avtodome Slovenije in Gospodarsko razstavišče Ljubljana

Dvorana Urška, 10.30–11.30 
PREDSTAVITEV NOVIH POZIVOV ZA VKLJUČITEV V ZELENO SHEMO – SLOVENIA GREEN
Nov poziv za destinacije, ponudnike in parke za pridobitev znaka Slovenia Green. Na dogodku bodo s strani Slovenske turistične organizacije in akreditiranega partnerja predstavljene vse pomembne informacije ob objavi novega poziva za pridobitev znaka Slovenia Green. Z znakom Slovenia Green se ponaša že 23 destinacij, 18 ponudnikov nastanitev, 2 turistični agenciji in 3 parki – pridružite se jim! Za vse novo vključene deležnike smo pripravili tudi Priročnik za pridobitev znaka Slovenia Green, kjer so podrobno opisani vsi koraki za pridobitev znaka. 
Organizator: Slovenska turistična organizacija

Dvorana Urška, 11.00–12.00
Novinarska konferenca NOVOMEŠKA DOŽIVETJA
Zdrav duh v Novem mestu ob Štukljevem letu.
Organizator: Zavod Novo mesto, Kompas Novo mesto

Leto 2018 bo v Novem mestu v znamenju Leona Štuklja. Novembra bomo namreč obeležili 120-letnico rojstva našega dolenjskega rojaka in olimpionika. V ta namen bodo v dolenjski metropoli pod sloganom »Zdrav duh v Novem mestu« potekale številne športne, kulturne in turistične prireditve.  Osrednje dogajanje Štukljevega leta je osredinjeno na njegov rojstni dan, 12. november, ko bosta slavnostna akademija in odprtje pregledne razstave o življenju in delu Leona Štuklja v Dolenjskem muzeju. Novo mesto bo v prihodnje posebno pozornost namenjalo razvoju športno-rekreacijskih vsebin, saj si želi postati ne samo gospodarsko, ampak tudi športno-rekreacijsko središče Slovenije. Načrtujemo več investicij in projektov, ki bodo potekali poleg prenove starega mestnega jedra, ki je trenutno v polnem zamahu. Vse to in še več boste spoznali skozi Novomeška doživetja. Za kulinarični pridih bosta poskrbela Damjan in Tanja Fink.

Vaši sogovorniki na novinarski konferenci bodo; Jasna Dokl Osolnik, direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto, Matjaž Pavlin, vodja TIC-a in svetovalec direktorice Kompasa Novo mesto ter Marjan Hribar, direktor Zavoda Novo mesto.

Dvorana Urška, 15.00–16.00 (okrogla miza)
OKUSI SLOVENIJE
Prepoznavnost Slovenije kot kulinarične destinacije je prav eksplodirala z osvojitvijo prestižnega naziva najboljše kuharske mojstrice Ani Roš, nacionalnim izborom The Slovenia Restaurant Awards in se nadaljuje z gourmet dogodki v Ljubljani, novimi odličnimi uvrstitvami naših odličnih vinarjev in Chefov. Smo na edinstveni lokaciji, kjer se prepletajo mediteranska, alpska in panonska kuhinja z bogato kulinarično dediščino in vedno bolj razvito ponudbo. Za večjo prepoznavnost Slovenije na svetovnem gastronomskem zemljevidu si prizadevamo za priznanje kulinarične regije pa tudi za nacionalni izbor restavracij. Kako velik je potencial kulinaričnega turizma Slovenije, kaj delamo na področju razvoja in promocije, kakšni so načrti in kaj lahko izboljšamo, kdaj bo letošnji izbor The Slovenia Restaurant Awards, so vprašanja, na katera bodo odgovarjali strokovni sogovorniki.

Gostje okrogle mize: Ana Roš in Valter Kramar, Hiša Franko, najboljša restavracija po izboru The Slovenia Restaurant Awards 2018; mag. Petra Stušek, direktorica Turizem Ljubljana; dr. Janez Bogataj, profesor etnologije, avtor številnih knjig; dr. Noah Charney, profesor umetnostne zgodovine in avtor mednarodnih uspešnic; Marjana Grčman, voditeljica in urednica Na lepše na RTV Slovenija; mag. Niko Slavnič, predavatelj, direktor in iniciator The Slovenia Restaurant Awards.
Organizator: IQbator d.o.o.

Dvorana Urška, 16.00–17.00
Nives Meroi in Roman Benet: Trije Makaluji
Italijansko-slovenski plezalni par je v skupni navezi že 30 let in sodi med najuspešnejše v svetovnem alpinizmu. Skupaj sta se povzpela na vseh štirinajst osemtisočakov in vsi njuni himalajski vzponi so potekali v alpskem slogu, brez kisika in višinskih nosačev, večkrat tudi po novih smereh ali v manj znanih stenah. Med številnimi podvigi je bil najtežji podvig v njunem življenju petnajsti osemtisočak, kot imenujeta Romanovo bolezen, ki ju ni ustavila, ampak le dodatno spodbudila, da sta po premagani bolezni stopila še na vrh svojih zadnjih treh osemtisočakov, Kangčendzenge, Makaluja in Anapurne.
Organizator: Planinska zveza Slovenije

Dvorana Urška, 17.30–19.00
ALPINISTIČNO-PLEZALNI VEČER
Podelitev priznanj Planinske zveze Slovenije za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2017. Namen izbora je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športno plezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani nanizali številne uspešne vzpone in odprave, športnih plezalk in plezalcev, za katerimi je znova imenitna sezona, ter lednih plezalcev in turnih smučarjev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke na svetovni ravni. Podeljeno bo tudi priznanje za življenjsko delo v alpinizmu, ki ga letos prejmeta Rado Kočevar in France Zupan.
Organizator: Planinska zveza Slovenije

Paviljon Jurček,  19.00-22.00
SREČANJE TRAVEL MASSIVE SLOVENIJA
Družabni dogodek, kjer lahko spoznate ostale razstavljavce na sejmu ter domače in tuje obiskovalce, ki delajo in delujejo v turizmu. Dogodek je organiziran v sodelovanju z globalno iniciativo Travel Massive, ki združuje posameznike s celega sveta, ki se združujejo z namenom povezovanja, sodelovanja in izmenjave znanja ter idej v turizmu. Slovensko predstavništvo organizira redna mesečna srečanja. Prvo srečanje letos bo organizirano prav na sejmu Alpe-Adria. Na dogodek lahko povabite svoje sodelavce, prijatelje in poslovne partnerje, s katerimi želite navezati ali poglobiti poslovne odnose.
Organizator: Travel Massive Slovenija

Četrtek, 1. februar 2018

Dvorana Povodni mož, 10.30–11.30
BIOGRAD NA MORU – DALMATINSKI BRUNCH PO SLOVENSKO
Župani štirih slovenskih in občine Biograd na Moru bodo atraktivno predstavili sadove sodelovanja Moravskih toplic, Radelj ob Dravi, Slovenskih Konjic in Žalca z Biogradom na Moru v preteklih desetletjih. Letos, že v turistični predsezoni, nadgrajujejo ponudbo s popolno prenovo projekta Slovenski vikend med prvomajskimi prazniki in razširjajo z novimi načini sodelovanja. Zakaj srce Dalmacije, Biograd na Moru letošnjo turistično ponudbo z obale širi v notranjost? Kaj zelo konkretno pomeni »zelena prihodnost« za Slovence? Kako se slovensko hrvaška vzajemnost podjetnih štirih občin obrestuje v Sloveniji?To so vprašanja, ki ne zanimajo samo novinarske, pač pa tudi turistično javnost. Dogodek bodo popestrili z dalmatinskimi specialitetami in vokalnim kvintetom Aeternum.
Organizator: Turistička zajednica Biograd na moru

Dvorana Povodni mož, 11.00–12.00
KUMROVEC, DESINIĆ, ZAGORSKA SELA
Predstavile se bodo tri občine: Kumrovec, Desinić in Zagorska Sela.
Muzeji Hrvatskog Zagorja, Dvor Veliki Tabor, Muzej Staro selo Kumrovec, etno zavod Zipka in plesna skupina Veronika Desinićka.
Organizator: Hrvaška turistična skupnost

Hiša Evropske unije (stavba levo od glavnega vhoda na sejem), 11.00–14.00
LETNO SREČANJE TURISTIČNIH VODNIKOV ALPE ADRIA (strokovna javnost)
Organizator: Klub profesionalnih turističnih vodnikov

Evropski parlament je leto 2018 proglasil kot leto kulturne dediščine. Turistični vodniki pa smo najpomembnejši kulturni ambasadorji, ki moramo kulturo predstaviti na zanimiv način, torej skozi zgodbe. Zato se bomo letos posvetili tovrstnim tematikam. Danes, v času moderne tehnologije, mora vodnik odlično obvladovati tudi ta del svoje »zgodbe«. Biti mora odličen pripovedovalec zgodb. Zato bomo na srečanju govorili o prednostih zgodbarjenja in o bistvenih elementih, ki jih mora dobra zgodba vsebovati. Predstavili bomo nekaj primerov dobre prakse in vas povabili, da se tudi sami preizkusite v sestavi zgodb. Spregovorili bomo tudi o tem, kako si lahko pri tem pomagamo tudi z modernimi mediji.

PROGRAM:
11.00 UVODNI NAGOVOR Tina Hudnik
11.15 Uvodni pozdrav, Klemen Žumer, vodja pisarne EU parlamenta v Sloveniji
11.20 PREDAVANJA LJUDI USPAVAJO, DOBRE ZGODBE JIH PRITEGNEJO K DELOVANJU Maja Čampelj (G-Guides, Slovenija)
12.00 STORYTELLING KOT KONKURENČNA PREDNOST IN POSLOVNI MODEL Iva Sila (Secret Zagreb, Hrvaška)
12.20 OSEBNE ZGODBE Andrew Villone (Savor The Experience Tours, ZDA)
12.40 UPORABA MODERNIH TEHNOLOGIJ ZA PRIPOVEDOVANJE ZGODB Andreas Kuchler (Turistična organizacija Villach, Avstrija)
13.00 PRAKTIČNI VIDIK OBLIKOVANJA IN PRIPOVEDOVANJA ZGODB Delavnica
13.30 DOŽIVI EVROPO – VAŠA ZGODBA DOMA V EVROPI Mito Žnidarko (Hiša Evropske Unije)
13.45 ZAKLJUČEK IN NAPOVEDI ZA V BODOČE Tina Hudnik
Več o programu: https://www.eventbrite.com/e/strorytelling-as-a-key-competence-for-future-tourist-guides-tickets-41242793305

Dvorana Povodni mož, 11.00–14.00
RAZVOJ OMREŽJA DALJINSKIH KOLESARSKIH POTI V SLOVENIJI

11.00–11.15 Aktivnosti Ministrstva na infrastrukturo na področju razvoja omrežja daljinskih kolesarskih poti v Sloveniji: Jože Taler, Ministrstvo za infrastrukturo R Slovenije
11.15–11.30 Predstavitev CRP projekta – model kolesarskega omrežja v Sloveniji: dr. Alma Lamovšek Zavodnik, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo
11.30–11.45 Razvoj produkta kolesarski turizem v Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma: Marko Lenarčič, GIZ Pohodništvo in kolesarjenje
11.45–12.00 Nacionalni koordinacijski center – podpora razvoju kolesarskih turističnih produktov: Bojan Žižek, Slovenska kolesarska mreža
12.00–12.20 Odmor
12.20–12.35 Oživitev Dravske kolesarske poti: mag. Uroš Rozman, RRA Koroška in Karmen Razlag, Zavod za turizem Maribor – Pohorje
12.35–12.50 Medcycletour, razvoj Eurovelo 8: Tadej Žilič, Regionalni razvojni center Koper
12.50–13.05  Euro Velo 13 – ob železni zavesi v Sloveniji: Romeo Varga, Zavod za turizem in razvoj Lendava
13.05–13.20  Gorenjsko kolesarsko omrežje – model ureditve regionalnih kolesarskih poveza: Andrej Zalokar, Društvo Rekreatur, svetovalni organ za razvoj kolesarstva gorenjske regije
13.20–13.35 Kolesarska strategija Občine Tržič – usmeritev v ciljno skupino gorskih kolesarjev: Maja Zupan, Tourismnet
13.35–13.50 Situacija gorskega kolesarstva v Sloveniji in predstavitev vrha IMBA EUROPE, 20.04.2018 – Kranjska Gora: Peter Dakskobler – Slovenski gorsko-kolesarski konzorcij Odprimopoti.si

Organizator: 
Slovenska kolesarska mreža

Dvorana Povodni mož, 12.00–13.00
Okrogla miza: ZTVS praznuje trideset let: Pomen in vloga turističnega vodnika v gospodarstvu in promociji destinacije
Turistični vodnik je oseba, ki ustvarja zgodbe in pričara turistu nepozabna doživetja dežele z znanjem in prijaznostjo v smislu slogana 'Turizem smo ljudje'. Turistični vodnik je pomemben ambasador Slovenije ter nepogrešljiv interpret naše dediščine. Zavezan je destinaciji in odgovoren za svoje delo neposredno državi. Velikokrat pomeni turistični vodnik tudi prvi stik turista z destinacijo. Turistični vodniki se zavzemamo za visoko raven razvoja kulturnega, butičnega in trajnostnega turizma, kar je zapisano v strategija razvoja slovenskega turističnega gospodarstva (2017–2021). Tako doma kot v tujini velikokrat opravljamo dve dejavnosti hkrati in nastopamo tako v vlogi turističnega vodnika kot tudi spremljevalca (vodje poti).
Visoko usposobljen in izobražen kader, ki pristopa k turističnemu produktu z zanosom in znanjem, je nepogrešljiv člen uspešnega razvoja trajnostnega gospodarstva in trženja Slovenije na svetovnem turističnem zemljevidu. Se pomena kakovostnega turističnega vodenja, znanja, ustvarjanja zgodb in pristnega stika z gosti turistično gospodarstvo v resnici zaveda? Je lahko prav turistični vodnik nosilec 'novega' termina v svetovni turistični industriji, imenovanega 'NEW LUXURY'?
Organizator: Združenje turističnih vodnikov Slovenije

Dvorana Povodni mož, 14.00–15.00
BICIKADEMIJA
Predstavitev mobilne aplikacije Bicikademija, ki vas vodi skozi krožno kolesarko turo in povezuje Slavonijo z Istro, v pripravi pa so tudi ostali deli Hrvaške. Kolesar si izbere želeno destinacijo, aplikacija mu pokaže možne poti in ga tudi izobražuje o krajih na poti.
Organizator: Krešimir Herceg, Clareus Agency, Slavonski Brod

Dvorana Povodni mož, 14.00–15.00
TURIZEM V GOZDNEM PROSTORU
Gozdna območja nudijo možnosti  za razvoj podeželja, ki temelji na njihovi večnamenskosti. Želimo,  da je gozdni turizem del zgodbe lokalne skupnosti kot države. Ne želimo spreminjati tradicionalnega življenja ljudi.
Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

Dvorana Povodni mož, 16.00–17.00
DRAVSKA KOLESARSKA POT
Kolesarska pot ob reki Dravi poteka skozi 4 države (Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška) in je v celoti dolga približno 710 km, slovenski del obsega 145 km. Dravska kolesarska pot v Sloveniji in na Hrvaškem, ki je v tem trenutku tudi označena, je razdeljena je na šest etap: Dravograd-Radlje ob Dravi (32 km), Radlje ob Dravi-Maribor (45 km), Maribor-Ptuj (30 km), Ptuj-Ormož (28 km), Ormož-Varaždin (30 km) in Varaždin-Legrad (52 km).  RRA Koroška je vodilni partner pri razvoju Dravske kolesarske poti v Sloveniji, Zavod za turizem Maribor – Pohorje pa izvaja aktivnosti, ki predstavljajo nadgradnjo označitvi Dravske kolesarske poti, in vključujejo oblikovanje celostne grafične podobe, izdelavo kolesarskih kart, postopek vključevanja ponudnikov ob kolesarski poti ter trženje in  promocijo. V Partnerstvo za Dravsko kolesarsko pot je vključenih vseh 18 občin ob reki Dravi, ki projekt podpirajo, spodbujajo in financirajo. Pomemben partner je tudi Direkcija RS za infrastrukturo, ki skrbi za označitev in vzdrževanje. Leta 2018 je DRSI na novo postavil več kot 400 označevalnih tabel na celotni trasi od avstrijske do hrvaške meje, novih odsekov bo skupaj za več kot 45 kilometrov, ter pričel novogradnjo kolesarske poti v 4 občinah v skupni dolžini več kot 10 kilometrov.
Vse informacije o Dravski kolesarski poti v Sloveniji in na Hrvaškem najdete na www.dravabike.si
Organizator: Zavod za turizem Maribor – Pohorje

Dvorana Povodni mož, 16.00–17.00
SLOVENIAN TRAVELLER V SODELOVANJU Z NACIONALNIM PARKOM UNA IN SMUČIŠČEM KANIN
Predstavitev naravnega parka Una, ki je zaščiteno področje v Federaciji BIH. Obiskovalci lahko uživajo v raziskovanju naravnega parka in pohodih ob rekah Uni, Uncu in Krki. Predstavitev možnosti športno rekreacijskih aktivnosti, kot so kolesarjenje, rafting, vožnje s kajaki po divjih vodah, muharjenje, planinarjenje idr. ter nastanitvenih zmogljivosti v naravnem parku in mestu Bihać. Gost: direktor Nacionalnega parka Una, Amarildo Mulić.

Smučanje na soncu nad 2000 metri nadmorske višine, najvišje ležečem smučišču v Sloveniji, bo predstavil Marijan Skornišek, v.d. direktorja Zavoda Sončni Kanin.
Organizator: Slovenian traveller

Petek, 2. februar 2018

Dvorana Povodni mož, 11.00–12.00
STROKOVNA IZHODIŠČA ZA TURISTIČNO IN REKREACIJSKO RABO GOZDOV
Rekreacijska in turistična raba gozdov v Sloveniji je v porastu. Kakšni so potenciali za zelena delovna mesta? Dobro poslovno okolje z ustrezno zakonodajo lahko zagotovi odličnost v rabi gozda za turistično in rekreacijsko vlogo.
Organizator: Gozdarski inštitut Slovenije

Dvorana Povodni mož, 12.00–13.00
PROJEKT ECO KARST
Kako razviti optimalne pristope za ohranjanje naravnih procesov na zavarovanem območju in zmanjšati dejavnike, ki ogrožajo biotsko pestrost, hkrati pa poiskati možnosti, da na zeleni način ponudimo priložnost za razvoj podjetništva.
Organizator: Zavod za gozdove Slovenije

Dvorana Povodni mož, 12.00–13.00
BANJA LUKA TURIZEM
Prikaz praznovanja srbske slave v hiši domačina, ki ga pripravlja kulturno-umetniško društvo, sledi pokušina tradicionalnih jedi.
Organizator: Banja Luka turistička organizacija

Dvorana Povodni mož, 14.00–15.00
TURISTIČNA SKUPNOST BARANJA
Poleg predstavitve Baranje lahko degustirate baranjske specialitete in uživate ob zvokih tamburašev.
Organizator: Hrvaška turistična skupnost

Dvorana Povodni mož, 16.00–17.00
TURISTIČNA PONUDBA ZA NATURISTE – NEIZKORIŠČENA PRILOŽNOST SLOVENIJE
Naturizem je način življenja v sožitju z naravo, za katerega je značilno prepričanje, da je socialna golota zdrava in popolnoma sprejemljiva ter temelji na samospoštovanju, spoštovanju drugih in skrbi za okolje, v katerem bivamo.

ZDNS šteje že 40 let in je članica Mednarodne zveze naturistov (INF-FNI), ki združuje 40 zvez naturistov posameznih držav širom sveta. V naša društva se vključujejo posamezniki, družine in prijatelji. Članstvo ponuja številne popuste po celem svetu.  Stremimo k spodbujanju aktivnosti kvalitetnega življenja in gibanja v naravi. Smo ljubitelji prijetnih druženj in potovanj.

Slovenija ima še mnogo neizkoriščenih možnosti za razvoj turistične ponudbe za naturiste, ki v ostalih evropskih deželah predstavlja pomemben del turizma posamezne regije, države.

Na predavanju bomo predstavili pomen naturizma za človeka in predstavili trenutno ponudbo in možnosti za razvoj naturizma v čudoviti Sloveniji. Že obstoječe kampe, glampinge, kopališča, zdravilišča, turistične kmetije in ostale zainteresirane vljudno vabimo, da se nam pridružite. V slogi je moč!
Organizator: Zveza društev naturistov Slovenije

Dvorana Povodni mož, 11.00–12.00
OTOK VIR
Skoraj 300 sončnih dni in 2.450 ur sijanja sonca letno je tisto, kar nas na Vir pritegne tudi izven glavne sezone. V poletnih mesecih je povprečno le 5-6 dni deževnih, v glavni sezoni pa še pol manj.Otok Vir je večinoma kamnit, razen manjšega dela na severovzhodu, kjer se plaža blago spušča proti morju in je pokrita s finim peskom. Presenečeni boste, koliko zanimivega je na dobrih 22 kvadratnih kilometrih, kolikor meri.
Organizator: Vir turizam

Dvorana Povodni mož, 16.00–17.00
SLOVENIA TRAVELLER Z GOSTI V SODELOVANJU S FUJIFILM
Potopisno predavanje o Iranu. Je tam poleg neskončnih puščav sploh še kaj za doživeti? Ali bi me moralo biti Irancev strah? Več vam bodo skušali predstaviti skozi slikovno bogato predstavitev.
Organizator: Slovenia traveller

Sobota, 3. februar 2018

Dvorana Povodni mož, 11.00–12.00
PROJEKT LIFE DINALP BEAR – NEPOTROŠNA RABA RJAVEGA MEDVEDA V TURIZMU
Predstavljene bodo smernice za odgovorno rabo rjavega medveda v turizmu, koncept oznake »Medvedu prijazno« in kako se ustrezno vesti ob obisku območja medveda.
Organizator: Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani in Zavod za gozdove Slovenije

Dvorana Povodni mož, 15.00–16.00
TRANSIBIRSKA ŽELEZNICA – OD MOSKVE DO PEKINGA
Potovanje po najslavnejših železniških tirih od Moskve do Pekinga. Začnemo v Moskvi in nadaljujemo skozi neskončna prostranstva Zahodno sibirskega nižavja. Po Krasnojarsku se pričenja pokrajinsko izjemno lep del poti do Tajšeta in naprej do Irkutska. Spoznamo Pariz Sibirije in obiščemo ter doživimo Bajkalsko jezero, vodnjak našega planeta. Nadaljujemo v Mongolijo in spoznamo prestolnico Ulan Bator ter življenje nomadov po prostranstvih te dežele. Za konec obiščemo še Peking in pot zaključimo na Velikem kitajskem zidu. Predava Damjan Končnik.
Organizator: Potnik.si

Dvorana Povodni mož, 16.00–17.00
ISLANDIJA, DEŽELA VULKANOV, LEDENIKOV IN POLARNEGA SIJA
Le redko kje so sile narave tako opazne kot na Islandiji, kjer lahko občudujemo prvinsko moč narave v njeni neokrnjeni obliki. S svojo unikatno naravo je Islandija ena najbolj posebnih dežel Evrope. Spoznamo veličastne slapove, slikovite gore, mogočne ledenike, tople vrelce … Odpravimo se v notranjost, da spoznamo barvite gore in se odpravimo po slikoviti notranjosti. Noč ima svojo moč, a le kakšno moč ima šele polarna noč! Zima na Islandiji ima poseben čar, zato ni čudno, da so prav na Islandiji v dolgih zimskih večerih nekoč nastajale sage, na pol izmišljene in na pol resnične pripovedke o prvih naseljencih otoka, njihovih junaških dejanjih in bojih s surovo naravo ter seveda o ljubezni. Predava Damjan Končnik.
Organizator: Potnik.si

Iz dogajanja na razstavnih prostorih

Četrtek, 1. februar, 16.00–17.00
Otroška folklora
Otroška folklorna skupina iz VVO ( Lilije) in iz OŠ Moravče (Moravški mački).
Organizira: Turistično društvo Moravče
Oder Turistične zveze Slovenije

Petek, 2. februar, 9.30–9.45
Framski izvir 
Predstavitev izvira pitne vode, ki je bil odkrit že v času Rimljanov v Framu.
Organizira: Društvo za razvoj Gremo naprej
Oder Turistične zveze Slovenije

Petek, 2. februar, 11.00–15.00
Pustolovščina Natour Alpe Adria 2018
Doživetju naproti se bomo podali z razstavnega prostora Kluba profesionalnih turističnih vodnikov (Marmorna dvorana) , izzivi pa se bodo skrivali po celotnem sejmu. Zberemo se ob 11., 13. in 15. uri. Vabljeni na raziskovanje sejma malo drugače!
Razstavni prostor Kluba profesionalnih turističnih vodnikov (Marmorna dvorana)

Sobota, 3. februar
Srednjeveško preplesavanje s KUD Galiarda Celje 
Turistično društvo Vojnik uspešno sodeluje z društvom KUD Galiarda Celje in v njihovo čast bodo nastopili s svojimi plesnimi uspešnicami. 
Organizira: Turistično društvo Vojnik
Oder Turistične zveze Slovenije

Sobota, 3. februar, 14.00–15.00
Pod vodo vas, nad vodo glas – predstavitev zgodb potopljene vasi in srečanj preseljenih Škalčanov skozi pesem in glasbo.
Organizira: Društvo Revivas Škale
Oder Turistične zveze Slovenije

Sobota, 3. februar, 14.00 
Nastop Viteškega reda Seisenbergensis Tumultus iz Žužemberškega gradu.
Organizira: Turistično društvo Suha krajina
Oder Turistične zveze Slovenije

Razstavni prostor Visitljubljana.com, vse dni sejma: 
- likovne delavnice z Narodno galerijo (11.00–12.00)
- stilizirana kava iz ene najboljših pražarn
- animacija z Ljubljanskega gradu

Novice

22.02.2023

Uspešno izpeljan 33. sejem Alpe-Adria

Sejem turizma, kampinga in karavaninga Alpe-Adria, ki ga že tradicionalno spremljajo ...
Preberi več >>
13.02.2023

VABILO na dogodek Alpe Adria - čezmejno povezovanje okusov, turizma in priložnosti

Kako poročiti okuse v celotni regiji? Kako to uspeva Celovcu že 5. leto?
Preberi več >>
03.01.2023

Prijave za nagrado Jakob možne še do 10. januarja

Podaljšali smo rok za prijavo in oddajo dokumentacije.
Preberi več >>
Arhiv novic »